Ράλι Εσθονίας - 4η Μέρα: Νίκη νο.5 για τον Kalle Rovanpera


Ποιος να τον σταματήσει; Ο Kalle Rovanpera συνεχίζει να κυριαρχεί στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, κατακτώντας την πέμπτη φετινή του νίκη στο Ράλι Εσθονίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 17/7/2022

Ο Kalle Rovanpera δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης σε κανέναν, ούτε στον teammate του, καθ' οδόν για την πέμπτη φετινή του νίκη.

Ο Φινλανδός της Toyota πήρε τα ηνία του αγώνα από το απογευματινό loop της Παρασκευής, και δεν τα άφησε ποτέ, αυξάνοντας συνεχώς το προβάδισμά του έναντι του -για λίγο πρωτοπόρου- Elfyn Evans. 

Ο Ουαλός παραδέχτηκε από νωρίς πως θα ήταν δύσκολο να φτάσει τον νεαρό ομόσταβλό του, λόγω του ρυθμού που είχε αλλά και της φύσης των ειδικών διαδρομών.

Ο Ott Tanak εξασφάλισε την παρουσία στο βάθρο για τη Hyundai. Ο τέσσερις φορές νικητής στον αγώνα της πατρίδας του δεν είχε τον ρυθμό να τα βάλει με τα δύο GR Yaris Rally1, αλλά κατάφερε να φέρει σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα του, μαζί με τον Thierry Neuville, που κατετάγη 4ος.

Αντιθέτως, το ράλι ήταν καταστροφικό για την M-Sport. Ο Craig Breen βρέθηκε από νωρίς σε καθεστώς SuperRally, ενώ σήμερα, στην τελευταία μέρα του αγώνα, εγκατάλειψαν τόσο ο Pierre-Louis Loubet, όσο κι ο Gus Greensmith. 

Ο Γάλλος έμεινε εκτός μάχης μετά την SS20, έχοντας σπάσει την εμπρός αριστερή ανάρτησή του μετά από άτσαλο πέρασμα πάνω από μία πέτρα που είχε «κρυφτεί» κάτω από το χώμα.

Για τον Άγγλο, το πρόβλημα ήρθε χωρίς να προηγηθεί κάποιο συμβάν: απλώς το σύστημα μετάδοσης στο Puma Rally1 του «παρέδωσε πνεύμα» με το ξεκίνημα της SS21. 

Μόνος διασωθέντας ο Adrian Fourmaux, που πήρε βαθμούς όντας 7ος στη γενική κατάταξη. Έπεσε μία θέση στο τέλος, καθώς ο Esapekka Lappi διαχειρίστηκε καλύτερες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Σε αυτή τη βροχερή PowerStage, o Rovanpera δεν έδωσε καμία σημασία στις δυσκολίες, και πήγε για το μέγιστο, παίρνοντας και τους 5 βαθμούς που προσφέρονταν εκεί, με τους Evans, Mikkelsen, Lappi και Katsuta να ακολουθούν.

Επόμενος αγώνας, το Ράλι Φινλανδίας, από τις 4 ως τις 7 Αυγούστου.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνοςΔιαφορά
1Kalle Rovanpera2:54:29.0-
2Elfyn Evans2:55:29.91:00.9
3Ott Tanak2:56:24.71:55.7
4Thierry Neuville2:58:22.33:53.3
5Takamoto Katsuta2:58:42.44:13.4
6Esapekka Lappi2:59:18.14:49.1
7Adrien Fourmaux2:59:38.25:09.2