Τα 5 καλύτερα 4x4 SUV για να αντιμετωπίσετε την κακοκαιρία


O χειμώνας είναι εδώ, σε πολλές περιοχές της χώρας έρχεται παγετός με χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες πέφτουν κοντά και κάτω από το μηδέν. Οι παγωμένοι δρόμοι και το χιόνι κάνουν πολλούς οδηγούς να αναζητήσουν το ιδανικό τετρακίνητο όχημα που θα τους συνοδεύσει στις δύσκολες συνθήκες.   

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/1/2022

Ο ερχομός του χειμώνα, άρα και η επικείμενη χιονόπτωση, ενισχύει τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για οχήματα με σύστημα τετρακίνησης. Τα 4x4 μοντέλα στην αγορά έχουν μεγάλη παρουσία και η προσφορά οχημάτων τύπου SUV με εκδόσεις τετρακίνησης είναι αρκετά εκτεταμένη και καλύπτει όλες τις κατηγορίες.

Ωστόσο, πολλές φορές η ύπαρξη των χαρακτηριστικών ενός SUV και του συστήματος τετρακίνησης μπορεί να μην είναι αρκετό στις πιο ακραίες συνθήκες. Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα χειμερινά ελαστικά ή ακόμα και τα ελαστικά που προορίζονται για οδήγηση εκτός δρόμου. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να κάνουμε μια λίστα με τα 5 καλύτερα 4x4 SUV που θα μας βοηθήσουν για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα.

Dacia Duster

Το Dacia Duster μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το κατεξοχήν προσιτό τετρακίνητο SUV. Η εμπορική επιτυχία του Dacia Duster είναι αδιαμφισβήτητη, και παρόλο που οι περισσότερες πωλήσεις του αφορούν τις εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός τροχούς, το SUV της Dacia μπορεί να καυχηθεί ότι έχει εξαιρετική απόδοση μακριά από την άσφαλτο. Το Dacia Duster 4x4 είναι ένα από τα SUV των οποίων η συμπεριφορά εκτός δρόμου είναι πιο κοντά σε αυτήν ενός παραδοσιακού off-roader.

Το Duster με κίνηση 4x4 τροφοδοτείται από έναν πετρελαιοκινητήρα 1,5 λίτρων Blue dCi 115 ίππων και μέγιστη ροπή 260 Nm που μεταδίδεται στους τροχούς με ένα μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Η τιμή εκκίνησης στην πιο βασική του διαμόρφωση είναι περίπου 22.860 €, γεγονός που το καθιστά ένα από τα φθηνότερα τετρακίνητα SUV που μπορούμε να βρούμε στις αντιπροσωπείες μας.

Jeep Renegade

Η Jeep είναι συνώνυμη με τα οχήματα 4x4. Τα SUV ήταν ανέκαθεν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στη γκάμα της αμερικανικής φίρμας. Το μικρότερο μοντέλο και πιο οικονομικό στην γκάμα της εταιρείας δεν είναι άλλο από το Jeep Renegade. Ένα SUV που ανήκει στην κατηγορία Β και που ξεχωρίζει για το σύστημα τετρακίνησης του σε ορισμένες εκδόσεις, που προσφέρει τη δυνατότητα κίνησης με ευκολία σε όλων των ειδών χωματόδρομους και μονοπάτια μακριά από την άσφαλτο.

Πλέον, το Renegade διατίθεται στην αγορά μόνο στην plug-in υβριδική έκδοση4xe με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο. Το 4x4 μοντέλο αποδίδει 240 ίππους και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50 χιλιομέτρων. Βέβαια, η plug-in υβριδική έκδοση 4xe με την τετρακίνηση κάνει την τιμή του να ανεβαίνει σημαντικά από τα συμβατικά μοντέλα φτάνοντας τις 44.900 ευρώ.

Subaru XV

Η Subaruείναι μία από τις εταιρείες αναγνωρισμένη παγκοσμίως για την τετρακίνηση της. Το σύστημα Symmetrical AWD έχει γίνει συνώνυμο της ιαπωνικής φίρμας, ενώ παραδοσιακά τα SUV διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην γκάμα των προϊόντων της.

Το νέο Subaru XV είναι το μοντέλο της Subaruμε τις μεγαλύτερες πωλήσεις και αυτό δεν είναι έκπληξη. Το ικανότατο σύστημα Symmetrical AWD και ο χαμηλός κυβισμός του κινητήρα των 1,6 λίτρων μαζί με την σχετικά προσιτή τιμή των 26.885 ευρώ κάνουν το XV έναν πραγματικό 4κίνητο κρυμμένο θησαυρό.

Suzuki S-Cross

Η νέα γενιά του Suzuki S-Cross κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα. Στα μηχανικά μέρη το νέο οικογενειακό SUV της Suzuki θα συνδυάζεται με υβριδική τεχνολογία 48V και τον 1.400άρη τούρμπο κινητήρα των 129 ίππων που εξοπλίζει και το Vitara. Η κίνηση μεταδίδεται στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς με το σύστημα τετρακίνησης AllGrip Select, ενώ θα διατίθεται τόσο με 6αρι μηχανικό όσο και με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων επίσης 6 σχέσεων που έχουμε δει σε υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της Suzuki.

Οι τιμές για την τετρακίνητη έκδοση ξεκινούν από τις 25.670 ευρώ.

Toyota RAV4

Τέλος, δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια ειδική αναφορά σε ένα από τα ικανότερα και πιο εμβληματικά SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το Toyota RAV4. Ένα πραγματικό best seller που στην νέα του γενιά έρχεται με υβριδική τεχνολογία με βάση τον 2λιτρο κινητήρα βενζίνης και τετρακίνηση AWD.

Οι τιμές του 4κίνητου RAV4 2.0 AWD ξεκινούν στη χώρα μας από τα 32.840 ευρώ.