IAA Mobility 2023: Όλα τα νέα μοντέλα που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στο Μόναχο


Η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου επιστρέφει και το Car and Driver θα είναι εκεί! Το μεγάλο «ραντεβού» της αυτοκίνησης έρχεται με πολλές παρουσιάσεις νέων μοντέλων, ενώ ιδιαίτερα δυναμική αναμένεται η παρουσία των κινεζικών εταιρειών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/9/2023

Από τη γέννησή της το 1897 μέχρι και σήμερα, η Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου, γνωστή κι ως International Munich Motor Show ή επίσημα Internationale Automobil-Ausstellung (IAA), είναι ένα από τα πιο σημαντικά «ραντεβού» της χρονιάς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Εταιρείες από όλο τον κόσμο σπεύδουν στο Μόναχο κάθε χρόνο προκειμένου να παρουσιάσουν τα προϊόντα, τις καινοτομίες και τις τεχνολογίες τους.

Τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημά της, το 1991, η έκθεση χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστούς τομείς, με αυτή τη διάταξη να διατηρείται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για την IAA Mobility, που αφορά τα επιβατηγά αυτοκίνητα, τις μοτοσυκλέτες και τα ποδήλατα, και για την IAA Transportation, η οποία εστιάζει στα εμπορικά οχήματα, δηλαδή MPV, vans κ.ο.κ. Η πρώτη λαμβάνει χώρα στα μονά έτη, όπως για παράδειγμα το 2023, κι η δεύτερη πραγματοποιείται την αμέσως επόμενη χρονιά, στα ζυγά δηλαδή έτη, εν προκειμένω το 2024.

Φυσικά, οι Γερμανοί κατασκευαστές είναι οι πρώτοι που καταλαμβάνουν το κέντρο της σκηνής, σχεδόν μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, κι όχι άδικα. Συχνά, εταιρείες όπως η BMW, η Audi, η Mercedes, η Opel, η Porsche κι η Volkswagen, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους δίνει η έκθεση να παρουσιάσουν τις νέες τους δημιουργίες, διοργανώνοντας εντυπωσιακές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 5ημέρου, το οποίο για το 2023 θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 του μηνός, με το Car and Driver να δηλώνει «παρών», ώστε να σας μεταφέρει τις λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, ένας νέος ανταγωνιστής μπαίνει στο παιχνίδι αφού η παρουσία των Κινέζων κατασκευαστών αναμένεται ιδιαίτερα «ηχηρή» στη φετινή έκδοση της έκθεσης. Η άνοδος των Ασιατών στις ταξινομήσεις κάθε μήνα του 2023 φαίνεται να έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, αφού όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι έχουν βρει τη «συνταγή» για την οικονομική ηλεκτροκίνηση. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα μας παρουσιάσουν στο Μόναχο οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες:

Audi

Η Audi εμφανίζεται στο Μόναχο με μία και μοναδική παρουσίαση, αυτή του ολοκαίνουργιου Audi Q6 E-Tron. Πριν περίπου ένα μήνα, η εταιρεία είχε αποκαλύψει μερικές επιπλέον λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο, δίνοντας επίσης στο φως της δημοσιότητας τις πρώτες φωτογραφίες του πρωτοτύπου.

Με το έτος να προχωρά σταδιακά προς το τέλος του, και την Audi να έχει υποσχεθεί πως θα τραβήξει το κάλυμμα από το μοντέλο πριν την εκπνοή του 2023, οι Γερμανοί ετοιμάζονται να ρίξουν φως σε μία πτυχή του Q6 E-Tron που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής. Πρόκειται για την καμπίνα του μοντέλου, η οποία θα τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο, περιβάλλοντας τον οδηγό και τους επιβάτες με μία σειρά από ρηξικέλευθες τεχνολογικές προσθήκες.

BMW

Όντας στην έδρα της, η BMW πρόκειται να κλέψει την παράσταση, αφού αναμένεται να είναι η εταιρεία με τις περισσότερες παρουσιάσεις στο Μόναχο. Το πρώτο έκθεμα που περήφανα θα αναδείξει η εταιρεία είναι ένα νέο concept car, το οποίο θα δώσει στο κοινό μια πρώτη γεύση από την επερχόμενη Neue Klasse. Θα ακολουθήσει το i Vision Circular και το Vision Dee, αποτελώντας το τρίτο κατά σειρά preview της νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Στη συνέχεια, την παράσταση θα κλέψει η ολοκαίνουργια Σειρά 5, η οποία θα κάνει το δυναμικό της ντεμπούτο στο Μόναχο. Στην έκθεση θα παραβρεθούν όλες οι εκδόσεις της 8ης γενιάς του μοντέλου, με τον υβριδισμό να παίζει καθοριστικό ρόλο στην γκάμα του. Αυτή είναι η τελευταία Σειρά 5 που κυκλοφορεί με θερμικό κινητήρα, με την BMW να υποδέχεται θερμά τον ηλεκτρισμό.

Το παρών θα δώσει κι η νέα, τεθωρακισμένη Σειρά 7 ‘Protection’, με τους Γερμανούς να συνεχίζουν την παράδοσή τους στα οχήματα προστασίας υψηλά ισταμένων προσώπων.

Cupra

Οι Ισπανοί της Cupra κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, φέρνοντας στην έκθεση του Μονάχου το μοντέλο που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής γι αυτήν. Ο λόγος για το Tavascan, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει το πνεύμα επιτυχίας της Cupra, ως το πρώτο SUV Coupe της εταιρείας.

Το σπορ και αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο των 340 PS θα πλαισιώσει το Terramar, το «αδερφάκι» του Audi Q3, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο εξηλεκτρισμένο βήμα της εταιρείας προς μια πιο βιώσιμη γκάμα.

Mercedes-Benz

Η τρίτη -κατά σειρά, όχι μέγεθος- γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα κάνει κι αυτή το ταξίδι των περίπου 230 km από τη Στουτγκάρδη στο Μόναχο, προετοιμάζοντας το έδαφος για κάτι πολύ μεγάλο κι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον της μάρκας. Πρόκειται για ένα αγνώστου ταυτότητας ηλεκτρικό concept, το οποίο θα θέσει τα θεμέλια για τη νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων της Mercedes.

Έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι το νέο μοντέλο θα καταφτάσει το 2024 και θα συνδυάζει στοιχεία από πολλά διαφορετικά, ήδη υπάρχοντα προϊόντα των Γερμανών, όπως για παράδειγμα η CLA και το EQXX concept.

Στο πλευρό του νέου concept θα βρεθούν κι οι νέες EQA και EQB, όπως κι ολοκαίνουργια AMG GT Coupe.

MINI

Η MINI συνεχίζει την πορεία της προς μια αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων και παρουσίασε πριν από λίγες ώρες στο Μόναχο τα δύο νέα μέλη της EV οικογένειας, τα νέα, ηλεκτρικά, Cooper και Countryman. Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες των δύο μοντέλων πατώντας εδώ.

Porsche

Με την Porsche να έχει ήδη αποκαλύψει τη νέα Cayenne Turbo E-Hybrid, η οποία είναι η πιο γρήγορη Cayenne όλων των εποχών, το μοντέλο αναμένεται να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου. Έρχεται να καταπλήξει το γερμανικό κοινό και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία με την ισχύ των 739 PS και 950 Nm ροπής, αφού ο ηλεκτροκινητήρας των 176 PS φαίνεται να συνεργάζεται εξαιρετικά με τον twin turbo κινητήρα V8 των 4,0 L, ο οποίος αποδίδει  599 PS.

Οι τιμές στη Γερμανία ξεκινούν από τα 176.324 ευρώ για την SUV έκδοση, ενώ η τιμή της ακριβότερης έκδοσης, GT Package, ξεκινά από τα 208.454 ευρώ.

Renault

Το κίνημα ‘Renaulution’ της Renault θα έχει την τιμητική του γι ακόμα μια φορά. Μετά από αρκετά teasers και την παρουσίαση του πρωτοτύπου του Scenic E-Tech, οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να τραβήξουν το κάλυμμα από το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο έρχεται να ανταγωνιστεί το Tesla Model Y.

Εκτός αυτού, η Renault θα δώσει στο φως της δημοσιότητας περαιτέρω πληροφορίες για το πολυαναμενόμενο Renault 5, το ηλεκτρικό supermini που θα συνδυάσει τα ρετρό στυλιστικά στοιχεία με τα καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα.

Smart

Εδώ κι αρκετό καιρό, η Smart έχει επιβεβαιώσει ότι το μεγαλύτερο μοντέλο στην γκάμα της μέχρι στιγμής θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στη φετινή έκδοση της IAA Mobility του Μονάχου. Με την αεροδυναμική σε πρώτο πλάνο και τον σχεδιασμό να εμπνέεται σημαντικά από τη σειρά EQ της Mercedes-Benz, το #3 βρίσκεται ένα βήμα πριν καταφτάσει στην Ευρώπη το 2024, συνοδεύοντας το #1, το οποίο έχει ήδη κάνει αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Tesla

Η Tesla δε συνηθίζει να… τιμά τη συγκεκριμένη έκθεση με την παρουσία της, ή μάλλον κι οποιαδήποτε άλλη έκθεση. Κι όμως, το «πλοίο» που στη θέση του καπετάνιου έχει τον Elon Musk, επιβεβαίωσε ότι θα εμφανιστεί στο Μόναχο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται να αποκαλύψει ένα νέο μοντέλο.

Ο συνδυασμός των λέξεων «Tesla» και «νέο» κατευθύνουν τον συλλογισμό σε δύο διαφορετικά μοντέλα, τα οποία πρόκειται μάλλον να αποδειχθούν εξίσου σημαντικά για την εταιρεία. Το πρώτο είναι το Model 2, το πολυαναμενόμενο EV που θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της εξοικονόμησης χρόνου και της μείωσης του κόστους, όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής του. Ο Musk πολλάκις έχει αναφερθεί σε αυτό, λέγοντας ότι το κόστος του θα κυμαίνεται στα 20.000 ευρώ.

Το δεύτερο μοντέλο είναι το facelift του Model 3, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν λίγες ώρες, φέροντας αναβαθμίσεις τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στα τεχνολογικά του συστήματα, υπακούοντας στο νέο πρωτόκολλο μείωσης κόστους που ακολουθεί εδώ και καιρό η Tesla.

Opel

Η Opel θα εμφανιστεί στο Μόναχο επίσης με ένα νέο concept car, το οποίο όμως έχουμε ήδη δει. Πρόκειται για το Experimental concept, το οποίο θα αποτελέσει την έμπνευση για τα επόμενα μοντέλα της εταιρείας, όσο πλησιάζει προς το 2028, όποτε και θα γίνει μια αυτοκινητοβιομηχανία με αμιγώς ηλεκτρική γκάμα.

Η αεροδυναμική βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με στόχο την αύξηση της αυτονομίας μέσω της βελτιστοποίησης της ροής του αέρα γύρω από το εκάστοτε όχημα. Ένας ακόμη στόχος είναι η χρήση βιώσιμων κι ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και των φουτουριστικών και καινοτόμων συστημάτων τεχνολογίας.

Volkswagen

Η Volkswagen έρχεται με τη σειρά της να απαντήσει στην Tesla, λανσάροντας το ID.7 GTX, προορίζοντάς το για να κοντραριστεί με το Model 3. Μία νέα κινητήρια μονάδα με δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση θα πάρει τη θέση της κάτω από το κάλυμμα, προσφέροντας στο μοντέλο 395 PS ισχύος.

Δίπλα του θα σταθεί το νέο Passat, το οποίο είδαμε στην ολότητά του πριν από μερικές ώρες

Η «εισβολή» των Κινέζων

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι Κινέζοι κατασκευαστές δε θα λείπουν φέτος από την IAA Mobility στο Μόναχο. Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες τεχνολογικού ενδιαφέροντος και κατασκευαστές μπαταριών θα δώσουν το παρών στην έκθεση του Μονάχου, στα πλαίσια της οποίας θα λάβει χώρα και το World New Energy Vehicle Congress (Παγκόσμιο Συνέδριο Οχημάτων Νέων Ενεργειών), για πρώτη φορά εκτός Κίνας.

Συγκρίνοντας μάλιστα με την έκδοση του 2021, οι κινεζικές εταιρείες θα είναι σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι φυσικά οι BYD, MG Motor, Xpeng, Leapmotor, Seres, Dongfeng CATL, Farasis Energy, Horizon Robotics, HiPhi και Avatr, οι οποίες θα απειλήσουν σημαντικά την παντοδυναμία των Ευρωπαίων κατασκευαστών στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Για παράδειγμα, η BYD θα είναι μια από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες με την πιο ηχηρή παρουσία στην έκθεση, και μία από εκείνες που θα απειλήσουν ευθέως τους Ευρωπαίους, αφού θα παρουσιάσει τα σχέδια και τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με την επέκτασή της πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Τα Atto 3, Han και Tang έχουν ήδη καταφτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ τα Dolphin, Seal και Seagull θα ακολουθήσουν σύντομα, βάζοντας σημαντική υποψηφιότητα για best-sellers της αγοράς.