Ράλι Ισπανίας - 1η Μέρα: Πέρασε πρώτος στο νήμα ο Neuville


Ο Thiery Neuville έκλεισε την πρώτη μέρα του Ράλι Ισπανίας στην πρωτοπορία του αγώνα, αρπάζοντας τα ηνία από τον Elfyn Evans στο φινάλε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 15/10/2021

Ήταν μία μέρα κυριαρχίας για τον Elfyn Evans αυτή στις ΕΔ της Καταλωνίας - μέχρι που δεν ήταν.

Ο Ουαλός, που γνωρίζει ότι πρέπει να κερδίσει για να κρατήσει τον εαυτό του εντός της μάχης για τον τίτλο των οδηγών, μπήκε «με το μαχαίρι στα δόντια» από την 1η ως την 5η ΕΔ, όταν κι έχασε τα ηνία του αγώνα από τον Thierry Neuville.

Είχε και τις πιο «τρομακτικές» του στιγμές ο οδηγός της Toyota, ειδικά στην SS5, όταν παραλίγο να χάσει τον έλεγχο του Yaris WRC:

«Ήταν τρομακτικό! Με αποσταθεροποίησε το χώμα που ακούμπησα και απογειώθηκε το αμάξι. Μετά, ήταν φυσικό να είμαι πιο διστακτικός σε κάποια σημεία,» ήταν τα λόγια του μετά.

Όσο για τον Βέλγο, εκεί ήταν που κατάφερε να περάσει πρώτος, πιέζοντας αρκετά στο δεύτερο loop και -πιο κρίσιμα- στην ΕΔ5, για να περάσει πρώτος και να συλλέξει βαθμούς για τη Hyundai στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

Το ίδιο δεν μπόρεσε να κάνει ο ομόσταβλός του, Ott Tanak, που μετά το τετακέ που είχε το πρωί, εγκατέλειψε στην ΕΔ4, όταν πάτησε άτσαλα εκτός δρόμου:

«Δυστυχώς, βγήκαμε εκτός στην SS4, προκαλώντας ζημιές στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεχίσουμε,» δήλωσε αργότερα ο Εσθονός. «Είχαμε μεγάλη ταχύτητα σε εκείνο το σημείο, μπλόκαραν οι εμπρός τροχοί στο ακάθαρτο σημείο και μετά δεν μπορούσαμε να το σώσουμε. Η ομάδα θα πάρει το αυτοκίνητο και θα δει τι ζημιές έχουν σημειωθεί, και μετά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.»

Τρίτος βρέθηκε έτσι ο Sebastien Ogier, που με αυτόν τον τρόπο ασκεί πίεση στον Evans, που με τη σειρά του δεν θέλει να αφήσει τον τίτλο να χαθεί από τώρα. Ο Γάλλος μοιάζει να εκμεταλλεύεται ό,τι του δίνει το αυτοκίνητο, με εξαίρεση την δυσαρέσκειά του για το χώμα που είχε μπει στις διαδρομές.

Τέταρτος κατετάγη ο Dani Sordo, που συνεχίζει να κινείται σε ανταγωνιστικό ρυθμό, αρκετά γρήγορο για να φτάσει να απειλήσει τον Ogier για την τελευταία θέση του βάθρου, καθώς η διαφορά τους έχει πάει στα 5,4 δευτερόλεπτα.

Ο Kalle Rovanpera ακολουθούσε, που με το τέλος της μέρας δήλωσε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος από την ταχύτητά μου», δείχνοντας πως εκείνος θέλει να κινηθεί πιο γρήγορα, αλλά δεν έχει βρει ακόμα τον ρυθμό που επιθυμεί να διατηρήσει.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι οδηγοί κινούνταν στους δικούς τους ρυθμούς. Στην περίπτωση των Fourmaux-Greensmith, ήταν η αύξηση της ταχύτητάς τους πέρασμα με το πέρασμα. Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο, ολοκλήρωσε τη μέρα δυνατά, ενώ έδωσε την «υπόσχεση» πως το Σάββατο θα είναι πιο δυνατός, αφού γνωρίζει ήδη τις ΕΔ.

Στην περίπτωση των Solberg-Solans, ήταν η απόκτηση εμπειριών. Ειδικά για τον υιό Solberg, αυτή είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία με WRCar σε ασφάλτινο ράλι, και ο τερματισμός μοιάζει ο απόλυτος στόχος.

Το Ράλι Ισπανίας συνεχίζεται αύριο, στις 09:44 Ελλάδας.

Αναλυτικά η κατάταξη με το τέλος της ημέρας:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνοςΔιαφορά
1Thierry Neuville1:01.26.6-
2Elfyn Evans1:01:27.30.7
3Sebastien Ogier1:01:46.019.4
4Dani Sordo1:01:51.424.8
5Kalle Rovanpera1:02:04.638.0
6Adrian Fourmaux1:02:36.81:10.2
7Gus Greensmith1:02:55.51:28.9
8Oliver Solberg1:03:22.21:55.6
9Nil Solans1:03:57.12:30.5