Η κλιμάκωση μίας πρωτόγνωρης μάχης για τη σύγχρονη F1


H Formula 1 των social media και του Internet δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοια μάχη σαν αυτή του Hamilton με τον Verstappen. Τώρα που κλιμακώθηκε, θα το καταλάβουμε για τα καλά.

Ήταν μία ωρολογιακή βόμβα.

Από την Ίμολα μετρούσε αντίστροφα το χρονόμετρό της, για το πότε θα επέλθει η έκρηξη. Αυτό που έμενε να δούμε, είναι σε ποια χέρια θα σκάσει.

Έσκασε στα χέρια του Max Verstappen, μετά τη χθεσινή επαφή με τον Lewis Hamilton και την σύγκρουση με τις μπαριέρες στην έξοδο της Copse. Πλήρωσε βαρύ το τίμημα ο Ολλανδός, ενώ κάλλιστα την ίδια μοίρα θα μπορούσε να έχει κι ο αντίπαλός του, που μάλλον από τύχη (ή τους νόμους της φυσικής) δεν είχε αστοχία υλικού και συνακόλουθο ταξίδι προς την αμμοπαγίδα.

Τα των συνεπειών αυτής της σύγκρουσης, του ποιος μπορεί να έφταιγε, αν όντως έφταιγε κάποιος, είναι μεγάλη κουβέντα.

Ξέρετε που έγινε αυτή η κουβέντα;

Στα social media.

Ξέρετε ποιος συμμετείχε σε αυτήν πέρα ημών, των «κοινών θνητών»;

Ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών:

Το 2010, συντελέστηκε μία αλλαγή στο επικοινωνιακό τοπίο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ένας αθλητής, διεθνούς φήμης και τρομερής απήχησης, αποφάσισε να αποκαλύψει με τους δικούς του όρους, και με τον δικό του τρόπο, σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται από την νέα σεζόν.

Ο LeBron James και η παρέα του χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα του ESPN για να πάρουν τον έλεγχο της προβολής και της επικοινωνίας του παίκτη στα χέρια τους. 

Έκτοτε, η μνημειώδης αύξηση της παρουσίας των social media στη ζωή μας, συνετέλεσε έτι περαιτέρω στην αλλαγή του πώς επικοινωνεί ο εκάστοτε αθλητής με το κοινό (του). Ο δημοσιογράφος, η πένα, το πληκτρολόγιο του κάθε μέσου, έπαψε να έχει το βάρος και την σημασία (ή μήπως και την αναγκαιότητα) που είχε παλαιότερα. Κάθε αθλητής με ένα smartphone και σύνδεση στο Internet, μπορούσε και μπορεί ακόμα, περισσότερο από ποτέ, να απευθυνθεί στον κόσμο χωρίς... μεσάζοντες.

Αυτό η Formula 1 δεν το έχει ζήσει ακόμη.

Κι όμως, το σπορ που καυχιέται πως είναι στην κορυφή του παγκόσμιου motorsport, το «εργαστήριο» τεχνολογίας για όλη την αυτοκίνηση, η αιχμή του δόρατος σε όλες τις εξελίξεις σχετικά με την οδήγηση, δεν είχε το πρώτο του πρωτάθλημα όπου οι μονομάχοι να πάρουν την επικοινωνία τους στα χέρια τους.

Η σύγκρουση της Κυριακής θα έχει πολλαπλές συνέπειες στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά αυτές θα είναι βραχυπρόθεσμες, θα δούμε τα αποτελέσματά τους ως τον Δεκέμβριο. 

Το πώς οι οδηγοί θα χτίζουν το δικό τους αφήγημα, εγωιστικό και γεμάτο υποκειμενικότητα και σκοπιμότητα, για να φτιάξουν τον εγωισμό τους ή να πάρουν το κοινό αίσθημα με το μέρος τους, είναι μία συνέπεια μακροπρόθεσμη.

Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται και από το πόσο διαφορετικές προσωπικότητες είναι οι Hamilton-Verstappen, εν προκειμένω. Δεν θα μπορούσαν να είναι πιο μακριά σε νοοτροπία, εμπειρία και προσέγγιση, ακόμη κι αν το ήθελαν.

Η καλογυαλισμένη, απαστράπτουσα εικόνα της F1 θα τσακαλωθεί.

Ή μήπως όχι;

Μήπως δεν θέλουν οι άνθρωποι της Liberty Media να γίνει το Διαδίκτυο μία προέκταση του ήδη υπάρχοντος (και κυρίου) πεδίου μάχης; Μήπως δεν θέλουν να αυξήσουν το engagement σε αυτό το επίπεδο, για να φέρουν το ίδιο κοινό ενώπιον των τηλεοπτικών δεκτών τους;

Μην αμφιβάλλετε στιγμή: το λατρεύουν όπως ο Σκρουτζ ΜακΝτακ την πισίνα με νομίσματα. 

Πιθανώς να το βλέπουν κι εκείνοι έτσι...