Η Bridgestone θέλει να επιστρέψει στη Formula 1 και να ταράξει τα νερά - Όλα τα δεδομένα


Η ιαπωνική μάρκα αποχώρησε από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 2010, όμως συνεχίζει να έχει παρουσία στους αγώνες και θέλει να επιστρέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤ.: FERRARI, GETTY IMAGES
  • 28/10/2026
Πρόσθεσε το caranddriver.gr ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η Bridgestone εμφανίστηκε στη Formula 1 το 1997 ως προμηθευτής ελαστικών και μέχρι το 2010 βρισκόταν σε αυτή την θέση είτε μαζί μία ακόμα εταιρεία (πρώτα τη Goodyear και μετά τη Michelin), είτε κατ' αποκλειστικότητα, τη διετία 1999-2000 και το διάστημα 2007-2010.

Με το το πέρας εκείνης της χρονιάς, οι Ιάπωνες αποχώρησαν με την Pirelli να τους αντικαθιστά ως αποκλειστικός προμηθευτής από το 2011 και τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2028, όταν και θα λήξει το συμβόλαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RacingNews365.com, η Bridgestone θέλει να επιστρέψει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έχοντας ήδη συνάψει συνεργασία με τη Formula E αρχής γενομένης από τη σεζόν 2026-2027.

Αυτή τη στιγμή, η FIA ετοιμάζεται να επιλέξει τον επόμενο προμηθευτή ελαστικών της F1 μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Μετά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, η Ομοσπονδία θα καταθέσει την πρότασή της στη διοργανώτρια αρχή, ώστε να ακολουθήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bridgestone εμφανίζεται ως ένας από τους ισχυρότερους διεκδικητές, έχοντας ενισχύσει την πρότασή της σε τεχνολογικό και επιχειρηματικό επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη προσπάθειά της.

Σημαντική ενίσχυση με τον Hiroshi Imai

Η αναδιοργάνωση του αγωνιστικού τμήματος της Bridgestone το 2025 αποτέλεσε ένδειξη των φιλοδοξιών της. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει ο Hiroshi Imai, ο οποίος επέστρεψε στην εταιρεία έπειτα από πολυετή θητεία στη McLaren.

Ο Imai εργάστηκε στην ομάδα του Woking από το 2009 έως το 2025, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης στους τομείς της μηχανολογίας αγώνων, των αναρτήσεων και των φρένων. Η εμπειρία του θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ η παρουσία του σε αγώνες στη Σιγκαπούρη και στο Austin ενίσχυσε τις σχετικές εκτιμήσεις.

Παράλληλα, η Bridgestone διαθέτει ενεργή παρουσία σε κορυφαίες διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από τη σεζόν 2026-27 θα προμηθεύει αποκλειστικά τη Formula E, ενώ συμμετέχει στο IndyCar μέσω της Firestone, καθώς και στο Super GT. Η δραστηριότητά της αυτή ενισχύει το επιχείρημα ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τις απαιτήσεις της F1.

Ανοιχτή η μάχη για την προμήθεια ελαστικών

Η Bridgestone δεν αναμένεται να έχει εύκολο έργο, καθώς το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση μπορεί να προσελκύσει αρκετούς κατασκευαστές. Η Formula 1 προσφέρει τεράστια διεθνή προβολή, αλλά και ένα απαιτητικό περιβάλλον για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών.

Η Pirelli, η οποία βρίσκεται στον ρόλο του προμηθευτή εδώ και περίπου 15 χρόνια, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την ανανέωση της συνεργασίας της. Την ίδια στιγμή, η Hankook έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ πληροφορίες θέλουν και τη Michelin να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής.

Η διαδικασία αναμένεται, επομένως, να εξελιχθεί σε «μπραντεφέρ» μεταξύ των κατασκευαστών, με την τελική επιλογή να εξαρτάται από το συνολικό πακέτο που θα καταθέσει κάθε υποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται «σαρωτικές» αλλαγές στα μονοθέσια της Formula 1!

«Ο Rovanpera επιστρέφει στο WRC το 2027» - Τι αναφέρει δημοσίευμα για το μέλλον του Φινλανδού

WRC: Το Ford Fiesta Rally1 θα κάνει ντεμπούτο φέτος στην Πορτογαλία