Το iPhone 14 καλεί από μόνο του σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος! (video)


Αν το κινητό εντοπίσει ότι ο χρήστης έχει εμπλακεί σε ατύχημα, ειδοποιεί τις επαφές και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αν εκείνος δεν ανταποκριθεί σε μήνυμα εντός 10 sec.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: APPLE
  • 8/9/2022

Το νέο iPhone 14 και το νέο Apple Watch, που παρουσιάστηκαν από την Apple, διαθέτουν μία πολύ σημαντική και χρήσιμη υπηρεσία για οδηγούς και επιβαίνοντες οχημάτων.

Πρόκειται για την ανίχνευση τροχαίου ατυχήματος: Αν οι συσκευές έχουν εντοπίσει ότι ο χρήστης έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, θα ειδοποιούν αυτόματα τις επαφές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση ο χρήστης δεν ανταποκριθεί στο μήνυμα που θα εμφανιστεί στην οθόνη εντός 10 δευτερολέπτων.

Αν το εμπλεκόμενο άτομο σε ατύχημα διαθέτει και τις δύο συσκευές, τότε το μήνυμα θα του εμφανίζεται στο ρολόι, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να είναι πιο κοντά του σε σχέση με το κινητό, από το οποίο θα πραγματοποιείται, στη συνέχεια, η κλήση έκτακτης ανάγκης.

Η νέα λειτουργία ασφαλείας είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη τη σειρά iPhone 14 (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max), καθώς και στο νέο Apple Watch Series 8, Apple Watch SE και όλα τα νέο Apple Watch Ultra.

Η ανίχνευση σύγκρουσης λειτουργεί αξιοποιώντας τρεις δυνατότητες των συσκευών. Το βαρόμετρο ανιχνεύει αλλαγές στην πίεση της καμπίνας του οχήματος, ενώ το GPS προσθέτει στοιχεία για τις αλλαγές ταχύτητας. Το μικρόφωνο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναγνωρίσει δυνατούς θορύβους που είναι τυπικοί σε τροχαία ατυχήματα.

Επιπλέον «υποστήριξη» θα παρέχει και το πιο ισχυρό γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο στο Apple Watch, που η εταιρία υποστηρίζει ότι έχουν το υψηλότερο επιταχυνσιόμετρο δυναμικής εμβέλειας σε οποιοδήποτε έξυπνο ρολόι.

Η Apple επεσήμανε ότι «οι προηγμένοι αλγόριθμοι κίνησης που έχουν σχεδιαστεί από την Apple και έχουν δοκιμαστεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες πραγματικής οδήγησης και μεγάλα δεδομένα ατυχημάτων, παρέχουν ακόμη καλύτερη ακρίβεια».

Για να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος, συλλέχθηκαν δεδομένα από νέους αισθητήρες κίνησης σε επαγγελματικά εργαστήρια δοκιμών σύγκρουσης με κοινά επιβατικά αυτοκίνητα σε προσομοιωμένα πραγματικά ατυχήματα, όπως μετωπικά, οπίσθια, πλευρική σύγκρουση και ανατροπές.

Η νέα σειρά Apple iPhone 14, μαζί με το Apple Watch Series 8 και το Apple Watch SE, θα είναι διαθέσιμα για αγορά από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, το iPhone 14 διαθέτει τη λειτουργία «Emergency SOS μέσω δορυφόρου», η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης ακόμα και όταν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και WiFi δεν είναι διαθέσιμες. Η λειτουργία σχεδιάστηκε για χρήση σε ανοιχτούς χώρους με καθαρή οπτική γωνία προς τον ουρανό, επομένως η απόδοση μπορεί να επηρεαστεί εάν υπάρχουν δέντρα ή κτίρια που βρίσκονται κοντά.

Η δορυφορική συνδεσιμότητα θα είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε όλα τα μοντέλα iPhone 14 και αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις δύο χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Emergency SOS μέσω δορυφόρου, εκτός εάν αγόρασαν το τηλέφωνό τους στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο, καθώς το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου δεν προσφέρεται σε αυτές τις χώρες.

Δείτε το σχετικό Video από το κανάλι της Apple στο YouΤube: