Η Aston Martin Valhalla αποκαλύπτεται με κινητήρα AMG (Video)


Το όνομα Valhalla παραμένει, όπως και μερικές από τις αρχικές σχεδιαστικές ιδέες, αλλά όλα τα άλλα έχουν αλλάξει στο επερχόμενο υβριδικό supercar της Aston Martin.

  • 15/7/2021

Η Aston Martin Valhalla ξεκίνησε πολύ διαφορετικά από το αυτοκίνητο που βλέπουμε σήμερα και αυτό συνέβη και λόγω των αλλαγών προσώπων της βρετανικής εταιρείας, με πιο σημαντική αυτή της άφιξης του πρώην επικεφαλής της AMG, Tobias Moers, ως νέου CEO της Aston Martin.

Αντί για τον αναμενόμενο V6 που περιμέναμε, η κεντρομήχανη Valhalla θα εξοπλιστεί με τον twin turbo V8 των 4,0 λίτρων που προέρχεται από την AMG.

Η Aston Martin είχε επιβεβαιώσει για πρώτη φορά ότι σχεδίαζε να παράγει άλλα δύο supercars με τον κινητήρα στο κέντρο για να ακολουθήσουν το Valkyrie που είχε σχεδιαστεί από τον Adrian Newey το 2019. Αλλά η αλλαγή στην ανώτερη διοίκηση της εταιρείας πέρυσι, όταν το πρώην αφεντικό της AMG Tobias Moers ανέλαβε τη θέση CEO, οδήγησε σε μια τολμηρή νέα κατεύθυνση για το αυτοκίνητο.

Το όνομα Valhalla παραμένει και ένα μέρος του αρχικού σχεδιαστικού concept επίσης, αλλά σχεδόν όλα τα άλλα έχουν αλλάξει. Η «σύνδεση» της Red Bull Racing με το αυτοκίνητο έσπασε αναπάντεχα τώρα που η Aston έχει τη δική της ομάδα της Formula 1 και η Valhalla θα φορέσει έναν V8 που προέρχεται από AMG στη θέση του υβριδισμένου κινητήρα V6 που είχε προηγουμένως δεσμευτεί να κατασκευάσει η Aston. Η Valhalla είναι ένα plug-in υβριδικό μοντέλο στην ουσία με έναν ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα, ενώ τελικά η παραγωγή δεν θα περιορίζεται στα 500 αυτοκίνητα και τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί σημαντικά από τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια που αρχικά περιμέναμε.

Ο τοποθετημένος στο κέντρο με διπλό turbo V8 των 4,0 λίτρων βασίζεται στον κινητήρα που κατασκευάζεται για την AMG GT Black Series και θα μπορεί να περιστρέφεται στις 7.200 σ.α.λ. και να παράγει 740 ίππους. Οι πληροφορίες που έρχονται από την βρετανική εταιρεία λένε ότι οι κινητήρες θα κατασκευάζονται στο χέρι από εξαρτήματα που παρέχονται από την AMG στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο V8 θα στέλνει την κίνηση στον πίσω άξονα μέσω ενός εντελώς νέου 8τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων από τον Ιταλό προμηθευτή Graziano. Θα συμπληρώνεται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ο ένας εκ των οποίων θα τροφοδοτεί τον εμπρός άξονα και ο άλλος θα λειτουργεί βοηθητικά με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η Aston Martin ισχυρίζεται ότι συνδυαστικά μπορούν να προσθέσουν έως και 200 ??ίππους, φτάνοντας συνδυασμένη απόδοση 937 ίππων. Το 0-100 είναι υπόθεση 2,5 δευτερολέπτων και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 330 χλμ/ώρα, τη στιγμή που η Aston λέει ότι το αυτοκίνητο είναι ικανό να γράψει χρόνο γύρου 6 λεπτών και 30 δευτερολέπτων στο Nürburgring, όταν το τρέχον ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής είναι 6:43.3 και ανήκει στην Porsche 911 GT2 RS.

Παράλληλα, ενσωματώνεται και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον πίσω άξονα (e-diff), για επίτευξη κορυφαίας πρόσφυσης και μειωμένες κλίσεις.

Όπως και η Ferrari SF90 Stradale, η Valhalla θα μπορεί να λειτουργεί σε καθαρή ηλεκτρική λειτουργία, αν και μόνο για μικρές αποστάσεις και με κίνηση αποκλειστικά μέσω του μπροστινού άξονα. Η λειτουργία EV θα έχει τελική ταχύτητα 80 mph και αυτονομία μόλις 15 χιλιομέτρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP.

Η δομή της Valhalla βασίζεται σε ένα κεντρικό πλαίσιο από ανθρακονήματα με υποπλαίσια για την ανάρτηση και τον κινητήρα. Το set-up της ανάρτησης αποτελείται από πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (Adaptive Spool Valve Dampers). Ενώ παράλληλα υπάρχει και το προφίλ οδήγησης “Track” το οποίο μειώνει δραστικά την απόσταση του οχήματος από το έδαφος, μεγιστοποιώντας την παραγόμενη κάθετη δύναμη.

Τα φρένα από κεραμικό άνθρακα θα είναι στάνταρ και θα λειτουργούν με ένα e-booster. Η Aston επιβεβαιώνει επίσης ότι το Valhalla θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικό τιμόνι και θα έχει επίσης μια σειρά ενεργών συστημάτων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του προσαρμοζόμενου cruise control, του αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και της παρακολούθησης τυφλού σημείου. Θα έχει επίσης συμβατικούς πλευρικούς καθρέφτες, που θα συμπληρώνονται από μια οθόνη οπισθοπορείας στο πιλοτήριο.

Η τιμή της Aston Martin Valhalla δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι κάπου κοντά στα 800.000 δολλάρια, (700.000 ευρώ περίπου) με τις πρώτες παραδόσεις στα χέρια πελατών να πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.