Μπαταρίες solid state για αυτονομία 1000 χλμ. από την Κίνα


Από την κινεζική SVOLT έρχεται το νέο για την μπαταρία με ηλεκτρολύτη σε στερεά μορφή, ο οποίος, αφενός, θα προσφέρει αυτονομία της τάξης των 1000 km με μία φόρτιση, και, αφετέρου, θα διαθέτει σημαντικά αυξημένη ασφάλεια και αντοχή.

  • ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΟΥΠΑΚΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/9/2022

Στρατηγικές κινήσεις χαρακτηρίζουν τον τρόπο που η κινεζική βιομηχανία – στο σύνολό της– προχωρεί στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας. Έχοντας φροντίσει να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες, με αγορές αντίστοιχων ορυχείων, οι Κινέζοι δεν παύουν να συσσωρεύουν τεχνογνωσία σε μια σειρά τομείς που αφορούν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο – και φυσικά και στον τομέα των μπαταριών. Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Great Wall (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής SUV στην Κίνα) Svolt Energy κατασκεύασε στοιχείο μπαταρίας στερεάς κατάστασης με ενεργειακή πυκνότητα που μπορεί να φτάσει στα 350-400 Wh/kg. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την πρώτη μπαταρία σουλφιδίου σε στερεά κατάσταση, στην κατηγορία των 20 Ah, η οποία αναμένεται να επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα αυτονομία 1.000 km με μία φόρτιση.

Τα πλεονεκτήματα μιας μπαταρίας στερεάς κατάστασης είναι πολλά, αλλά το κυριότερο είναι η αντοχή των στοιχείων της (κυψέλες). Η Svolt λέει ότι η νέας τεχνολογίας μπαταρία υποβλήθηκε σε εξαιρετικά σκληρές δοκιμές, μεταξύ των οποίων το τρύπημά της με καρφί (μετά από το οποίο δεν καταστράφηκε!) και η δοκιμή διαφυγής θερμότητας μετά από βλάβη της μπαταρίας “hot-box” στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σημειώστε ότι η ανταγωνιστική μπαταρία «ημι-στερεάς» κατάστασης (με στερεό διάφραγμα ηλεκτρολύτη), της Ganfeng Lithium είχε περάσει το αντίστοιχο τεστ στους 180 βαθμούς Κελσίου. Η τεχνολογία σουλφιδίων αναπτύχθηκε από την ίδια τη Svolt, της οποίας οι ερευνητές κατοχύρωσαν πατέντες τόσο για την παραγωγή στερεού ηλεκτρολύτη όσο και για την παραγωγή διαφράγματος – με αποτέλεσμα την μπαταρία πλήρως στερεάς κατάστασης (solid state).

Θυμίζουμε ότι η SVOLT έχει την έδρα της στην περιοχή Jintan, της Changzhou, στην κινεζική επαρχία Jiangsu, ενώ η έδρα της ευρωπαϊκής θυγατρικής της “SVOLT Energy Technology (Europe) GmbH” βρίσκεται στη Φρανκφούρτη. Η SVOLT απασχολεί περίπου 3.000 άτομα παγκοσμίως, οι μισοί από τους οποίους εργάζονται στην έρευνα και στην ανάπτυξη (R&D). Η SVOLT να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 200 GWh ετησίως μέχρι το 2025, χρονιά που θα διαθέτει επτά παγκόσμια κέντρα R&D.