Συνέντευξη - Thierry Neuville: «Η Ελλάδα έχει θέση στο καλεντάρι του WRC»


Λίγο πριν την SSS του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 στο ΟΑΚΑ, μιλήσαμε με τον Thierry Neuville, έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς οδηγούς του φετινού πρωταθλήματος του WRC.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 11/9/2022

Ο Thierry Neuville οδεύει προς την πρώτη του νίκη για τη φετινή σεζόν, έχοντας ήδη κατακτήσει μία φορά τη δεύτερη και μία την τρίτη θέση του βάθρου, στη Σουηδία και την Κροατία, αντίστοιχα.

Ο Βέλγος οδηγός έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αξιοπιστίας με τη Hyundai φέτος, και ήρθε στην Ελλάδα μετά από ένα αρκετά κακό αποτέλεσμα στον αγώνα της χώρας του στο Βέλγιο, στον οποίο κατετάγη 20ος, μετά από λάθος που έκανε τη δεύτερη μέρα του Ράλλυ.

Πριν την SSS στο ΟΑΚΑ, την πρώτη μέρα του Ράλλυ Ακρόπολις, μιλήσαμε μαζί του, με τον ίδιο να μιλά για το Ακρόπολις, την ανάγκη για περισσότερο θέαμα στα πρότυπα της Formula 1, και τις ελπίδες του για ένα καλό αποτέλεσμα στα βουνά της Φθιώτιδας.

Πως σου φαίνεται το Ράλλυ Ακρόπολις μετά την περσινή χρονιά;

«Χαίρομαι που είμαστε πίσω, κάναμε τρεις μέρες αναγνωρίσεις, οι ειδικές φαίνονται πανέμορφες, θα έχουμε καλό καιρό, και το shakedown ήταν καλό σήμερα, μας άφησε καλές εντυπώσεις. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πολύ θετικά, όμως γνωρίζω ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό τριήμερο.»

Πως νιώθεις μετά το shakedown;

«Το shakedown πήγε καλά, δεν ξέρω αν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά εγώ ένιωσα αμέσως το αυτοκίνητο πολύ καλά, έκανα μόλις λίγες αλλαγές, αλλά προφανώς αύριο είναι μία δύσκολη και μεγάλη μέρα, μεγάλο service, πολύ "καθάρισμα", οπότε θα είναι πολύ απαιτητική μέρα, σίγουρα.»

Ποιες είναι οι ελπίδες της Hyundai για τον αγώνα γενικότερα; Είχατε κάποια προβλήματα με την αξιοπιστία στους τελευταίους αγώνες, από την αρχή της σεζόν, και ειδικά εσύ, είχες κάποιες ατυχίες. Πως νιώθεις γι αυτό; Είναι ένας δύσκολος αγώνας.

«Η αρχή της σεζόν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για εμένα, τα ράλι στα οποία συνήθως ήμουν καλός, πήγαιναν καλά, αλλά καταλήγαμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Τώρα, εδώ και δύο αγώνες, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, ο Ott κατάφερε να κερδίσει και τους δύο αυτούς κι εγώ υπήρξα επικεφαλής του Ypres, οπότε και οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί. Δυστυχώς, έχασα τον αγώνα από λάθος μου, αλλά ο στόχος είναι να "τα ξαναβρώ" με το βάθρο και αν έχουμε την ευκαιρία να παλέψουμε για τη νίκη, θα το κάνουμε.»

Μιας που ανέφερες το Βέλγιο, πως είναι το κίνητρό σου μετά την ήττα σου εκεί;

«Το κίνητρο είναι εκεί, δυστυχώς όμως ο χρόνος μεταξύ του Βελγίου και της Ελλάδας μου φάνηκε πολύς, ενώ θα μου άρεσε να έρθουμε εδώ κατευθείαν και να παλέψουμε για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι το ράλλυ, είναι δύσκολο κάποιες φορές και πρέπει να το αποδεχτείς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τα πάμε καλύτερα αυτό το Σαββατοκύριακο.»

Έχουμε σήμερα την SSS στο ΟΑΚΑ, αρχικά πες μου, θυμάσαι την ίδια SSS το 2005 και το 2006 ως φαν;

«Όχι, καθόλου.»

Πως σου φαίνεται λοιπόν; Έκανες την αναγνώρισή σου;

«Κάναμε την αναγνώριση και εδώ, δυστυχώς μόνο πάνω σε ηλεκτρικό πατίνι, που δεν είναι και τόσο ωραίο.»

Ποια είναι η άποψή σου για τις υπερειδικές τέτοιου είδους; Πολλοί συνάδελφοί σου λένε ότι είναι καλές για τους fans και κακές για το ράλλυ.

«Είναι πολύ καλές για τους fans και για εμάς, υπάρχουν κάποιες πολύ καλές υπερειδικές αλλά και κάποιες άλλες που είναι πιο βαρετές, και αυτή θα είναι πολύ ωραία. Οι θεατές θα είναι πολύ κοντά, υπέροχη ατμόσφαιρα. Αυτό είναι αυτό που χρειάζεται το WRC, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερο θέαμα. Ας κοιτάξουμε τη Formula 1, είναι το καλύτερο παράδειγμα, μέσα στα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί τόσο πολύ, οι διοργανωτές έχουν αυξήσει τόσο πολύ την προώθηση και αν πάει κανείς σε μία διοργάνωση της Formula 1 δε βλέπει μόνο αυτοκίνητα, αλλά και ένα μεγάλο θέαμα γύρω από αυτά. Ο συνδυασμός και των δύο είναι αυτό που θέλουν οι fans. Οι διοργανωτές του WRC θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι τώρα.»

Αν ήταν στο χέρι σου, θα ήθελες το Ράλλυ Ακρόπολις να παραμείνει στο καλεντάρι και μετά το 2023;

«Πρέπει να επιλέξουμε πολύ προσεκτικά τους αγώνες για το μέλλον, και η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία στα ράλλυ, είναι επίσης ένας πολύ απαιτητικός αγώνας, και για μένα σίγουρα έχει τη θέση του στο καλεντάρι. Σήμερα θα δούμε ξανά έναν από τους λόγους: Οι Έλληνες αγαπούν τα ράλλυ, και πολλοί από αυτούς θα βρίσκονται εδώ και απόψε, και πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιστρέψουμε εδώ.»

Κάποιες λέξεις που θέλεις να πεις στους Έλληνες fans;

«Ο πιο σημαντικός στόχος είναι οι θεατές να είναι ασφαλείς και να σέβονται τους κριτές, να βρίσκονται μόνο σε ασφαλή σημεία αλλά και να το απολαύσουν φυσικά. Γι αυτούς θα πρέπει να είναι μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα, θα είναι εκεί για να δουν αυτοκίνητα να πηγαίνουν γρήγορα και να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.»