Νέα τεχνική συγκόλλησης φέρνει επανάσταση στην παραγωγή αυτοκινήτων (video)


Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή οχημάτων, κάνοντας εφικτή τη συγκόλληση διαφορετικών υλικών όπως το πλαστικό με το μέταλλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: University of Michigan
  • 17/1/2023

Η συγκόλληση διαφορετικών υλικών απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, και για πολλούς είναι ακόμα και αδύνατη. Μία ομάδα φοιτητών και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά.

Μέχρι και σήμερα, η συγκόλληση πλαστικού και μετάλλου ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση ειδικών συνδέσμων, όμως το τμήμα μηχανολογίας του Πανεπιστημίου, κάνει τώρα το επόμενο βήμα. 

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που διοικείται από τον Pingsha Dong, υπεύθυνου του τμήματος μηχανολογίας, αλλά και εργαστηρίου συγκόλλησης του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με δύο διδακτορικούς φοιτητές, τους Abdul Khan και Yuning Zhang.

Συγκόλληση μετάλλου και πλαστικού

Η έρευνα του προγράμματος περιλαμβάνει τη συγκόλληση μετάλλου και πλαστικού, με τη χρήση μίας τεχνικής, κατά την οποία μία στενή λωρίδα nylon-6 (PA6) τοποθετείται πάνω στην τομή των δύο υλικών, και παρέχει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή ένωση αυτών. 

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε και ένα video στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία η οποία ακολουθείται για να συγκολληθεί ένα μέρος πλαστικού με ένα μετάλλου, με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η ομάδα του Dong χρησιμοποίησε ένα μηχάνημα που μοιάζει με πρέσσα, που φέρει μία κυλινδρική περιστροφική κεφαλή, η οποία εφάπτεται στα υλικά, τοποθετώντας το πλαστικό κάτω από το μέταλλο. Η πίεση και η θερμότητα που παράγεται είναι αρκετή, ώστε να επιτευχθεί η συγκόλληση σε σημεία, ή ακόμα και γραμμικά

Η επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία

Με τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή τεχνική, η συγκόλληση πλαστικού και μετάλλου θα αλλάξει εντελώς, όσον αφορά στην κατασκευή των οχημάτων. Θα βοηθήσει στη μείωση του βάρους του αμαξώματος, κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της σύγχρονης εποχής. 

«Οι έρευνες μας δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε το βάρος των οχημάτων και των μικρών φορτηγών έως και κατά 40%, κατασκευάζοντάς τα από ένα μείγμα μεταλλου και πλαστικού,» είπε ο καθηγητής.

Ο Dong σημείωσε επίσης ότι «το χαμηλότερο βάρος ωφελεί τη λειτουργία των οχημάτων, κυρίως όσον αφορά στην απόδοσή τους. Θα μπορούσαμε να έχουμε πιο οικονομικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ και η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Τα οχήματα που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά αναμένεται να είναι πιο εύκολα στην οδήγηση και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια».

Παρακολουθήστε τη διαδικασία: