Η Nvidia καινοτομεί - Βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πρώτο πλάνο στα λογισμικά των αυτοκινήτων


Τα συστήματα infotainment των αυτοκινήτων αναμένεται να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: NVIDIA
  • 18/6/2023

Δύο «γίγαντες» της τεχνολογίας, η Nvidia κι η MediaTek, δίνουν τα χέρια με σκοπό την εξέλιξη μιας πλατφόρμας που θα έχει σε πρώτο πλάνο τις τεχνολογικές προσθήκες και την ενίσχυση των συστημάτων infotainment μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο τεχνολογικό συνέδριο Computex στην Ταϊπέι, όμως οι οικονομικοί όροι, όπως και το σε ποιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα γίνουν διαθέσιμα τα εν λόγω συστήματα, δεν αποκαλύφθηκαν. Ο Danny Shapiro, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, έκανε γνωστό ότι τα δύο μέρη της συμμαχίας συνεργάζονται ήδη με κάποια αυτοκινητοβιομηχανία.

Παρόλο που δεν αποκαλύφθηκε το ποια είναι αυτή, τα νέα microchip προορίζονται τόσο για μοντέλα ευρείας παραγωγής, όσο και για πιο πολυτελή οχήματα, κι αναμένεται να περάσουν στην παραγωγή το 2026, για οχήματα που θα καταφτάσουν το 2027.

«Αυτή είναι μία νέα εποχή προηγμένων εμπειριών για τους χρήστες των αυτοκινήτων που καθορίζονται από τα λογισμικά και τώρα τη φέρνουμε σε μία ολοκληρωμένη γκάμα οχημάτων», είπε ο Shapiro.

Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών κι η τεχνολογία λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia θα συνδυαστούν με το επικεντρωμένο στην αυτοκίνηση σύστημα 'Dimensity' της MediaTek στα chip. Έτσι θα προσφέρονται περισσότερες επιλογές στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους χρήστες μέσω του συστήματος infotainment της πλατφόρμας Drive της Nvidia.

Με τη συγκεκριμένη κίνησή τους, οι δύο εταιρείες στοχεύουν να ανταγωνιστούν την Qualcomm, τον ηγέτη στον τομέα των τεχνολογικών εξελίξεων στις καμπίνες των οχημάτων. Η Nvidia κάνει ολοένα και περισσότερα βήματα προς την αυτοκινητοβιομηχανία, έχοντας ήδη στενές σχέσεις με αρκετά κορυφαία brand, όπως η Mercedes-Benz, η Volvo κι η BMW.

Πρόσφατα, οι μετοχές της εταιρείας εκτοξεύτηκαν κατά 24%, με την αξία της στην αγορά να ξεπερνά τα 963 δις δολάρια.