Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας - 4η Μέρα: Νεότερος πρωταθλητής του WRC o Kalle Rovanpera!


O Kalle Rovanpera πανηγύρισε τη νίκη στη Νέα Ζηλανδία και το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ, σπάζοντας το ρεκόρ για τον νεότερο πρωταθλητή στην ιστορία του θεσμού!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: TOYOTA MEDIA
  • 2/10/2022

Ο Kalle Rovanpera κέρδισε το πρώτο του στέμμα Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη λασπωμένη και απαιτητική Νέα Ζηλανδία, κάνοντας έναν εκπληκτικό αγώνα, και τερματίζοντας με διαφορά 34,6 δλ από τον δεύτερο στη γενική κατάταξη, Sebastien Ogier.

Όλα κύλησαν εξαιρετικά και ιδιαίτερα ομαλά για τον Φινλανδό -πλέον- πρωταθλητή. Ξεκίνησε την τέταρτη μέρα με μία χαοτική διαφορά από τον Ogier, η οποία είχε φτάσει ήδη στα 29 δλ, την οποία και επέκτεινε στη συνέχεια. Κέρδισε την SS14, πρώτη ΕΔ της ημέρας, αλλά και την υψίστης σημασίας SS17, δηλαδή την Power Stage.

Ο Rovanpera δε χρειαζόταν να κερδίσει την Power Stage, αφού, προκειμένου να σφραγίσει το πρωτάθλημα έπρεπε απλώς να σημειώσει 7 βαθμούς περισσότερο από τον δεύτερο στην κατάταξη του πρωταθλήματος, Ott Tanak, ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση, 48,5 δλ μακριά.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση μετά από μία τόσο καλή σεζόν και επιτέλους είμαστε εδω! Μία μικρή αναμονή, μετά από μερικούς δύσκολους αγώνες όμως το μεγαλύτερο 'ευχαριστώ' πηγαίνει στην ομάδα - έφτιαξαν αυτόν τον πύραυλο φέτος. Ακόμα και μετά από τους δύσκολους αγώνες πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν όλη τους την υποστήριξη,» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Kalle Rovanpera μετά τον αγώνα, όντας παγκόσμιος πρωταθλητής, για πρώτη φορά στα 22 του μόλις χρόνια.

Sebastien Ogier και Ott Tanak κατέκτησαν από μία νίκες σε ΕΔ την τελευταία μέρα, με τον Ogier να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στην SS16 και τον Tanak, αντίστοιχα, στην SS15. Ο 8κις παγκόσμιος τερμάτισε το ράλλυ στη δεύτερη θέση συνολικά, ενώ ο Tanak στην τρίτη.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Thierry Neuville, ο οποίος δήλωσε σχετικά ευχαριστημένος με την προσπάθειά του στο ράλλυ, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν, και το λανθασμένο setup.

Ο Oliver Solberg πήρε την πέμπτη θέση, τερματίζοντας με αρκετά μεγάλη διαφορά από την κορυφή, λέγοντας, μετά το τέλος του αγώνα ότι, παρόλο που δεν έκανε ιδιαίτερα λάθη, του «συνέβαιναν μικροπράγματα όλη την ώρα,» και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε.

Εκτός δεκάδας, ο Craig Breen έπαθε και λάστιχο στην SS17 στο άλμα πριν τον τερματισμό, και τερμάτισε στην 19η θέση συνολικά.

Αναλυτικά η κατάταξη μετά το τέλος του αγώνα:

ΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά
Kalle Rovanpera2:48:01.4
Sebastien Ogier34.6
Ott Tanak48.5
Thierry Neuville1:58.8
Oliver Solberg3:55.3