Πώς πρέπει να φορά τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου μία έγκυος


Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ασφαλής και ευχάριστη, αν φυσικά ληφθούν τα μέτρα για την προστασία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου που κυοφορεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: sevinpetro - Freepik
  • 20/3/2023

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό, να λαμβάνονται μέτρα κατά την οδήγηση, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση της εγκύου και του εμβρύου. Φυσικά, καμία γυναίκα δε χρειάζεται να σταματήσει να οδηγεί τους μήνες της εγκυμοσύνης, αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ταξιδέψει με ασφάλεια. Από τη σωστή χρήση της ζώνης, μέχρι την πραγματοποίηση τακτικών στάσεων κατά την οδήγηση, είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει.

Η σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι σημαντική

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας με τον σωστό τρόπο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά στην προστασία, τόσο της ίδιας της μητέρας, αλλά και του εμβρύου που κυοφορεί, στην περίπτωση ατυχήματος.

Αυτό έχει αποδειχτεί σε μελέτες που έχουν γίνει για περιπτώσεις εγκύων σε τροχαία, αφού η ζώνη ασφαλείας μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου.

Εκτός αυτού, φορώντας και τα δύο μέρη μιας συμβατικής ζώνης, ανάμεσα στο στήθος και κάτω από την κοιλιά, οι πιθανότητες επιβίωσης, ή ακόμα και μη-τραυματισμού του εμβρύου είναι 4,5 φορές μεγαλύτερες.

Το οριζόντιο τμήμα της ζώνης πρέπει να εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά και πάνω στα κόκκαλα της λεκάνης και να μην ανεβαίνει πάνω στην κοιλιά, καθώς αυτό θα πίεζε υπερβολικά την περιοχή. Το διαγώνιο μέρος πρέπει να αγκαλιάζει τον ώμο και να περνάει ανάμεσα από το στήθος, έτσι ώστε να μην ερεθίζει τον λαιμό, και να μην πιέζει υπερβολικά οποιοδήποτε σημείο.

Ειδικές ζώνες για επιπλέον άνεση

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει εύκολα ειδικές ζώνες ασφαλείας για εγκύους προκειμένου να τοποθετούνται σωστά πάνω στο σώμα τους. Οι πιο ευρέως διαδεδομένες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά, είναι αυτές που ανακατευθύνουν την πορεία του ιμάντα, διατηρώντας τον ανάμεσα από τους μηρούς και την κοιλιά.

Διαθέσιμα είναι και ειδικά «γιλέκα» και πιο φαρδιές ζώνες, οι οποίες συγκρατούν την κοιλιά σε περίπτωση ατυχήματος. Ο στόχος των συγκεκριμένων προϊόντων είναι όταν ασκηθεί πίεση στην περίπτωση ατυχήματος η δύναμη να μεταφέρεται στην πύελο και όχι στον πλακούντα και το έμβρυο. 

Με μία γρήγορη αναζήτηση στην αγορά, το κόστος των πιο προσιτών επιλογών ξεκινά από τα 13 ευρώ και φτάνει έως και τα 50 ευρώ, για τις πιο εξειδικευμένες ζώνες.

Πέραν όμως των παραπάνω, κάθε έγκυος θα πρέπει να έχει κατά νου ότι πρέπει να πραγματοποιεί συχνές στάσεις όταν οδηγεί, καθώς η συγκεκριμένη θέση του σώματος μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη κινδυνεύουν από αφυδάτωση, υπογλυκαιμία και υπόταση, οπότε καλό είναι να σταματούν για ενυδατώνονται κατάλληλα και να ξεκουράζονται, κάνοντας μερικά βήματα, κάθε 2-3 ώρες ταξιδιού.