Crash test: Έρχεται το πρώτο ομοίωμα γυναίκας – Γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια (video)


Μέχρι σήμερα, όταν οι δοκιμαστές ήθελαν περισσότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στις γυναίκες, δεν χρησιμοποιούσαν κάποια κούκλα που είχε σχεδιαστεί με βάση το μέσο γυναικείο σώμα, αλλά μια μικρότερη εκδοχή του αρσενικού ανδρείκελου.

  • 7/11/2022

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα που πραγματοποιούνται crash tests με στόχο να βελτιωθεί η ασφάλεια των επιβατών στα αυτοκίνητα, μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή στη διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών, δημιουργώντας απορίες γιατί άργησε τόσο πολύ να γίνει πράξη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι σήμερα τα ομοιώματα που χρησιμοποιούνταν στις δοκιμές ασφαλείας ήταν κατασκευασμένα με βάση το μέσο ανδρικό σώμα.

Όταν οι δοκιμαστές ήθελαν περισσότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στις γυναίκες, δεν χρησιμοποιούσαν κάποια κούκλα που είχε σχεδιαστεί με βάση το γυναικείο σώμα, αλλά μια μικρότερη εκδοχή της αρσενικής, που αντιστοιχούσε στο σώμα ενός 12χρονου κοριτσιού.

Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να είναι λιγότερο προστατευμένες σε περίπτωση τροχαίου και αυτό το γνωρίζουμε ήδη από το 2013 μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό National Highway Traffic Safety Administration.

Μέσα από την έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά σε μία σύγκρουση ενώ ήταν αρκετά ευάλωτες σε τραυματισμούς στον αυχένα και στην κοιλιά. Μάλιστα, έξι χρόνια μετά, το 2019, το αμερικανικό Insurance Institute for Highway Safety δημοσίευσε μια παρόμοια έρευνα που κατέληγε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Μία από τις ερευνήτριες που είχε ενεργό ρόλο στις παραπάνω δοκιμές ήταν η Astrid Linder, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτο Μεταφορών της Σουηδίας. Πρόσφατα η Linder μίλησε στο BBC για τη δουλειά που έχει κάνει η ίδια και η ομάδα της στην ανάπτυξη ενός ομοιώματος που θα είναι κατασκευασμένο πάνω στο γυναικεία σωματοδομή και θα παρέχει αναλυτικά στοιχεία στους ερευνητές, αυξάνοντας το επίπεδο της ασφάλειας.

Το ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία ομοιώματα, δεν σημαίνει ότι τα οχήματα θα γίνουν πιο ασφαλή σύντομα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στη νομοθεσία αφού σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι υποχρεωτική η χρήση και των δύο τύπων στις δοκιμές πρόσκρουσης.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν με δική τους πρωτοβουλία και τα δύο ανδρείκελα αλλά είναι ανάγκη η χρήση τους να γίνει περισσότερο μαζική αφού όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο ασφαλείς όταν μπαίνουν μέσα σε ένα όχημα.

Τέλος, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει η Linder τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα στο npr.org, όταν ρωτήθηκε γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να δούμε το γυναικείο ομοίωμα, δεν κατάφερε να δώσει μια σαφή απάντηση.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC στο παρακάτω video