Camping στη σκεπή του αυτοκινήτου


Ολοένα περισσότεροι λάτρεις του Camping ανακαλύπτουν τη γοητεία της κατασκήνωσης πάνω στο αυτοκίνητο, που αποτελεί μία ευέλικτη και προσιτή λύση απέναντι στα ακριβότερα αυτοκινούμενα οχήματα και στα τροχόσπιτα.

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/5/2023

Το στήσιμο μιας σκηνής επάνω στη σκεπή ενός αυτοκινήτου κερδίζει συνεχώς πόντους απέναντι στις κλασικές μορφές Camping με τροχόσπιτο ή αυτοκινούμενο όχημα. Η νέα τάση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς οι τιμές μίας κατάλληλης μαλακής σκηνής ξεκινούν από περίπου 1.500 € και μιας σκληρής από 2.500 € και το σετ περιλαμβάνει συνήθως και μία αλουμινένια σκάλα αναρρίχησης στην οροφή. Επενδύοντας αυτά τα ποσά, μπορείς να σταθμεύσεις ουσιαστικά παντού και να κατασκηνώσεις επάνω στο αυτοκίνητό σου, άρα υπάρχει μεγάλη ευελιξία και οικονομία, αφού δεν χρειάζεται να παρκάρεις σε οργανωμένα Camping. Μεγάλη ώθηση στην κατασκήνωση πάνω στις οροφές των οχημάτων έδωσε για προφανείς λόγους ο κορωνοϊός, που ευνόησε συνολικότερα τις διακοπές σε σκηνές και σε Camping.

Σχεδόν όλα τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμα για το μοντάρισμα ενός τέτοιου αντίσκηνου, αν και ιδανικά θεωρούνται εκείνα με τετραγωνισμένες και αρκετά μεγάλες επιφάνειες οροφής, όπως τα πολυχρηστικά, τα SUV και τα σεντάν. Να διευκρινίσουμε, ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο φορτίο οροφής ενός αυτοκινήτου (παραδείγματος χάριν, 75 kg) αναφέρεται μόνο στο στατικό βάρος που μπορεί να αντέξει το όχημα κατά την κίνησή του. Η πραγματική αντοχή σε στατικό φορτίο με το όχημα σταθμευμένο είναι πολλαπλάσια, οπότε μπορείς να στήσεις τη σκηνή στη σχάρα οροφής και να κοιμηθούν άτομα συνολικού βάρους ακόμη και άνω των 200 kg χωρίς τον φόβο… κατάρρευσης της σκεπής. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή κατανομή του βάρους για περισσότερη ασφάλεια.

Οι υπερκατασκευές από σκληρό κέλυφος είναι ακριβότερες, όμως προσφέρουν εξαιρετική στεγανότητα στη βροχή, στήνονται γρηγορότερα και βολεύονται μέσα σε ένα αεροδυναμικό box, παρόμοιο με μπαγκαζιέρα οροφής. Στα μειονεκτήματά τους καταγράφεται ότι δεν επιδέχονται επεκτάσεις, άρα το πάτωμά τους είναι ταυτόσημο με την επιφάνεια της σκεπής του οχήματος, οπότε χωρούν ουσιαστικά έως δύο άτομα. Οι μαλακές σκηνές μπορούν να επεκταθούν με ειδικές στηρίξεις και χωρούν έως και πέντε άτομα, άρα μπορούν να φιλοξενήσουν και οικογένειες με παιδιά. Επίσης, κοστίζουν αρκετά φtηνότερα, είναι ελαφρύτερες και δεν χρειάζονται πολύ χώρο για την αποθήκευσή τους μετά τη χρήση τους, όμως μοντάρονται δυσκολότερα και δεν προστατεύουν τόσο αποτελεσματικά στη βροχή και στο κρύο. Φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο ο προορισμός των ταξιδιωτών. Αν σκέφτεσαι, για παράδειγμα, περιηγήσεις με όλη την οικογένεια στην Ελλάδα, τότε βολεύει στις περισσότερες περιπτώσεις ένα κλασικό αντίσκηνο οροφής. Αν, όμως, ένα ζευγάρι θέλει να περιοδεύσει σε βορειότερες χώρες με πιο κρύο κλίμα, τότε αποτελούν οι κατασκευές από σκληρό πλαστικό ή ελαφρύ ανθρακόνημα μονόδρομο.