BMW Vision Neue Klasse concept: Αυτό είναι το εξηλεκτρισμένο μέλλον της BMW (photos-video)


Η BMW πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην αποκάλυψη της νέας γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων της, Neue Klasse, και μας δίνει μια πρώτη γεύση αυτού που έρχεται.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BMW
  • 2/9/2023

Πριν μερικούς μήνες, η BMW τράβηξε το κάλυμμα από ένα νέο concept car, ονόματι i Vision Dee, προσφέροντας στο κοινό της μια πρώτη εικόνα σχετικά με το πώς θα είναι τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας. Τώρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανεβαίνει στη σκηνή του IAA Mobility 2023 στο Μόναχο και παρουσιάζει μία νέα έκδοση αυτού του concept car: το Vision Neue Klasse.

Πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή του προηγούμενου concept, αφού φέρει το ίδιο βασικό σχήμα με εκείνο, με πολλές σημαντικές λεπτομέρειες να έχουν προστεθεί. Στο μπροστινό μέρος, βρίσκει κανείς την 'shark nose', ενώ δε λείπουν οι κλασικές γρίλιες kidney, οι οποίες εκτείνονται μέχρι το τέλος του προφυλακτήρα και καταλήγουν σε δύο διαγώνια φωτιστικά σώματα LED, δεξιά κι αριστερά.

Αντίστοιχα, στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί ένας μαύρος διαχύτης στη βάση του προφυλακτήρα, προσφέροντας μια πιο σπορ αισθητική στο νέο μοντέλο, ειδικά σε σχέση με το i Vision Dee. Νέοι τροχοί 21 ιντσών έχουν αντικαταστήσει τα καπάκια που έφερε το προηγούμενο concept, με την BMW να δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο σπορ στυλ του οχήματος.

Τα φωτιστικά σώματα μιμούνται τις γρίλιες και τα φώτα του μπροστινού μέρος, ενώ το νέο, ιδιαίτερα μινιμαλιστικό λογότυπο της BMW έχει προστεθεί στα σημεία που συνηθίζεται, δηλαδή στις ζάντες, τον μπροστινό και τον πίσω προφυλακτήρα.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, ο σχεδιασμός είναι σχεδόν «μονολιθικός». Οι καθαρές γραμμές που έχει υιοθετήσει αυξάνουν την αυτονομία κατά 30% και την απόδοση κατά 25%, σε σχέση με τα ηλεκτρικά οχήματα οποιασδήποτε άλλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε παλαιότερες δηλώσεις, άνθρωποι της BMW έχουν επιβεβαιώσει ότι η δεν αποκλείεται τα μελλοντικά της οχήματα να προσφέρουν έως και 1.000 km αυτονομίας.

Όσο για το εσωτερικό, η BMW έχει εξοπλίσει την καμπίνα του Neue Klasse concept με την πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος infotainment iDrive, το οποίο οι επιβάτες μπορούν να χειρίζονται μέσω μιας παραλληλόγραμμης οθόνης αφής. Εκτός από τις λειτουργίες που ήδη προσφέρει το σύστημα, έχει προστεθεί ακόμα μία, που ονομάζεται Panoramic Vision.

Η Panoramic Vision θα κάνει την πρεμιέρα της στην Neue Klasse, το μοντέλο παραγωγής που θα προέλθει από το εν λόγω concept car, συμπληρώνοντας το παραδοσιακό head-up display. Τα γραφικά θα προβάλλονται στο επίπεδο του βλέμματος του οδηγού και θα εκτείνονται σε ολόκληρο το παρμπρίζ, με το head-up display να είναι επίσης διαθέσιμο.

Τα καθίσματα της καμπίνας έχουν ντυθεί με κοτλέ ύφασμα σε μουσταρδί απόχρωση, ενώ κίτρινες είναι κι άλλες λεπτομέρειες στο ταμπλό και τις πόρτες. Το τιμόνι έχει σχήμα τετραγωνισμένου κύκλου -αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο- κι είναι ένα από τα μόνα δύο στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί στο ταμπλό, με την BMW να ακολουθεί έναν πολύ μινιμαλιστικό σχεδιασμό, με ρετρό όμως στοιχεία.

Η BMW Neue Klasse θα περάσει στην παραγωγή το 2025 στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Debrecen της Ουγγαρίας, καταφτάνοντας στις εκθέσεις και στα χέρια των αγοραστών το 2026. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή, την αυτονομία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα αποκαλυφθούν όταν το μοντέλο παραγωγής κάνει το επίσημο ντεμπούτο του.