100 χρόνια Bentley


Η Bentley συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα από την ίδρυσή της και γιορτάζει το γεγονός με την παρουσίαση του πρωτότυπου EXP 100 GT, το οποίο σηματοδοτεί τις εταιρικές αξίες της στην νέα εποχή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/7/2019

Ήταν 10 Ιουλίου 1919 όταν ο Walter Owen Bentley ίδρυσε την εταιρεία που έφερε το όνομά του και η οποία θα γινόταν συνώνυμο του κορυφαίου συνδυασμού πολυτέλειας και επιδόσεων. Η εταιρεία θα παρουσιάσει το EXP 100 GT, ένα πρωτότυπο το οποίο αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια, την ιστορία και την καινοτομία της όλα αυτά τα χρόνια και δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσει, τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνολογικά. 

Ο Bentley ξεχώριζε για την ικανότητά του ως μηχανικός και από μικρός είχε ασχοληθεί με τη μηχανολογία, με την αποδοτικότερη εφαρμογή του ατμού στις μηχανές και με τη χρήση κράματος αλουμινίου σε πιστόνια. Οι λύσεις του εφαρμόστηκαν σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα, ενώ δημιούργησε και τον δικό του αστεροειδή κινητήρα για αεροσκάφη, ο οποίος ονομάστηκε BR1 (Bentley Rotary 1) και χρησιμοποιήθηκε από την στρατιωτική αεροπορία της Βρετανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 10 Ιουλίου 1919 δημιούργησε την αυτοκινητοβιομηχανία του στο Crewe, την ιστορική έδρα της Bentley. 

Η εταιρεία, για να γιορτάσει την επέτειο, προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις και παρήγαγε προϊόντα αποκλειστικά για την περίσταση. Για παράδειγμα, τα οχήματά της που θα κατασκευαστούν εντός του 2019 θα φέρουν μεταλλικό έμβλημα στο αμάξωμα, στα μαρσπιέ και ραμμένο στην ταπετσαρία των καθισμάτων τους. Επίσης, θα υπάρξει μια συλλεκτική έκδοση του ρολογιού της Breitling με την ονομασία Premier Bentley Centenary Limited Edition, ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Bonhams θα πραγματοποιήσει έκθεση με πίνακες, γκραβούρες αλλά και προσωπικά είδη του W.O. Bentley, θα κυκλοφορήσει μια σειρά επίπλων σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ ο οίκος Opus θα κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό λεύκωμα περιορισμένων αντιτύπων, βάρους 30 κιλών το καθένα. Από αυτά, τα επτά θα ονομαστούν «100 Carat Edition», θα είναι επενδεδυμένα με χρυσό και θα τιμώνται 200.000 λίρες στερλίνες έκαστο.