BMW: Τα 6 μοντέλα της Neue Klasse που θα παρουσιάσει έως το 2030


Η νέα πλατφόρμα Neue Klasse των Βαυαρών οδηγεί στην επόμενη γενιά των ηλεκτρικών μοντέλων της. Δείτε ποια θα είναι και τι βελτιώσεις θα έχουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BMW / UWE FISCHER, SH PROSHOTS
  • 23/1/2024

Το 2013 η BMW παρουσίασε την i3, το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής, που ξεχώρισε και μέσα σε 8,5 χρόνια σημείωσε σχεδόν 250.000 πωλήσεις σε 74 διαφορετικές χώρες.

Πλέον, η γερμανική φίρμα επιδιώκει να «ταράξει και πάλι τα νερά» με την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων της, η οποία θα βασίζεται στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα Neue Klasse. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην έκθεση IAA Mobility του Μονάχου, παρουσίασε το Vision Neue Klasse concept, ένα ηλεκτρικό sedan που «ενσαρκώνει» όλες τις αλλαγές και τις νέες τεχνολογίες.

Η νέα εποχή της BMW θα ξεκινήσει το 2025, όταν και αναμένεται να αρχίσει η, σταδιακή, παρουσίαση νέων μοντέλων, τα οποία θα διαθέτουν την έκτη γενιά του BMW eDrive, με νέους ηλεκτροκινητήρες, αλλά και μπαταρίες, οι οποίες θα έχουν κυλινδρικές και όχι πρισματικές κυψέλες. Ως αποτέλεσμα θα διαθέτουν πάνω από 20% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, ενώ θα αποτελούν μέρος της δομής του αμαξώματος.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο την καλύτερη χωροθέτησή τους, τη μείωση του βάρους αλλά και του κόστους συναρμολόγησης. Επιπλέον, το ύψος του οχήματος θα είναι μικρότερο, ενώ πολύ μεγαλύτερη, ακόμα και στα επίπεδα του 25%, θα είναι η συνολική αποδοτικότητα των ηλεκτρικών μοντέλων σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά eDrive.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Automotive News Europe, το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που θα βασίζεται στην πλατφόρμα Neue Klasse, που θα υποστηρίζει αρχιτεκτονική 800V, θα είναι η νέα iX3. Ήδη σας έχουμε παρουσιάσει δύο διαφορετικά πακέτα «κατασκοπευτικών» φωτογραφιών του SUV, που έχει την εσωτερική κωδική ονομασία NA5. Θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της BMW στην Ουγγαρία, ενώ εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί προς τα τέλη του 2025. Μάλιστα, θα υπάρξει και μεγαλύτερη έκδοσή της για την Κίνα.

Το 2026, θα έρθει η σειρά ενός sedan που θα αντικαταστήσει τη σειρά 3. Εχει την κωδική ονομασία NA0 και θα κατασκευάζεται, αρχικά, στο Μόναχο, πριν μπει σε γραμμή παραγωγής τόσο στο Μεξικό, όσο και στην Κίνα. Επίσης το 2026, θα ακολουθήσει η iX4, σε coupe σχεδίαση (κωδική ονομασία NA7), ενώ ένα χρόνο αργότερα περιμένουμε και ένα station wagon μοντέλο.

Τέλος, η επόμενη πρόταση θα είναι ένα compact SUV (κωδική ονομασία NB5), το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει την iX1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έλευση της Neue Klasse, η γερμανική φίρμα αναμένεται να αλλάξει την ονομασία των μοντέλων της, προκειμένου να μην συγχέονται τα ηλεκτρικά με όσα διαθέτουν βενζινοκινητήρες. Έτσι το γράμμα «i» θα εμφανίζεται μόνο σε EV, ενώ μένει να αποδειχθεί αν θα διατηρηθεί το «d» στην ονομασία των πετρελαιοκίνητων.

Πηγή: Automotive News Europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BMW: Τα νέα μοντέλα που θα παρουσιάσουν οι Βαυαροί το 2024

Νέα BMW 5 Series 2023: Οδηγούμε στην Κροατία την εκρηκτική i5 με τους 601 PS και τη... σταθερή αξία 520d!

BMW: Η πλατφόρμα Neue Klasse φέρνει EV με 1.360 PS και τεράστια αυτονομία