Οι 5 καλοί τρόποι για να παρατείνετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου


Πώς θα αποφύγετε λάθη και θα προστατεύσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας για απροβλημάτιστη λειτουργία. Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί της κορυφαίας σουηδικής εταιρείας φορτιστών CTEK. 

  • 6/9/2023

Οι περισσότεροι οδηγοί κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με προβληματική λειτουργία της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους, που συνήθως είναι αποτέλεσμα λανθασμένων διαδικασιών σε ότι έχει να κάνει με τη φόρτιση και τη συντήρησής της. 

Σύμφωνα με έρευνες της CTEK, της κορυφαίας εταιρίας φορτιστών μπαταριών, έχει διαπιστωθεί ότι έως και το 50% των οχημάτων στο δρόμο κινούνται με μπαταρία που χρειάζεται προσοχή.

Η CTEK διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι αυτοκινητιστές δεν ακολουθούν τα απλά βήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους, βήματα που παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής της. Οι μπαταρίες είναι η καρδιά του αυτοκινήτου και παίζουν ζωτικό ρόλο, αλλά πολλοί αυτοκινητιστές δεν γνωρίζουν τους εύκολους τρόπους παράτασης και προστασίας της διάρκειας ζωής της μπαταρίας τους. Η μπαταρία έχει πολλές λειτουργίες: βοηθάει στην εκκίνηση του κινητήρα, στη λειτουργία των συστημάτων πλοήγησης και παρέχει την απαιτούμενη ισχύ  για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων των On board υπολογιστών, καθώς και της υψηλής τεχνολογίας ηχοσυστημάτων, τόσο κατά την διάρκεια της οδήγησης όσο και της στάθμευσης.

Να σημειώσουμε πώς η εταιρεία CTEK ιδρύθηκε το 1997. Η έδρα της και το κατασκευαστικό τμήμα βρίσκονται στην Σουηδία. H CTEK σχεδιάζει και κατασκευάζει μία μοναδική σειρά έξυπνων και πρακτικών φορτιστών μπαταρίας για όλους τους τύπους και μεγέθη μπαταριών μολύβδου-οξέως για την ανάλυση, φόρτιση, φροντίδα και συντήρηση τους. Για το λόγο αυτό, ο φορτιστής CTEK έχει κερδίσει τον τίτλο του «εξυπνότερου φορτιστή μπαταριών στον κόσμο». 

Οι φορτιστές CTEK ικανοποιούν όλες τις ανάγκες φόρτισης καθώς μπορούν να φορτίσουν όλους τους τύπους 12/24v από 1.2 -- 500Αh.

Παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου

Οι σύντομες οδικές διαδρομές, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, συχνά συνεπάγονται με τη συχνή διακοπή και εκκίνηση του κινητήρα, ασκώντας έτσι τεράστια πίεση στην μπαταρία του οχήματος. Σε συνδυασμό με τις τεράστιες απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας των οχημάτων, διαπιστώνεται ότι καταναλώνεται περισσότερο ρεύμα από την μπαταρία σε σχέση με αυτό που μπορεί να παρέχει ο εναλλάκτης, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία δεν θα έχει αρκετή ισχύ για να εκκινήσει το όχημα. Η μπαταρία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να εκκινεί το αυτοκίνητο και να εξισορροπεί τις ηλεκτρικές απαιτήσεις του συστήματος, ως αποτέλεσμα υποφέρει και σπάνια επαναφορτίζεται πάνω από το 80% της χωρητικότητας της. Οι τακτικές σύντομες διαδρομές με τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν επομένως μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ακλουθώντας τα σωστά βήματα, οι αυτοκινητιστές μπορούν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους.

Βελτίωση της υγείας της μπαταρίας

Με το 80% των οδηγών να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μια βλάβη μπαταρίας σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, η CTEK έχει αναπτύξει μια λίστα με συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της μπαταρίας του αυτοκινήτου:

ΣΥΧΝΗ ΦΟΡΤΙΣΗ: Στοιχεία δείχνουν ότι οι αυτοκινητιστές είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσουν μια μπαταρία από το να την επαναφορτίσουν. Γνωρίζατε όμως ότι η τακτική φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής της, εξοικονομώντας τελικά χρήματα, μειώνοντας τη συχνότητα της ανάγκης αγοράς νέας μπαταρίας. Ένας φορτιστής, όπως ο CTEK MXS 5.0, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά το μήνα για να διατηρεί την μπαταρία του αυτοκινήτου σε καλή κατάσταση. Εάν πηγαίνετε για διακοπές και αφήνετε το αυτοκίνητο στο γκαράζ, απλώς συνδέστε τον φορτιστή με την μπαταρία για όσο διάστημα βρίσκεστε μακριά, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε η μπαταρία να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ : Η μπαταρία αναφέρεται συχνά ως η νούμερο 1 αιτία βλάβης. Με την προσθήκη ολοένα και πιο απαιτητικών ηλεκτρονικών εξοπλισμών  στα σύγχρονα αυτοκίνητα, το φαινόμενο βλάβης της μπαταρίας παρατηρείται όλο και πιο συχνά με αποτέλεσμα, οι αυτοκινητιστές να ξοδεύουν άσκοπα χρήματα για την αντικατάσταση της. Οι έξυπνοι φορτιστές μπαταριών αυτοκινήτου της CTEK μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο και το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΔΡΟΣΕΡΗ: Οι περισσότεροι οδηγοί είναι πιθανό να γνωρίζουν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να ασκήσει τεράστια πίεση στο σύστημα ψύξης ενός αυτοκινήτου. Δεν είναι όμως τόσο γνωστό ότι η θερμότητα είναι επίσης ο νούμερο 1 εχθρός των μπαταριών αυτοκινήτων. Όπως και το κρύο, έτσι και η ζέστη προκαλεί σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΕΞΥΠΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Αφού αφήσετε τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά και η μπαταρία αδειάσει, οι περισσότεροι αυτοκινητιστές θα λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα καλώδια εκκίνησης, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα με το αυτοκίνητο είτε αφήνοντας το αυτοκίνητο στο ρελαντί. Ωστόσο, αυτό δεν θα επαναφορτίσει πλήρως την μπαταρία ενός αυτοκινήτου, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να επαναφέρετε την μπαταρία σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν φορτιστή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η τεχνολογία start / stop είναι ιδανική για το περιβάλλον, καθώς έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την απόδοση του καυσίμου ενός οχήματος, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιβαρύνει σημαντικά την μπαταρία σας στο μποτιλιάρισμα - η μπαταρία μπορεί να χρειαστεί να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα αρκετές φορές μέσα σε λίγα λεπτά, διατηρώντας παράλληλα την λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του οχήματος.

Διατηρώντας την μπαταρία πλήρως φορτισμένη, μπορείτε να επωφεληθείτε στο έπακρο από όλα τα οφέλη της τεχνολογίας Start / Stop, όπως την καλύτερη απόδοση του καυσίμου και τις χαμηλότερες εκπομπές CO2. Εάν κάνετε μόνο σύντομες διαδρομές και διαθέτετε όχημα τεχνολογίας Start / Stop, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν όπως το CTEK CT5 Start / Stop τακτικά για να διατηρείτε την μπαταρία σας σε άριστη κατάσταση.

Η Γ.Δ. ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της CTEK. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορτιστές CTEK επισκεφτείτε το www.batterypark.gr