Ξεχάστε το ABS! Η Brembo φέρνει την επανάσταση με το Sensify - Πώς λειτουργεί (video)


Με το ABS να έχει καθιερωθεί πλέον ως αναπόσπαστο στοιχείο του αυτοκινήτου εδώ και δύο δεκαετίες, ίσως να πλησιάζει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στο σύστημα πέδησης. Η γνωστή στον τομέα αυτό Brembo προτείνει το Sensify.

  • ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/3/2023
Το Antilock Braking System, το γνωστό μας ABS, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα προόδου στον τομέα της ασφάλειας του αυτοκινήτου: ενώ όταν πατάτε το πεντάλ του φρένου η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα και στους τέσσερις τροχούς, εάν χαθεί η πρόσφυση και κάποιος τροχός μπλοκάρει και αρχίσει να «σέρνεται», μια βαλβίδα σε έναν κεντρικό υδραυλικό ελεγκτή αναλαμβάνει να εκτονώσει στιγμιαία την πίεση, μέχρι αυτός να ανακτήσει την πρόσφυσή του. Έτσι μας προσφέρεται η δυνατότητα ελέγχου της πορείας του οχήματος, ενώ μειώνεται και η απόσταση ακινητοποίησης.

Στο σημείο αυτό έρχεται η Brembo να επισημάνει ότι οι καλύτερες υδραυλικές βαλβίδες μπορούν να ανοιγοκλείνουν σε διαστήματα των 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου, «ανακουφίζοντας» περίπου 5 bar (73 psi) πίεσης κάθε φορά στα φρένα. Και επειδή αυτό το διάστημα μπορεί φαίνεται μικρό, αλλά εντέλει από τους τεχνικούς θεωρείται μεγάλο, η Brembo έρχεται να προτείνει το Sensify: ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από μονάδες ελέγχου που ρυθμίζουν τη δύναμη της πέδησης ανεξάρτητα σε κάθε τροχό, με βάση την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ φρένου, προσφέροντας όχι τόσο μείωση της απόστασης ακινητοποίησης, αλλά εξάλειψη του «τρέμουλου» στο πεντάλ και βελτιωμένη δυνατότητα ελέγχου του οχήματος.

Η Brembo εκτιμά ότι το Sensify μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε όχημα (ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, κ.λπ.) και στην πιο απλή περίπτωση θα χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομηχανικό φρένο (EMB) σε κάθε γωνία, τα οποία θα χρησιμοποιούν μια ολισθαίνουσα δαγκάνα με μοτέρ υψηλής ακρίβειας και όχι υδραυλικά έμβολα για να πιέζουν τα τακάκια των φρένων. Ενώ σε εφαρμογές υψηλότερης απόδοσης θεωρείται ότι θα τοποθετούνται υδραυλικές δαγκάνες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιούνται παράλληλα και οι δύο τύποι, όπου εμπρός υπάρχουν υδραυλικές δαγκάνες και πίσω EMB.

Το Sensify αναμένεται να ζυγίζει περίπου το ίδιο με ένα συμβατικό σύστημα πέδησης ισοδύναμης απόδοσης, με τη μάζα των σημερινών γραμμών φρένων και του υγρού να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πρόσθετο εξοπλισμό του Sensify. Και παρ΄όλο που υπάρχει ένα πρόσθετο κόστος, η Brembo θεωρεί ότι η αξία του κύκλου ζωής είναι περίπου ίση, λαμβάνοντας υπόψη την απλοποιημένη διάταξη του συστήματος και το χαμηλότερο κόστος συντήρησης που συνοδεύεται από τη δραματικά, σύμφωνα πάντα με την Brembo, βελτιωμένη διάρκεια ζωής των τακακιών και τη μείωση της χρήσης υγρών φρένων. 

Είναι, τέλος, προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα πέδησης χωρίς μηχανική σύνδεση του πεντάλ του φρένου με το κύκλωμα (by wire), ωστόσο η Brembo αποφεύγει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο για να διακρίνει το Sensify από τα σημερινά συστήματα by wire, τα οποία εξακολουθούν να δημιουργούν πίεση κεντρικά και στη συνέχεια να τη μειώνουν τοπικά, ανά τροχό, για να ελέγξουν την ολίσθηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 392 του Car and Driver