BMW XM Label Red: Το ισχυρότερο μοντέλο M που έχει κατασκευαστεί ποτέ (photos)


Η κορυφαία έκδοση του plug-in hybrid SUV συνδυάζει πολυτέλεια και κορυφαίες επιδόσεις που έρχονται από το κινητήριο σύνολο των 748 PS και 1.000 Nm.

  • 12/4/2023

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η BMW παρουσίασε την XM, την πρώτη plug-in hybrid έκδοση του τμήματος M, το εντυπωσιακό SUV των 2,7 τόνων που αποδίδει 653 PS και 800 Nm ροπής.

Από τότε περιμέναμε και την (ακόμα ισχυρότερη) έκδοση Label Red. Μία ημέρα αργότερα, οι πρώτες, περιορισμένες πληροφορίες γι’ αυτήν προήλθαν από την BMW Αυστραλίας. Πλέον, ήρθε η ώρα για την επίσημη παρουσίασή της από την γερμανική φίρμα.

Ισχυρότερη, πιο αποκλειστική, πιο πληθωρική. Με αυτά τα λόγια περιγράφει η BMW M τη ναυαρχίδα του πρώτου αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης. Η BMW XM Label Red συνδυάζει ένα σύστημα M HYBRID με επιπλέον ισχύ και ειδικές σχεδιαστικές πινελιές που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά επιδόσεών της με αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα.

Η συνδυαστική ισχύς του plug-in hybrid κινητήριου συνόλου φτάνει τους 748 PS και προέρχεται από το συνδυασμό ενός V8 twin-turbo κινητήρα 4,4 L με απόδοση έως 585 PS και ενός ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένου στο οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic που αποδίδει έως 197 PS και 280 Nm. Η BMW XM Label Red είναι το ισχυρότερο μοντέλο BMW M που έχει κατασκευαστεί ποτέ, καθώς η «απλή» XM έχει ισχύ 653 PS. Όσο για τη ροπή του συστήματος, είναι αυξημένη κατά 200 Nm και κορυφώνεται πλέον στα 1.000 Nm (750 Nm από τον V8).

Η ισχύς διοχετεύεται στο δρόμο μέσω του συστήματος τετρακίνησης M xDrive. Η BMW XM Label Red χρειάζεται μόλις 3,8 sec. για να επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h. Η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, αλλά αυξάνεται στα 290 km/h με το προαιρετικό M Driver's Package.

Ο ηλεκτροκινητήρας αντλεί την ενέργειά του από μια μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, ωφέλιμης ενεργειακής χωρητικότητας 25,7 kWh, η οποία είναι ενσωματωμένη στο κάτω τμήμα του αμαξώματος και αποτελεί προϊόν της τεχνολογίας BMW eDrive 5ης γενιάς. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 75-83 km, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνεται στην αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία είναι 140 km/h.

Η μονάδα συνδυασμένης φόρτισης (Combined Charging Unit) του συστήματος M HYBRID επιτρέπει τη φόρτιση σε εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ έως 7,4 kW. Αυτό σημαίνει ότι μία εντελώς άδεια μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να φορτίσει έως το 100% σε 4,25 ώρες.

Το σύστημα τετρακίνησης M xDrive διοχετεύει την ισχύ που παράγεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα μεταξύ και των τεσσάρων τροχών. Ωστόσο, έχει ρυθμιστεί για να μεταφέρει περισσότερη ισχύ στους πίσω τροχούς.Βασισμένο στο σύστημα M xDrive, ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα, ενισχύει περαιτέρω την πρόσφυση, την ευελιξία και την κατευθυντική ευστάθεια.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW XM Label Red περιλαμβάνει προσαρμοζόμενη ανάρτηση M Professional - με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς με σύστημα Active Roll Comfort για την εξάλειψη των κλίσεων του αμαξώματος στη μία πλευρά του οχήματος - και Integral Active Steering.

Τόσο από στιλιστική όσο και από τεχνική σκοπιά, η BMW XM Label Red αποτελεί μία ακόμα πιο αποκλειστική εκδοχή μετά τη θρυλική BMW M1 που σχεδιάστηκε αποκλειστικά ως αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων της BMW M. Οι «μυώδεις αναλογίες» συγκλίνουν με την εξωστρεφή εξωτερική σχεδίαση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες επιφάνειες, καθαρές γραμμές και μια εμπρός όψη που προορίζεται για τα μοντέλα της πολυτελούς κατηγορίας της μάρκας BMW.

Στο όλο μίγμα προστίθενται σχεδιαστικές πινελιές που υπογραμμίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της BMW XM Label Red. Τα στοιχεία που διαφοροποιούν την κορυφαία σε απόδοση έκδοση της ΧΜ περιλαμβάνουν μια χαρακτηριστική λωρίδα σε μεταλλικό χρώμα Toronto Red, το οποίο μπορεί να παραγγελθεί και σε μαύρο χρωματισμό. Η χρήση του κόκκινου επεκτείνεται επίσης στα σήματα του μοντέλου και στα ένθετα των τροχών. Η BMW XM Label Red εξοπλίζεται στάνταρ με ζάντες ελαφρού κράματος 21 ιντσών. Το περίγραμμα για τη μάσκα νεφρών BMW M και τα στοιχεία του διαχύτη διατίθενται σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα.

Επιπλέον, η BMW γνωστοποίησε ότι μια αποκλειστική έκδοση του κορυφαίου μοντέλου θα παραχθεί σε 500 αντίτυπα παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη έκδοση περιορισμένης παραγωγής της BMW XM Label Red μεγιστοποιεί τον παράγοντα της αποκλειστικότητας με ακόμα πιο εκφραστικό στυλ. Το μεταλλικό χρώμα Toronto Red για το περίγραμμα της μάσκας νεφρών BMW M και το ένθετο του πίσω διαχύτη δημιουργούν πρόσθετα στιλιστικά στοιχεία που συνδυάζονται με φινίρισμα αμαξώματος σε μεταλλικό BMW Individual Frozen Carbon Black. Η αντίθεση των γυαλιστερών χρωματικών πινελιών με τις λαμπερές ματ επιφάνειες, εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό αποτέλεσμα στο εξωτερικό της BMW XM Label Red.

Ο συνδυασμός μαύρου/κόκκινου προσδίδει επίσης μια ελκυστική, σπορ νότα στο εσωτερικό της BMW XM Label Red. Η χαρακτηριστική τρισδιάστατη επένδυση οροφής και οι επενδύσεις για τις κολόνες του αμαξώματος έχουν μαύρες επιφάνειες. Το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται για να προσδώσει μια επιπλέον αίσθηση αποκλειστικότητας στα ρομβοειδούς σχήματος άνω τμήματα των πλατών και στα ενσωματωμένα προσκέφαλα των καθισμάτων για τον οδηγό και τον συνοδηγό, καθώς και στα εξωτερικά πίσω καθίσματα. Η συνολική εμφάνιση ολοκληρώνεται από τις κόκκινες ραφές αντίθεσης στις μαύρες επιφάνειες των καθισμάτων, του πίνακα οργάνων, των επενδύσεων των θυρών και της κεντρικής κονσόλας, καθώς και από τις επίσης κόκκινες πινελιές στους αεραγωγούς.

Άλλα αξιοσημείωτα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού της BMW XM Label Red είναι ένα κόκκινο σήμα «XM» κάτω από την οθόνη ελέγχου και μια εσωτερική διακοσμητική λωρίδα σε σατινέ Carbon Fibre με κόκκινες και μπλε κλωστές που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μοντέλο M. Στο εσωτερικό της έκδοσης Label Red, οι πελάτες θα βρουν μια πλακέτα κάτω από την οθόνη ελέγχου με την ένδειξη «1 από 500».

Τα καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών M, τα προστατευτικά γονάτων, το ειδικό περιεχόμενο M στην κυρτή οθόνη BMW Curved Display και στο στάνταρ BMW head-up display, ο χαρακτηριστικός μοχλός επιλογέας ταχυτήτων M και ένας ειδικός πίνακας ελέγχου M στην κεντρική κονσόλα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός cockpit που παραπέμπει σε σπορ αυτοκίνητο το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για να προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία επιδόσεων. Το δερμάτινο τιμόνι M διαθέτει διακοσμητικά στοιχεία σε μαύρο χρώμιο, καθώς και μπουτόν M και χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων (shift paddles) με carbon ένθετα, των οποίων τα σύμβολα «συν» και «πλην» είναι σε κόκκινο χρώμα. Ένα αποκλειστικό ειδικό χαρακτηριστικό της BMW XM Label Red είναι το σύμβολο που προσδιορίζει το Boost Mode στο αριστερό χειριστήριο αλλαγής ταχυτήτων.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης (18-27 Απριλίου), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παραγγείλουν από τις 28 Απριλίου 2023. Η παραγωγή της θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2023 στο εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg των ΗΠΑ.