Αγορά μεταχειρισμένου: 8 σημεία που πρέπει να προσέξεις πριν κλείσεις το deal


Η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αλλά και πολλές παραμέτρους που είναι καλό να ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν την αγορά του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 20/8/2023

Οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές των καινούριων αυτοκινήτων αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ωθούν αρκετούς στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων.

Τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι οι χαμηλότερες τιμές και η άμεση διαθεσιμότητά τους. Ωστόσο, πριν επιλέξουμε οριστικά το νέο (μεταχειρισμένο) αυτοκίνητο, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψιν μας.

1) Συνοδευτικά έγγραφα: Βεβαιωνόμαστε ότι το αυτοκίνητο διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Όχι μόνο άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ, αλλά και πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, κάρτα καυσαερίων και βεβαίωση ότι έχει περάσει από ΚΤΕΟ (στις περιπτώσεις, ασφαλώς, που όλα τα παραπάνω απαιτούνται).

2) Βιβλίο συντήρησης: Τσεκάρουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα service, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για την καλύτερη δυνατή χρήση του αυτοκινήτου από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του. Αυτός είναι και ένας «ασφαλής» τρόπος επιβεβαίωσης ότι τα χιλιόμετρα που αναγράφονται στο οδόμετρο είναι «πραγματικά».

3) Εξωτερικός έλεγχος: Μια προσεκτική επιθεώρηση του αμαξώματος μπορεί να αποκαλύψει παλιές «αμαρτίες» (επιδιορθώσεις από τρακαρίσματα). Επιπλέον, αξιολογούμε και την κατάσταση των ελαστικών.

4) Έλεγχος της καμπίνας: Εκτός από τα προφανή - κατάσταση των καθισμάτων, της ταπετσαρίας/επένδυσης σε διάφορα σημεία, αλλά και των ζωνών ασφαλείας - διαπιστώνουμε ότι όλα τα χειριστήρια δουλεύουν κανονικά, τα φυσικά κουμπιά ή οι διακόπτες αφής, αλλά και ο επιλογέας/διακόπτης ταχυτήτων και το χειρόφρενο (σε όποια μορφή υπάρχουν).

5) Κάνουμε ένα σύντομο test drive: Ακόμα και σε μια μικρή βόλτα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια ζητήματα που «κρύβονται» όταν το αυτοκίνητο είναι σε στάση, όπως για παράδειγμα η κατάσταση των φρένων, των αμορτισέρ, η αίσθηση του τιμονιού ή κάποιες ενδείξεις βλάβης στον πίνακα οργάνων.

6) Επισκεπτόμαστε ένα συνεργείο που εμπιστευόμαστε: Δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν τεχνικό να κάνει έναν συνολικό έλεγχο του οχήματος. Οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα και μπορούν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

7) Πρόβλεψη κόστους συντήρησης: Όσο περισσότερο περνούν τα χρόνια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις που έχει ένα αυτοκίνητο για να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Τουλάχιστον θεωρητικά. Άρα, μια εκτίμηση των εξαρτημάτων που (σχετικά σύντομα) θα πρέπει να αντικατασταθούν, θα ήταν πολύ χρήσιμη… για την τσέπη μας!

8) Εγγύηση: Με βάση την τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντίστοιχο νόμο, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρέπει να συνοδεύονται από 2ετή εγγύηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, προσφέρονται ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις, συνοδευόμενες και από άλλες προσφορές. Ωστόσο ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν και σε μικρότερη διάρκεια εγγύησης, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 12 μήνες.