Η διάταξη του pitlane στο φετινό GP Μονακό μπέρδεψε τους οδηγούς και τους αγωνοδίκες, καθώς βάσει των αισθητήρων της πίστα βρέθηκαν πέντε οδηγοί να έχουν ξεπεράσει το όριο των 60 km/h, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην περίπτωση του Pierre Gasly.
Η ομάδα κατέθεσε ένσταση, έγινε δεκτή και οι δύο ποινές επανεξετάστηκαν, με αποτέλεσμα να αρθούν και να πάρει πίσω την τρίτη θέση, όπου και τερμάτισε τυπικά τον αγώνα.
Αυτό δυσαρέστησε τις ομάδες που είδαν τους οδηγούς τους να τιμωρούνται και να εκτίουν τις ποινές τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, μην έχοντας την ευκαιρία να αιτηθούν την άρση τους μεταγενέστερα.
Για αυτό και η McLaren προχώρησε επίσημα σε έφεση επί των αποτελεσμάτων του αγώνα στο Μόντε Κάρλο. Έφεση κατέθεσε και η Red Bull, ωστόσο δεν το έχει επικοινωνήσει επίσημα με κάποιο δελτίο Τύπου, όπως έκανε η McLaren. Τώρα όλα θα κριθούν στο Διεθνές Εφετείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Σε ανακοίνωση της, η πρωταθλήτρια του 2025 ανέφερε: «Η McLaren Racing επιβεβαιώνει ότι έχει υποβάλει επίσημα αίτηση έφεσης στο Διεθνές Εφετείο της FIA σχετικά με τις ακόλουθες αποφάσεις που αφορούν το Γκραν Πρι του Μονακό του 2026: Έγγραφο 99 των Επιτρόπων, το αναθεωρημένο Έγγραφο 100 με την τελική κατάταξη του αγώνα και το αναθεωρημένο Έγγραφο 101 με τους βαθμούς του πρωταθλήματος.
»Παρότι σεβόμαστε πλήρως τις δικαστικές διαδικασίες της FIA και τον ρόλο των Επιτρόπων, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αθλητική δικαιοσύνη, τη συνέπεια των κανονισμών και την ακεραιότητα του ανταγωνισμού.
»Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Grand Prix του Μονακό – και σε κάθε διοργάνωση – όλες οι ομάδες λειτούργησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις καθιερωμένες πρακτικές όσον αφορά το όριο ταχύτητας στο pit lane, όπως αυτά ίσχυαν εκείνη τη στιγμή. Οι διαγωνιζόμενοι προσαρμόσαν τις διαδικασίες τους αναλόγως και, όπου απαιτήθηκε, αποδέχθηκαν και εξέτισαν τις ποινές που επιβλήθηκαν βάσει των εν λόγω κανονισμών.»
Και συνέχισε:
«Κατά την άποψή μας, η μεταγενέστερη άρση των ποινών δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία ορισμένοι ανταγωνιστές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, επειδή ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες και τις αποφάσεις των Επιτρόπων. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει αθλητική ανισότητα και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη συνεπή εφαρμογή του Αθλητικού Κανονισμού της FIA.
»Η απόφασή μας να ασκήσουμε έφεση δεν στρέφεται εναντίον κανενός διαγωνιζόμενου. Αντίθετα, αντανακλά την πεποίθησή μας ότι το πρωτάθλημα ωφελείται από κανονισμούς που εφαρμόζονται με συνέπεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλους τους συμμετέχοντες.
»Η McLaren παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με εποικοδομητικό πνεύμα με τη FIA, τη Formula 1 και τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, με σκοπό την προστασία της ακεραιότητας του αθλήματος και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο κανονιστικό του πλαίσιο.»
Αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να κάνει και η Mercedes, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σ/Κ ο CEO Toto Wolff, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανέκαμψε από το πρόβλημα υγείας ο Rovanpera - Πότε θα επιστρέψει στη δράση
Να καταγγείλει τις μετρήσεις των κινητήρων θέλει η Red Bull - Καθυστερεί η διαδικασία






ΔΗΜΟΦΙΛΗ

_77761_482344_type13129.jpg)
_77761_459681_type13129.jpg)


