Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: Γιατί πρέπει να τσεκάρουμε τα λάδια πριν την αγορά


Ο έλεγχος της στάθμης των λαδιών του αυτοκινήτου  πριν αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είναι κάτι που συνήθως το αφήνουμε στους μηχανικούς. Όμως, αυτή η απλή διαδικασία μπορεί να αποβεί σωτήρια από μεγαλύτερες βλάβες. 

  • 22/4/2023

Ο έλεγχος της στάθμης των λαδιών του αυτοκινήτου είναι κάτι που πρέπει να γίνει ρουτίνα για έναν οδηγό. Το λάδι είναι το «αίμα» που τρέχει στην «καρδιά» του αυτοκινήτου, δηλαδή τον κινητήρα. Όταν μάλιστα θέλετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, εκτός από τους ελέγχους σε όλα τα μηχανικά μέρη του οχήματος, αυτή η δοκιμή των μόλις δύο λεπτών μπορεί να σας σώσει από πολλά απρόοπτα.

Όταν ένα αυτοκίνητο έχει λιγότερο λάδι από το κανονικό ή όταν το λάδι είναι σε κακή κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, μέχρι και το σπάσιμο του κινητήρα, με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται.

Πώς να ελέγξετε το λάδι του αυτοκινήτου

Ο έλεγχος του λαδιού στο αυτοκίνητό μας είναι κάτι που δεν θα μας πάρει περισσότερο από δύο λεπτά και γίνεται με πολύ απλό τρόπο. Πρέπει να έχουμε το αυτοκίνητο κρύο, σε επίπεδο έδαφος και χρειαζόμαστε ένα πανί ή χαρτί που θα πετάξουμε αργότερα.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αναζητήσουμε τη ράβδο λαδιού του αυτοκινήτου. Βρίσκεται στο πλάι του κινητήρα, είναι έντονου χρώματος (συνήθως κίτρινο, κόκκινο, ή μπλε) και έχει ένα πλαστικό δαχτυλίδι σε ρόλο χειρολαβής.

Αφαιρούμε τη ράβδο μέτρησης και μπορούμε να ελέγξουμε την στάθμη του λαδιού. Το χρώμα του λαδιού πρέπει να είναι ανοιχτό, παρόμοιο με αυτό του ελαιολάδου, εάν είναι πολύ σκούρο, είναι απαραίτητο να το αλλάξετε το συντομότερο. Επιπλέον, αν βρείτε υπολείμματα, αφρούς ή σβώλους, είναι απαραίτητο να πάτε το αυτοκίνητο στο συνεργείο καθώς είναι ένδειξη πιθανών μηχανικών προβλημάτων.

Στη συνέχεια, το μεταλλικό μέρος της ράβδου θα πρέπει να καθαριστεί με το πανί ή το χαρτί, έτσι ώστε να είναι εντελώς καθαρό. Μετά από αυτό, τοποθετούμε ξανά τη ράβδο στη θέση της.

Αφού περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα το βγάζουμε και στη συνέχεια μπορούμε να ελέγξουμε πόσο λάδι υπάρχει στο αυτοκίνητο. Ο δείκτης έχει δύο εγκοπές που υποδεικνύουν το μέγιστο και το ελάχιστο επίπεδο. Εάν το λάδι είναι μεταξύ αυτών των δύο σημείων, η στάθμη λαδιού είναι τέλεια. Εάν είναι κάτω από το ελάχιστο όριο, ο κινητήρας δεν θα έχει αρκετή λίπανση και το λάδι πρέπει να συμπληρωθεί. Εάν είναι πάνω από τα σημάδια, ο κινητήρας μπορεί να καταστραφούν από υπερβολική πίεση και θα πρέπει να εξαχθεί λάδι.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όλα να φαίνονται σωστά, συστήνεται μετά την απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, να αλλάζουμε λάδι και φίλτρα. Δεν θα είναι μία πολύ ακριβή εργασία και θα φροντίσουμε ώστε το νέο μας αυτοκίνητο να λειτουργεί στις καλύτερες συνθήκες και με τους λιγότερους κινδύνους.