Ο promoter, όμως, έχει ήδη δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον. Η επέκταση της συμφωνίας με την Ελλάδα έως και το 2025 αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την πολυετή παρουσία του «Ακρόπολις» στο καλεντάρι του WRC, ειδικά από τη στιγμή που στη «μετά COVID» εποχή, ήδη είναι πολλές οι χώρες που ερίζουν, προκειμένου είτε να επιστρέψουν στο πρόγραμμα άμεσα είτε να πάρουν μία θέση σε αυτό στο εγγύς μέλλον. Η αρχική πρόθεση του promoter για το 2024 ήταν το πρόγραμμα του WRC να έχει έναν αγώνα παραπάνω σε σχέση με φέτος, ήτοι 14. Όμως, τα πλάνα διαφοροποιήθηκαν στην πορεία, καθώς ο περιορισμένος αριθμός αυτοκινήτων Rally1, οδήγησε τον promoter στο να διατηρήσει τον αριθμό των αγώνων στους 13.
Οι εννέα από τις θέσεις είναι ήδη… κατειλημμένες, καθώς υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια του promoter με την Ελλάδα, την Κροατία, το Μονακό, τη Χιλή, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Κένυα, τη Φινλανδία, καθώς και με τη Λετονία, η οποία επιστρέφει, στη θέση της Εσθονίας. Από τις τέσσερις θέσεις που απομένουν «κενές», θεωρητικά οι τρεις έχουν ακλόνητα… φαβορί, δηλαδή: το Μεξικό, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Από εκεί και έπειτα, για την τελευταία θέση υπάρχουν τρεις αγώνες που δίνουν τη δική τους… μάχη.
Ο λόγος για το Ράλλυ Αργεντινής, το Ράλλυ Πολωνίας και το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, που φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο διάστημα 26-29 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει ειδικές σε Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία. Αντιθέτως, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να δούμε το 2024 αγώνα στη Σαουδική Αραβία, ενώ εξακολουθεί να συντηρείται η φημολογία αναφορικά με τη διεξαγωγή ενός αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δη στο Τενεσί, αλλά όχι πριν από το 2025.
Έρχονται αλλαγές…
Το WRC ετοιμάζει μια σειρά από αλλαγές ενόψει του 2024, προκειμένου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι βασικότερες εξ αυτών των αλλαγών έχουν να κάνουν με το σύστημα της βαθμολογίας, αλλά και με το τελευταίο σκέλος του εκάστοτε αγώνα. Το γεγονός ότι στις πρώτες ειδικές της Κυριακής οι οδηγοί συνήθως κινούνται πιο… προσεκτικά, προκειμένου να προφυλάξουν τα ελαστικά τους ενόψει της power stage, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον promoter του WRC.
Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες σκέψεις, προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τον αγωνιστικό διευθυντή του promoter, Peter Thul, μία λύση που συζητείται είναι να δίνεται σε κάθε πλήρωμα ένα επιπλέον σετ ελαστικών, προκειμένου να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην power stage. Έτσι, δεν θα έχουν στο μυαλό τους πώς θα προφυλάξουν τα ελαστικά τους στις ειδικές πριν από την τελευταία. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός διαφορετικού τρόπου βαθμολόγησης, ειδικά για τα πληρώματα που επιστρέφουν στον αγώνα υπό καθεστώς super rally. Ο στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο, ώστε να πιέζουν περισσότερο και να διεκδικούν κάποια καλύτερη θέση στην κατάταξη.
«Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμούς αυτήν τη στιγμή για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα βαθμολόγησης, επειδή δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με τη συνολική βαθμολόγηση. Ο νικητής θα πρέπει να πάρει τους περισσότερους βαθμούς και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει όφελος από τον τερματισμό του ράλλυ, διαφορετικά θα απαξιωθεί η αξία των δύο προηγούμενων ημερών. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα πολύ περίπλοκα για τους οπαδούς», τόνισε ο Peter Thul. Τέλος, μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να επιστρέψει η κατατακτήρια ειδική διαδρομή, η οποία υπήρχε κατά το παρελθόν, όμως από το 2014 έχει καταργηθεί. Το αποτέλεσμα της κατατακτήριας ειδικής θα είναι αυτό που θα διαμορφώνει τη σειρά εκκίνησης στην πρώτη ημέρα του ράλλυ, όπως συμβαίνει και στο ERC.