2023 BMW XM: Αποκάλυψη για την πρώτη plug-in hybrid πρόταση του τμήματος Μ (photos-videos)


Ξεχάστε τα sedan... To τμήμα Μ της BMW παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα plug-in hybrid SUV που ζυγίζει σχεδόν 2.700 kg και βγάζει στην άσφαλτο δύναμη 653 PS και 800 Nm ροπής.  

  • 28/9/2022

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, η BMW M παρουσίαζε ένα πρωτότυπο με την ονομασία ΧΜ, το οποίο σύμφωνα με την τοποθέτηση του τμήματος, προμήνυε το σχεδιαστικό, αισθητικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι των μελλοντικών μοντέλων της.

Πριν από λίγες ώρες οι Βαυαροί τράβηξαν το κάλυμμα πάνω από την πολυαναμενόμενη BMW XM παραγωγής η οποία έρχεται με τον ριζοσπαστικό της σχεδιασμό αλλά και το δυναμικό plug-in hubrid σύνολο με το οποίο εφοδιάζεται, να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία των SUV υψηλών επιδόσεων.

Η νέα ναυαρχίδα της BMW Μ κινείται χάρη σε ένα νέο plug-in hybrid σύνολο, το πρώτο στην ιστορία του τμήματος Μ. Στη βάση του βρίσκεται ένας twin-turbo V8 των 4,4 lt και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος έχει “κουμπώσει” πάνω στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ZF των 8 σχέσεων.

Αυτό ο ηλεκτροκινητήρας αντλεί ενέργεια από ένα σύστημα μπαταριών των 25,7 kWh που επιτρέπει στο θηριώδες SUV των 2.750 kg να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για 88 km. Συνδυαστικά η δύναμη της BMW XM φτάνει τους 653 PS και 800 Nm ροπής, έχοντας δυνατότητα να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 4,3 sec. με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h (μπορεί να φτάσει τα 270 km/h με προαιρετικό πακέτο).

Tο κουμπί M Hybrid που βρίσκεται στην κονσόλα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ένα από τα τρία διαθέσιμα modes όπου συγκαταλέγεται και το ELECTRIC με το οποίο το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με μηδενική εκπομπή CO2 έως και την ταχύτητα των 140 km/h. Από εκεί και πάνω μπαίνει στο "παιχνίδι" και το θερμικό σύνολο απογειώνοντας την οδηγική απόλαυση.

Ο σχεδιασμός της δεν έχει “πατήσει” πάνω στη γνωστή φιλοσοφία των SUV της BMW και το στοιχείο που κάνει την XM να ξεχωρίζει είναι οι έντονες γραμμές που συνθέτουν μια δυναμική εικόνα. Η τεράστια μπροστινή γρίλια, η οποία είναι φωτιζόμενη, πλαισιώνεται από τους γνωστούς διαιρούμενους προβολείς.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣBMW XM
Μήκος5.110 mm
Πλάτος2.005 mm
Ύψος1.755 mm
Μεταξόνιο3.105 mm
Χώρος αποσκευών527 lt/ 1.820 lt

Στο προφίλ δεσπόζουν οι εντυπωσιακές στον σχεδιασμό τους ζάντες που ξεκινούν στη βασική έκδοση από τις 21 ίντσες και μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 23. Αρκετά εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος όπου ξεχωρίζουν τα λεπτά φωτιστικά σώματα αλλά και οι δύο διπλές απολήξεις του συστήματος εξάτμισης με την κάθετη διάταξη.

Πολυτέλεια και δυναμισμός είναι οι λέξεις που περιγράφουν το εσωτερικό της XM, έχοντας δανειστεί αρκετά στοιχεία από την πρωτότυπη πρόταση που είδαμε τον Νοέμβριο. Τα μπροστινά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη άνεση στον οδηγό, ακόμα και όταν αποφασίσει να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα, ενώ τα χέρια του θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα δερμάτινο τιμόνι και πίσω από αυτό υπάρχει το BMW Curved Display με τις ενσωματωμένες οθόνες (12,3 και 14,9 ίντσες) συνεπικουρούμενο από το το head up display.

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά πακέτα ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει τον διάκοσμο του εσωτερικού ο υποψήφιος αγοραστής, μεταξύ των οποίων και το Vintage που δίνει μια πιο κλασική αίσθηση με τις καφέ δερμάτινες επιφάνειες γύρω από τον πίνακα οργάνων και στο πάνω μέρος των θυρών. Από εκεί και πέρα στον βασικό εξοπλισμό συγκαταλέγεται ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, ο τετραζωνικός αυτόματος κλιματισμός αλλά και ένα ηχοσύστημα της Harman.

Και όλα αυτά αποτελούν απλά το... ορεκτικό αφού όπως ανακοίνωσε η BMW το φθινόπωρο του 2023 θα παρουσιαστεί η πιο ακραία έκδοση της XM που θα φέρει την ονομασία LABEL RED και θα έχει δύναμη 748 PS και 1.000 Nm ροπής!

Η παραγωγή της BMW XM θα γίνει στο εργοστάσιο του Spartanburg των ΗΠΑ και αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν το κλείσιμο του τρέχοντος έτους. Οι πρώτες μονάδες θα φτάσουν στις αντιπροσωπείες την επόμενη άνοιξη όπου και θα μάθουμε που θα τοποθετηθεί τιμολογιακά το μοντέλο. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού έχει εμφανιστεί ήδη η αρχική τιμή και ορίζεται στα 159.995 δολάρια.