Αυτόνομη οδήγηση: Ας κάνουμε ένα διάλειμμα…


Η τεχνολογία είναι ο μεγάλος έρωτας του ανθρώπινου γένους. Είναι αυτή που τον έσπρωξε εμπρός, τον πήγε πιο πέρα, τον εξύψωσε και τον βοήθησε να δαμάσει το ανεξερεύνητο, να φέρει εις πέρας την πρόκληση της καινοτομίας που ποθούσε πάντα ο νους του.

Πριν μερικά χρόνια, η έννοια της αυτόνομης οδήγησης άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας ως η μεγάλη επανάσταση, η λυδία λίθος της Αυτοκίνησης που θα έφερνε μια νέα πραγματικότητα. Τη νέα εποχή. Και στο σήμερα, πριν λίγες ημέρες η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη μεγάλη ιδέα της πλήρως αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5, όπως το ίδιο έγινε και με τη σύμπραξή της με την BMW, με την οποία εργαζόταν για το ίδιο θέμα, όπως το ίδιο δείχνουν να κάνουν και άλλοι κατασκευαστές. Από την άλλη, η Tesla συνεχίζει και επιμένει να διατείνεται πως είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ποιον θα δικαιώσει η Ιστορία;

Σίγουρα θα έρθει η ημέρα που θα υπάρξει η δυνατότητα της αυτόνομης οδήγησης σε έναν κόσμο με αισθητήρες στους δρόμους, δίκτυα 5G, επικοινωνία Vehicle-to-Vehicleκαι Vehicle-to-Everything, εντελείς τεχνολογικοί όροι , που μαζί με τα drones, και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα συνθέτουν τους δρόμους (και τους αεροδιαδρόμους) του μέλλοντος στις μεγαλουπόλεις. Μέχρι τότε, οι εταιρείες, όπως περίτρανα φαίνεται τον τελευταίο καιρό από τα μοντέλα που δοκιμάζουμε, ανακαλύπτουν (ή τρέχουν να προλάβουν) την ηλεκτροκίνηση. Εντέλει αυτή, για την ώρα, δείχνει να είναι η επανάσταση που όλοι περιμέναμε, με τη Μεγάλη Βρετανία να σχεδιάζει την κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε μία δεκαετία. Ας ζήσουμε, λοιπόν, το σήμερα και την αίσθηση της οδήγησης υπό την επήρεια των… ηλεκτρονίων και όχι υπό το θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης που θέλει οδηγούς-θεατές.