Α.Ι. : Τεχνητή Νοημοσύνη ή Ηλιθιότητα;


Σε ελεύθερη παράφραση του A.I. (Artificial Intelligence –Τεχνητή Νοημοσύνη) λέω σήμερα να σας θίξω το θέμα της Τεχνητής Ηλιθιότητας, του τίτλου. 

Λίγες ημέρες μετά από την συμπυκνωμένη εμπειρία οδήγησης με κάποιες πραγματικές μηχανές οδήγησης όπως η Ferrari 488, η Porsche 911 GT3 RS και περισσότερο όλων η Alpine A110 που μου θύμισαν τι σημαίνει να οδηγείς με χέρια, πόδια και -ίσως λίγο περισσότερο από όλα- μυαλό, βρέθηκα αντιμέτωπος με προϊόν τεχνολογίας από αυτά που κάνουν «τη ζωή μας ευκολότερη». Βρέθηκα όπως χιλιάδες συνανθρώπων κάθε ημέρα απέναντι σε «Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών» μεγάλης τράπεζας προκειμένου να εξοφλήσω μια οφειλή μου.

Θεωρώ ότι έχω παραστάσεις τεχνολογίας, αρκετές για να αντιμετωπίζω αυτοματοποιημένες μεθόδους συναλλαγών αλλά δε θα ξεχάσω το απορημένο βλέμμα της υπαλλήλου που ήρθε να βοηθήσει όταν το πράγμα άρχισε να…στραβώνει. Διότι το Μηχάνημα μπορεί να είχε προγραμματισμένες κάποιες ρουτίνες εκτέλεσης εντολών αλλά τώρα δυστροπούσε μη μπορώντας να εκτελέσει ό,τι του είχε ζητηθεί. Και δεν ήταν κάτι σύνθετο αυτό. Μια απλή διαδικασία που οποιοσδήποτε υπάλληλος θα είχε διεκπεραιώσει άμεσα. Πήγαμε τελικά στο διπλανό ATM και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή. Φεύγοντας χαιρέτησα τον υπάλληλο της Τράπεζας, (χρόνια λέγαμε και μια «καλημέρα»), που τώρα δε χρειαζόταν να εξυπηρετεί εμένα. Υπήρχε το «Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών».

Κι ύστερα μπήκα στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα και μαζί και οι σκέψεις. Η αυτόνομη οδήγηση που τόσο διαφημίζεται πόση τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να έχει εντός της για να γίνει πρακτικά αυτόνομη; Πόσα διαφορετικά οδηγικά σενάρια, καταστάσεις, προβλήματα ή διλήμματα έχει να επιλύσει; Πάρα πολλά. Τόσα όσα αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς οι άνθρωποι. Αλλά εμείς, ακόμη και ο πιο αδαής οδηγός, έχει μέσα του ένα είδος νοημοσύνης. Τα μηχανήματα του μέλλοντος, τα οχήματα της πρώιμης επιστημονικής μας φαντασίας που τώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς, θα είναι έτοιμα στο μέλλον να μας κινήσουν με ασφάλεια (τα υπόλοιπα όπως οδηγική ευχαρίστηση, έξαψη, συγκινήσεις, κλπ. τα διαγράφω) ή θα «ξεραθούν» στην πρώτη δυσκολία, θύματα της Τεχνητής Ηλιθιότητας τους; Περιμένω και ελπίζω να διαψευστώ. Τον άλλο μήνα θα ξαναπάω στο φίλο μου στην Τράπεζα. Ελπίζω να με εξυπηρετήσει εκείνος και όχι το Μηχάνημα.