Μοντέρνα ηχοσυστήματα με vintage σχεδιασμό


Σε πολλά κλασικά αυτοκίνητα αντικαθίστανται τα παλαιά ηχοσυστήματα, που δε λειτουργούν πλέον, με υπερσύγχρονες συσκευές υψηλών προδιαγραφών αλλά με ρετρό εξωτερική εμφάνιση.

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/8/2022

Toν Αύγουστο του 1932 παρουσίασε η Blaupunkt στην έκθεση IFA του Βερολίνου το πρώτο ραδιόφωνο αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής με την ονομασία Autosuper 5. Τα επόμενα 90 χρόνια εξελίχθηκαν τα ηχοσυστήματα αυτοκινήτων από πανάκριβες συσκευές πολυτελείας για λίγους προνομιούχους σε αναπόσπαστο κομμάτι εξοπλισμού κάθε οχήματος ανεξαρτήτως κατηγορίας και αξίας. Τώρα πλέον έχουν ενταχθεί τα ηχοσυστήματα σε μονάδες πολυμέσων με οθόνες αφής και πολλαπλές λειτουργίες και δυνατότητες συνδεσιμότητας, οι οποίες καθορίζουν συχνά και την τελική απόφαση του υποψήφιου αγοραστή ενός καινούριου αυτοκινήτου.

Στην αγορά προέκυψε έτσι ένα κενό, που αφορά τα κλασικά μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών με ραδιόφωνο ή ραδιοκασετόφωνο, που είχε παραδώσει το πνεύμα του ή απλά δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί σε ποιότητα ήχου και λειτουργικές δυνατότητες τα υπερμοντέρνα ηχοσυστήματα. Έτσι άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια φίρμες, που ειδικεύονται στην ανακατασκευή παλαιών ραδιοκασετοφώνων αυτοκινήτων, αλλάζοντας τον εσωτερικό κόσμο τους και διατηρώντας άθικτη την πρόσοψη και τον εξωτερικό σχεδιασμό τους.

Η παλαιά τεχνολογία λυχνιών και τρανζίστορ απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο από ό,τι τα υπερσύγχρονα μικροτσίπ, που τη διαδέχθηκαν, κάτι που διευκολύνει φυσικά τη δουλειά των ειδικών. Το δύσκολο μέρος της μετατροπής εντοπίζεται στα κλασικά χειριστήρια, που καλούνται πλέον να ρυθμίσουν πολύ περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη όμως και μία πολύ πετυχημένη ανακατασκευή ενός vintage ραδιοφώνου δεν εγγυάται ονειρεμένο ήχο, επειδή σε ορισμένα μοντέλα, όπως π.χ. η Alpine A 110, δεν μπορεί να γίνει αντίστοιχη αναβάθμιση των ηχείων λόγω σχήματος και στενότητας χώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρονται ως εναλλακτική λύση τα ασύρματα ηχεία Bluetooth.

Να σημειώσουμε, ότι η νέα τάση αρχίζει και αποκτά πλέον τόσο μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, ώστε να ασχολούνται μαζί της και τα ίδια τα εργοστάσια ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων. Η Blaupunkt έσυρε πρώτη τον χορό επαναλανσάροντας τη θρυλική συσκευή Bremen SQR 43 με το Blaupunkt SQR 46 DAB που διαθέτει ρετρό πρόσοψη, αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες ήχου και συνδεσιμότητας, θυρίδες USB, κάρτα μνήμης, ενώ διαθέτει τετρακάναλο ενισχυτή και προσφέρει απόδοση 4Χ50 Watt. Το συγκεκριμένο ηχοσύστημα κοστίζει γύρω στα 450 ευρώ και γνωρίζει μεγάλη ζήτηση μεταξύ των κατόχων αυτοκινήτων ηλικίας 20 έως 30 ετών.

Mία ανάλογη κίνηση έκανε και η Becker με το κορυφαίο ηχοσύστημα Mexico Retro, που ταιριάζει σε κλασικά μοντέλα των sixties και seventies. Η συγκεκριμένη συσκευή κόστιζε γύρω στα 1600 ευρώ, όμως η περιορισμένη παραγωγή της ολοκληρώθηκε σύντομα και σήμερα έχει αυξηθεί η αξία της πάνω από τα 2.500 ευρώ στην αγορά των μεταχειρισμένων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, ότι η Becker εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να λανσάρει και πάλι το Mexico Retro σε ακόμη πιο αναβαθμισμένη εκδοχή, αλλά σε έναν μικρό αριθμό κομματιών όπως και το προηγούμενο.