Αυτή είναι η νέα Aston Martin Valhalla των 937 ίππων! (photos)


Η εντυπωσιακή Aston Martin Valhalla έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτοκινήτου του Monterey και ήρθε να ανταγωνιστεί τη Ferrari SF90 Stradale.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN
  • 26/8/2022

Η Aston Martin αποκάλυψε το νέο της hypercar που είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία της Formula 1, την Aston Martin Valhalla. Έχει έρθει να ανταγωνιστεί τη Ferrari SF90 Stradale, και αποτελεί τον «νέο ορισμό της Aston Martin,» σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Aston Martin έχει στα σχέδιά της το 'Project Horizon', το πρόγραμμα «μεταμόρφωσης» της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 10 νέα μοντέλα μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης της Valhalla, της Vanquish αλλά και της Valkyrie.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική που ακολούθησε και με τις Aston Martin Vantage και Aston Martin DB11, η Aston Martin θα χρησιμοποιήσει για τη Valhalla τον κινητήρα του τεχνικού συνεργάτη της εταιρείας, Mercedes-AMG. Η Valhalla θα φέρει διπλό τούρμπο V8 κινητήρα χωρητικότητας 4.0 L, που προσφέρει 740 PS ιπποδύναμης στις 7.200 rpm και συνοδεύεται από ένα κιβώτιο ταχυτήτων με 8 σχέσεις, που θα διοχετεύει τη δύναμη στον πίσω άξονα.

Ο V8 κινητήρας που δανείζεται η Valhalla από τη Mercedes-AMG, είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, «ο πιο εξελιγμένος και υψηλών επιδόσεων V8 κινητήρας που έχει τοποθετηθεί σε μία Aston Martin,» ενώ ένα σύστημα εξαγωγής αέρα έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος και διαθέτει ρυθμιζόμενα πτερύγια που δίνουν «έναν αυθεντικό ήχο Aston Martin».

Είναι το πρώτο μοντέλο της Aston Martin που έχει υβριδικό προφίλ, καθώς φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον εμπρός άξονα και έναν στον πίσω, που προσφέρουν συνολική δύναμη 201 PS, αυξάνοντας την τελική ιπποδύναμη της Valhalla στα 937 PS, μόνο 49 PS λιγότερο από τον «αντίζηλό» της, Ferrari SF90 Stradale. Η Aston Martin υποστηρίζει ότι το νέο της hypercar θα κάνει τα 0-100 σε μόλις 2.5 sec, ενώ θα έχει τελική ταχύτητα 349 kmh. Ο στόχος του πρώτου ρεκόρ έχει ήδη «κλειδωθεί», καθώς η Aston Martin σκοπεύει να σπάσει το ρεκόρ γύρου του Nurburgring με τη Valhalla, με τον προβλεπόμενο χρόνο να είναι λιγότερο από 6 λεπτά και 30 sec.

Μία πλήρως ηλεκτρική λειτουργία θα είναι διαθέσιμη, όταν το όχημα ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα τα 128 kmh, όπου ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας θα αναλαμβάνει δράση, για περίπου 12 km

Το αμάξωμα είναι πλήρως κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, με την επιλογή αυτή της Aston Martin να προσφέρει «μέγιστη σκληρότητα με ελάχιστο βάρος». Το συνολικό βάρος δε φαίνεται να ξεπερνά τα 1.550 kg, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η Valhalla θα έχει «ασυναγώνιστη αναλογία δύναμης-βάρους» και θα παράγει 600 kg κάθετης δύναμης στα 241 kmh.

Η Aston Martin έχει καταφέρει να αφαιρέσει πολλά από τα αεροδυναμικά βοηθήματα που είχε χρησιμοποιήσει για τη Valkyrie, όπως πτερύγια, αλλά και εισαγωγές και εξαγωγές αέρα, αφού η Valhalla έχει από μόνη της πολύ ισχυρό αεροδυναμικό προφίλ. Ο σχεδιασμός του οχήματος γίνεται έτσι πολύ πιο καθαρός και απλουστευμένος, και φέρει πολλές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο. Το μπροστινό, πλαϊνό και το πίσω μέρος είναι πλήρως ανασχεδιασμένα, και κάνουν τη Valhalla πολύ πιο διαφορετική από τα «αδέρφια» του.

Στο εσωτερικό της, η Valhalla φέρει εργονομικό σχεδιασμό, επικεντρωμένο γύρω από τον οδηγό, ενώ ένα τιμόνι σε τετράγωνο σχήμα έχει επιλεγεί, που είναι πολύ παρόμοιο με αυτό της Valkyrie. Είναι επίσης πιο ευρύχωρη από τη Valkyrie, με προσθήκες όπως μία οθόνη για το infotainment σύστημα της Aston Martin, αλλά και συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto.

Η Aston Martin Valhalla θα γίνει διαθέσιμη το δεύτερο μισό του 2023, ενώ το κόστος της φαίνεται να έχει υποχωρήσει από το προανακοινωθέν ποσό του 1 εκατομμυρίου, καθώς η Aston Martin έχει επιλέξει να κυμανθεί στα 600.000 - 700.000 ευρώ. Το σύνολο των μονάδων που θα κατασκευάσει η εταιρεία αναμένεται να μην ξεπεράσει τις 1.000.