Ράλλυ Πορτογαλίας - 3η Μέρα: Μεγάλη νίκη για τον Rovanpera


Ο Kalle Rovanpera πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο Ράλλυ Πορτογαλίας, με τρόπο κυριαρχικό έναντι του ανταγωνισμού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 14/5/2023

Το Ράλλυ Πορτογαλίας έγινε ο τόπος της πρώτης φετινής νίκης του Kalle Rovanpera, ο οποίος πλέον περνά πρώτος στη βαθμολογία των οδηγών.

Ο Φινλανδός κυριάρχησε από το πρωινό του Σαββάτου, μην αφήνοντας περιθώριο αντίδρασης στους ανταγωνιστές του, εκτείνοντας τη διαφορά πάνω από τα 50 δευτερόλεπτα μέχρι να ξεκινήσει η τελευταία μέρα του αγώνα.

Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 9 κερδισμένες ειδικές διαδρομές από τις 19 του αγώνα.

Ο Dani Sordo ήρθε στην 2η θέση, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στο βάθρο φέτος, στην τρίτη του παρουσία με τη Hyundai. Δεν μπόρεσε ποτέ να κινηθεί σε αντίστοιχο ρυθμό με τον Rovanpera, όμως κατάφερε να κρατήσει πίσω του τους Esapekka Lappi και Thierry Neuville, ιδίως κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του αγώνα που πίεσαν περισσότερο.

Για τον Φινλανδό ήρθε ακόμη ένας τερματισμός στην τριάδα, οδηγώντας εξαιρετικά σταθερά όλο το τριήμερο στους κακοτράχηλους δρόμους, και παρά το λάθος στην επιλογή ελαστικών κατά το πρωινό της Παρασκευής.

Όσο για τον Neuville, ο Βέλγος βρέθηκε σε δυσμενή θέση, καθώς από την πρώτη κιόλας ε.δ. της Κυριακής είχε απώλεια ισχύος από τον κινητήρα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα με το i20 N Rally Hybrid. Έτσι, έπεσε πίσω από τον Ott Tanak στην τελική κατάταξη.

Κι ο Εσθονός, βέβαια, είχε να αντιμετωπίσει θέματα με το δικό του αυτοκίνητο, χάνοντας το υβριδικό κομμάτι του κινητήρα του Puma Rally1 Hybrid, με ό,τι συνέπεια είχε αυτό στους χρόνους του - που πάντως δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Σε ό,τι αφορά τον Pierre-Louis Loubet, που εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, γύρισε στη δράση για την Κυριακή και κινείτο σε ρηχά νερά, απειλούμενος στο τέλος να τον προσπεράσει κι ο Takamoto Katsuta, κάτι που δεν έγινε για μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Τέλος, στην Powerstage ο Rovanpera τα έδωσε όλα για τους 5 επιπλέον βαθμούς και τους πήρε, με τους Tanak, Lappi, Katsuta και Sordo να παίρνουν 4, 3, 2 και 1, αντίστοιχα.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά από τον 1ο
1Kalle Rovanpera3:35:11.7
2Dani Sordo54.7
3Esapekka Lappi1:20.4
4Ott Tanak2:04.2
5Thierry Neuville8:22.6