1ο Formula Student Festival: Αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης (video-photos)


Οι 6 φοιτητικές ομάδες που συμμετέχουν στο διεθνή διαγωνισμό Formula Student ενθουσίασαν με τα μονοθέσιά τους στο 1ο Formula Student Festival, ωστόσο στα πάνελ της διημερίδας αναδείχθηκαν τα «αγκάθια» της αυτοκίνησης στην Ελλάδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 12/10/2023

To 1o Formula Student Festival, που - ως συνέχεια της περυσινής ημερίδας «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» - συνδιοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το περιοδικό Car and Driver με την Περιφέρεια Αττικής στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023, ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τον προβληματισμό, για το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν έξι φοιτητικές ομάδες, από ισάριθμα δημόσια ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι οποίες συμμετέχουν στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό Formula Student και με τις επιδείξεις των μονοθεσίων τους εντυπωσίασαν τον κόσμο που βρέθηκε τα απογεύματα των δύο ημερών στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου.

Πρόκειται για μονοθέσια που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μόνες τους οι έξι φοιτητικές ομάδες, που βρέθηκαν με αυτά στο 1ο Formula Student Festival και προέρχονται από τα: 1) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Democritus Racing Team), 2) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Aristotle Racing Team), 3) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Centaurus Racing Team), 4) Πανεπιστήμιο Πατρών (UoP Racing Team), 5) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Poseidon Team) & 6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Prom Racing Team).

Από τα πάνελ της διημερίδας που είχε τίτλο «Κινητικότητα και αειφόρος ανάπτυξη: Οι Πολυτεχνικές Σχολές σχεδιάζουν το μέλλον» πέρασαν δεκάδες ομιλητές: Πανεπιστημιακοί, Δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Θεσμικοί Φορείς, στελέχη από τον χώρο της αγοράς του Αυτοκινήτου, σπουδαστές Πολυτεχνικών Σχολών, κ.α. Όλοι τους αναφέρθηκαν στα διαφορετικά θέματα που αφορούν την αυτοκίνηση, ξεκινώντας από την ηλεκτροκίνηση και τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για την διάδοσή της, την κινητικότητα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τα αυτοκίνητα του αύριο και φτάνοντας μέχρι την οδική ασφάλεια, αλλά και τα ελληνικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία και τις προοπτικές που ανοίγονται στους αποφοίτους τους, εντός και εκτός της πατρίδας μας.

Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη ενός «εθνικού συντονιστή» που θα μπορούσε να συνδυάσει όλες τις ανεξάρτητες προσπάθειες στους διαφορετικούς τομείς που προαναφέρθηκαν σε μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα έδινε μια μεγάλη ώθηση στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με την περυσινή ημερίδα, ηχηρή ήταν η απουσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από το 1ο Formula Student Festival. Είναι το λιγότερο λυπηρό να απουσιάζει από μια τόσο σπάνια εκδήλωση εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου να δηλώσει εμπράκτως τη στήριξη του στην τόσο σημαντική προσπάθεια των σπουδαστών των Πολυτεχνικών σχολών που εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς έχοντας ελάχιστους πόρους από δημόσιους φορείς και με πολύ προσωπικό κόστος.

1η ΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Τη διημερίδα άνοιξε, με τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού συλλόγου, Αλέξης Αλεξόπουλος, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη των φοιτητικών ομάδων για τις επιδόσεις τους και καλωσόρισε άπαντες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας, έπλεξε το εγκώμιο των φοιτητών. «Πιστεύουμε σε σας, στο μυαλό σας στις ικανότητές σας. Τα τμήματά σας αποτελούν την κορυφή της τεχνολογίας μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Βλέπουμε το αποτέλεσμα του μόχθου σας και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια». Παράλληλα, συνεχάρη και το Car and Driver που έδωσε συνέχεια στην περυσινή ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει ανάλογες πρωτοβουλίες για πολλά χρόνια.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, ανέδειξε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης. «Είναι η απάντηση στην κλιματική απειλή. Στόχος είναι να μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Προωθούμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε για την καθιέρωση μιας νέας πράσινης κουλτούρας στις μετακινήσεις». Χαρακτήρισε τους φοιτητές των σχολών ως «επένδυση της χώρας»και δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του περιοδικού για την επανάληψη «τέτοιων πολύτιμων διοργανώσεων και επιμορφωτικών εκδηλώσεων».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, αποκάλυψε ότι πριν από 10 χρόνια συμμετείχε, ως μεταπτυχιακός φοιτητής, στον Κένταυρο, την ομάδα Formula Student του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. «Βοηθούσα την ομάδα που ασχολούνταν με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Αρχικά τους βοηθούσα, μετά από μακριά τους θαύμαζα. Ξέρω πόση τεχνογνωσία υπάρχει σε αυτό το εγχείρημα. Ο ρόλος μας είναι να σας υποστηρίζουμε και να σας βοηθάμε να προχωράτε σε αυτή την κατεύθυνση». Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των ομάδων να βρουν πόρους και με δεδομένο ότι το Υπουργείο συχνά συναναστρέφεται με μεγάλες εταιρείες του κλάδου της αυτοκίνησης, κάλεσε τους φοιτητές να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του το επόμενο διάστημα για την αναζήτηση χορηγιών που θα βοηθήσουν την προσπάθειά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Βλάχος, επεσήμανε ότι θεώρησε όχι υποχρέωση, αλλά μεγάλη χαρά και τιμή να βοηθήσει η Περιφέρεια Αττικής το Car and Driver στη διοργάνωση του 1ου Formula Student Festival. «Από μικρός μου άρεσε η Formula 1, μου άρεσε ο Niki Lauda, σεβόμουν τον Ayrton Senna. Η Περιφέρεια, τα τελευταία 4 χρόνια, έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, καθώς υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο. Η προσπάθεια ήταν να ασφαλτοστρώσουμε δρόμους και σε δεύτερο επίπεδο να δημιουργήσουμε σύγχρονες διαβάσεις για άτομα με προβλήματα κινητικότητας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι έχοντας συνεργαστεί με τα περισσότερα πανεπιστήμια και τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας, γνωρίζει καλά «τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φοιτητές, τις φιλοδοξίες, τα όνειρά τους και πόσα εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουν καθημερινά μέχρι να περάσουν την πόρτα του πανεπιστημίου. Εσείς οι φοιτητές, οι νέοι επιστήμονες, έχετε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσετε. Έχουμε ξεφύγει από το μοντέλο του μοναχικού επιστήμονα, που μόνος του κατεβάζει ιδέες. Με τα μονοθέσια που μας παρουσιάζετε, που αποτελούν προϊόν συνεργασίας πολυπληθών ομάδων, δείχνετε ότι αν και υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετικές φιλοδοξίες, βρήκατε κοινή γλώσσα για να συνεννοηθείτε και να φέρετε εις πέρας τον κοινό σας στόχο. Μόνο έτσι προοδεύει ο κόσμος. Η δύναμη είναι στη συνεργασία».

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, ευχαρίστησε το Car and Driver για τη διοργάνωση της διημερίδας και τη συνέπεια που επέδειξε μετά την περυσινή εκδήλωση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που «είναι ένα σκληρά δοκιμαζόμενο πανεπιστήμιο» μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel και εξέφρασε τη στήριξη του ΕΜΠ στις προσπάθειές τους. Παράλληλα, ανέδειξε την πρόκληση που έχουν όλοι οι φοιτητές στην προσπάθεια «να συμβιβάσουν τις απαιτήσεις των σπουδών με τις απαιτήσεις του έντονου ανταγωνισμού, σε διεθνές επίπεδο, της διοργάνωσης Formula Student».

1η Θεματική Ενότητα: Αειφόρος ανάπτυξη, μια πρόκληση για την Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Μπουλούχος, Ομότιμος Καθηγητής Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης, κατέδειξε την αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία 5-10 χρόνια στο κομμάτι της κινητικότητας, όσον αφορά το πού και πώς βρίσκουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια και έθεσε την πρόκληση παραγωγής συνθετικών καυσίμων στην Ελλάδα.

«Το τρένο έχει φύγει δυστυχώς για τη χώρα μας για την εγκατάσταση μεγάλων εργοστασίων που θα παράγουν αυτοκίνητα. Είναι ευκολότερο για τη χώρα και το επιστημονικό δυναμικό να προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα κομμάτι από την πίτα που αρχίζει να φτιάχνεται, γιατί έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ διαθέτουμε και τα διυλιστήρια».

Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Συγγελίδη, ο Μάνος Εμμανουήλ, που ξεκίνησε την καριέρα του από την Ιταλία, στον Όμιλο Stellantis, χαρακτήρισε τις φοιτητικές ομάδες ως «το μέλλον της αυτοκίνησης, αλλά και της χώρας» και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Free2Move, η νέα εταιρεία κινητικότητας του Ομίλου Συγγελίδη. «Το Citroen Ami που είδατε είναι ένα παράδειγμα. Δεν είναι αυτοκίνητα για ρεκόρ και επιδόσεις, αλλά είναι ένας βατήρας για να μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Για εμάς τις εταιρείες είναι βίαιη η μετάβαση, απαιτεί πολύ μεγάλη επένδυση για έρευνα και ανάπτυξη για τεχνολογίες που θα μας δώσουν καθαρότερα αυτοκίνητα. Πρέπει οπωσδήποτε και οι υποδομές να είναι τέτοιες που θα μας επιτρέψουν να πάμε στην επόμενη μέρα».

2η Θεματική Ενότητα: Κινητικότητα και πηγές ενέργειας, το στοίχημα της αυτοκίνησης

Ο Δρ. Θάνος Στούμπος, Διευθυντής ΙΠΡΕΤΕΑ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων με τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEV): «Τα οχήματα που έχουμε οδηγήσει στο εξωτερικό, σε 3 με 3,5 λεπτά ανεφοδιάζονται με υδρογόνο και έχουν αυτονομία 700 km».

Επεσήμανε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) έχουν προβάδισμα ωριμότητας και ύπαρξης στην αγορά, όμως «υπάρχουν θέματα για τη σημερινή τεχνολογία της μπαταρίας αλλά και την τεχνολογία για το άμεσο μέλλον, που σχετίζονται με την ταχύτητα της φόρτισης και με την αυτονομία του οχήματος. Η τεχνολογία επιλογής αυτή τη στιγμή είναι το υδρογόνο ως καύσιμο, που μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο και που αποτελεί τρόπο μακροχρόνιας και αρκετά ευέλικτης αποθήκευσης της ΑΕΠ. Στα βαρέα οχήματα, είναι μονόδρομος το υδρογόνο».

Τέλος, αναγνώρισε τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών «για παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του υδρογόνου» αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στην πλήρη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, μετά την πρώτη ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, για να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση υδρογόνου.

Η Σοφία-Αλεξία Παπαζαφειροπούλου, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού στο ΕΜΠ, μίλησε για την κινητικότητα όπως χρησιμοποιείται στην κοινωνιολογία της τεχνολογίας. «Στο μυαλό μας η κοινωνία και η τεχνολογία μοιάζει να λειτουργούν σα δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες σφαίρες. Ωστόσο, αν είναι να αλλάξουμε αυτοκίνητα, θα πρέπει να αλλάξουμε και ένα ολόκληρο οικοσύστημα οικονομικό και υποδομών, ένα τεχνοδυναμικό σύστημα, όπως το λέμε εμείς. Το πώς αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση του χώρου και του χρόνου έχει διαμορφωθεί από ένα περιβάλλον που είναι τεχνοδυναμικό. Ούτε μόνο τεχνολογικό ούτε μόνο κοινωνικό.

Σήμερα την καινοτομία τη σκεφτόμαστε ως πρόοδο. Πλέον ως πρόοδος ορίζεται κάτι που έχει να κάνει με την οικολογική βιωσιμότητα ή η σταδιακή μετάβαση από την κτήση στη χρήση. Η δικαιοσύνη, η ισότητα σε μια κοινωνία είναι να έχουν όλοι ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητικότητας».

Ο Τάσος Δαμήλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Γενικός Διευθυντής της Rely On Experts, μετέφερε στους φοιτητές στιγμές από την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο του αυτοκινήτου. «Στις επιχειρήσεις δεν ψάχνουμε ταλέντα, αλλά έναν άνθρωπο που να είναι μέτριος σε όλα. Να έχει και λίγο ταλέντο και λίγη αγάπη σε αυτό που κάνει και κυρίως να έχει εμμονή στους στόχους του».

Όσο για το μέλλον της αυτοκίνησης; «Για να καταργηθούν τα αυτοκίνητα θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια. Το πώς θα είναι τα αυτοκίνητα είναι το ενδιαφέρον. Σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα θα βγουν αυτοκίνητα χωρίς ρόδες, όταν εξελιχθεί η ψυχρά σύντηξη στους κινητήρες, οι οποίοι θα παράγουν εξαιρετική δύναμη για να αντισταθμίσουν τη βαρύτητα».

Τέλος, εκπροσωπώντας την Democritus Racing Team, ο αρχηγός της ομάδας, Αντώνης Ντώνας, ανέδειξε τη σημασία του τρόπου παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται στην ηλεκτροκίνηση. «Η ηλεκτροκίνηση φέρνει την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά πρέπει να φτάσουμε σε αυτή με το σωστό τρόπο. Η ομάδα μας έχει ηλεκτρικό μονοθέσιο, γιατί ακολουθήσαμε το δρόμο της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Μας ενδιαφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόχος μας είναι η απόκτηση νέας γνώσης, μέσα από βελτιωμένες εκδόσεις του μονοθεσίου».

3η Θεματική Ενότητα: Κινητικότητα και δικαίωμα στην πόλη

Ο Μάνος Εμμανουήλ, του Ομίλου Συγγελίδη, μίλησε για μετάβαση που παρατηρείται, με πολύ γρήγορο ρυθμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στη λιγότερη ιδιοκτησία και στην περισσότερη χρήση των οχημάτων και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτό». Μια εξέλιξη που ήδη έχει ξεκινήσει στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε αναλυτικά την Free2Move, «τον παγκόσμιο κόμβο κινητικότητας», μια ψηφιακή υπηρεσία διαθέσιμη είτε από desktop είτε από εφαρμογή στο κινητό. Μέσω αυτής, είναι εφικτό το renting και για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και το car sharing. «Θεωρήστε το σαν το άμεσο marketplace του αυτοκινήτου. Μπορούμε να εκμεταλλευθούμε οποιαδήποτε τεχνολογία έχει να μας προσφέρει κάθε κατασκευαστής. Πρόκειται για απλούστευση κινητικότητας, με πρόσβαση σε όλα τα οχήματα και τις τεχνολογίες, με στόχο τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης».

Ωστόσο, η κινητικότητα δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα. Ο Παναγιώτης Πιτσιλός, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίωμα στη μετακίνηση δεν έχουν μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Πρέπει ο πολίτης να έχει δικαίωμα να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει το όχημα που κάθε στιγμή έχει ανάγκη. Για εμάς το στοίχημα δεν είναι να εξαφανιστούν τα αυτοκίνητα, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής».

Και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 20.000 άτομα τη μέρα στην Αθήνα πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο. Θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία. Χρειάζεται η εθνική στρατηγική, που συνέχεια την ακούμε αλλά δεν τη βλέπουμε. Η χρήση ποδηλάτου ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας. Η παρουσία τους οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων και άρα των ατυχημάτων».

O συγγραφέας και δημοσιογράφος, επιμελητής ύλης και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Car and Driver, Ηλίας Καφάογλου, μίλησε για το δικαίωμα των πεζών στην πόλη, που είναι πάντα επίκαιρο και ξεκαθάρισε ότι το αυτοκίνητο δεν αποτελεί πανάκεια,«χωρίς ωστόσο να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία και την αυτοκίνηση. Συζητάμε για εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης και προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και για άλλες μορφές κινητικότητας που έχουν να κλάνουν με το δικαίωμα στην πόλη. Αυτά τα δύο είναι ένα επιστημονικό πεδίο που το ένα δεν αντίκειται στο άλλο, γι’ αυτό και σε κάποια ξένα πανεπιστήμια, όπως στην Ολλανδία, συμπεριλαμβάνονται στις θεωρίες περί κινητικότητας».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μπαλαμώτης, μέλος της Centaurus Racing Team, επεσήμανε ότι «το ζήτημα της κινητικότητας στην πόλη είναι πολυδιάστατο. Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον, ο άνθρωπος και η ασφάλεια. Αν και είμαστε αγωνιστική ομάδα, είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Η οικονομία στο καύσιμο είναι βασικό μέλημα της ομάδας μας και συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης, ενώ συνολικά στο πρωτάθλημα Formula Student αναπτύσσονται ηλεκτρικά μονοθέσια, που είναι και αυτόνομα. Αν και το αγωνιστικό κομμάτι μοιάζει μακρινό με το θέμα της κινητικότητας στην πόλη, θεωρώ ότι είμαστε κοντά και μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς σε αυτό».

4η Θεματική Ενότητα: Ηλεκτροκίνηση, προοπτικές, υποδομές

Ο Χρήστος Τζώρτζης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, παρουσίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα έρευνας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας ως το 2030. «Η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα συνολικά θα πετύχει τους εθνικούς στόχους ηλεκτροκίνησης έως το 2030, ωστόσο αυτό θα οφείλεται στο ότι κάποιες πυκνοκατοικημένες Περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι πολύ μπροστά από τους στόχους, ενώ άλλες να είναι πολύ κάτω από το στόχο. Σε αυτές εντάσσονται οι πιο αραιοκατοικημένες περιοχές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Ηπείρου, της Θράκης».

Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι «ίσως θα πρέπει τα κίνητρα που δίνονται να τροποποιηθούν για να κινητοποιήσουν κατοίκους και των υπόλοιπων περιοχών. Σαφώς παίζει ρόλο και το δίκτυο φορτιστών. Ένα μήνυμα που θέλω να περάσω είναι να λαμβάνεται περισσότερο υπόψιν η επιστημονική έρευνα στη λήψη αποφάσεων για τη χάραξη πολιτικής».

Ο Άγγελος Στεφανόπουλος, Project Manager της Volkswagen Sales & Marketing, μίλησε για το project ηλεκτροκίνησης της Αστυπάλαιας, το οποίο «τρέχει» εδώ και 2 χρόνια. Παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες μετακίνησης που υπάρχουν στο νησί του Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και «έχει ως όραμα να καταστήσει το νησί πρότυπο κλιματικής ουδέτερης κινητικότητας και να γίνει ο φάρος, ώστε τα διδάγματα, η εμπειρία και το know-how να χρησιμοποιηθούν σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας».

Παραδέχθηκε ότι «στην αρχή υπήρχε μία αντίσταση και αντίδραση από τους κατοίκους, ωστόσο έγιναν διάφορες ημερίδες όπου εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος. Μετά από 2 χρόνια, το ποσοστό του προβληματισμού υποχώρησε από το 70%-75% στο 15%». Τέλος, επεσήμανε ότι «το project ολοκληρώνεται το 2026. Είμαστε στη φάση που μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση ώστε να είναι βιώσιμο και μετά το τέλος του».

Ο Άρης Καλογερόπουλος, sales manager, distribution Southeastern Europe της Sungrow, εταιρείας που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσφέρει μια ευρεία γκάμα λύσεων για την παροχή καθαρής ενέργειας για όλους, επεσήμανε ότι «στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη να πετύχει το zero carbon περιβάλλον». Επιπλέον, παρουσίασε το ευρύ φάσμα προϊόντων και τεχνολογιών της Sungrow (φωτοβολταϊκά inverter, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, συστήματα φόρτισης EV κ.α.).

Εκπροσωπώντας την Prom Racing, που κατασκευάζει ηλεκτρικό μονοθέσιο, ο Βαγγέλης Γιαννάκης μίλησε για τη δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοποριακών τεχνολογιών, μέσα από τη διαδικασία κατασκευής των μονοθεσίων. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της παρουσίας ελληνικών ομάδων Formula Student στην κατηγορία της αυτόνομης οδήγησης και ανακοίνωσε ότι η Prom Racing μεταβαίνει σε νέο concept ηλεκτροκίνησης, με χρήση δύο ηλεκτροκινητήρων.

Δείτε όλες τις δηλώσεις της 1ης ημέρας του 1ου Formula Student Festival στο παρακάτω video:

2η ΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2023

1η Θεματική Ενότητα: Ο θεσμός του Formula Student. Στόχευση και αξιολογήσεις ομάδας, οργάνωση, next day.

Η 1η ενότητα της δεύτερης ημέρας ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της διημερίδας, τους φοιτητές των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν με τις ομάδες στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student.

Οι Κωνσταντίνος Μαρνίερος (Prom Racing), Αντώνης Ντώνας (Democritus Racing Team), Στράτος Παππάς, (Poseidon Team), Δημήτρης Τσομπανίδης (Aristotle Racing Team), Γιώργος Μπαλαμώτης (Centaurus Racing Team) και Θεοδώρα - Παναγιώτα Ποδηματά (UoP Racing Team) εξήγησαν σε γενικές γραμμές τη λειτουργία των ομάδων, μίλησαν για τη σταδιακή μετάβαση του διαγωνισμού προς την ηλεκτροκίνηση και μοιράστηκαν με όλους την πιο ωραία ανάμνηση που έχουν βιώσει μέχρι τώρα από τη συμμετοχή τους στο Formula Student.

2η Θεματική Ενότητα: Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι επιστήμονες του μέλλοντος στην τροχιά της ανάπτυξης. Από την εγχώρια έρευνα στη διεθνή εμπειρία.

Ο Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής (ΠΣΕΟ) και Ιδρυτής των Σχολών Οδηγών «Ζωγράφος» αναρωτήθηκε «αν είμαστε όλοι έτοιμοι να καταλάβουμε ότι η αυτοκίνηση που ζήσαμε εμείς και τα παιδιά μας βαίνει προς μία ριζική μετάλλαξη», περιγράφοντας τα διαφορετικά και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά που χρειαζόταν να έχει ένας οδηγός για να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο στο παρελθόν, σε σχέση με τα σύγχρονα οχήματα. «Η αυτοκίνηση σήμερα έχει αγκαλιάσει όλο τον πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι έχουν γίνει προτάσεις στα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας να αντικατασταθεί το δίπλωμα οδήγησης με το δίπλωμα κινητικότητας, «που θα καθορίζει επάρκεια σε όλους τους χρήστες του δρόμου να κυκλοφορούν με ασφάλεια».

Την εμπειρία του από τα 13 χρόνια παρουσίας στην αυτοκινητοβιομηχανία (7 χρόνια στο εξωτερικό σε Nissan και Infinity και στη συνέχεια General Motors και KIA Ευρώπης), πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, μοιράστηκε με τους φοιτητές ο Γιάννης Ρούσσης, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και νέων Επιχειρηματικών Μοντέλων της Autohellas SA. «Τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί ραγδαία σε βαθμό που για κάποιους μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν κάποια λειτουργία τους, όταν αυτή επέρχεται, όπως για παράδειγμα το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, με συγκεκριμένες αντιδράσεις του οχήματος και ήχους», επεσήμανε.

Οσο για το τι βοηθάει τους φοιτητές για να βρουν δουλειά σε εταιρείες του εξωτερικού, ξεκαθάρισε ότι «οι εταιρείες ψάχνουν τη γνώση, αλλά εξαρτάται και από την κατεύθυνση του επαγγέλματος. Μετράει η εμπειρία, αλλά είμαστε πιο ανοικτοί σε άτομα που ταιριάζουν στην ομάδα και έχουν βλέψεις για εξέλιξη. Εγώ ήθελα να βλέπω ότι θα έρθει κάποιος που μπορεί να πάρει τη δική μου θέση».

Εκπροσωπώντας την ομάδα Formula Student του Πανεπιστημίου Πατρών, UoP Racing Team, η Κατερίνα Χαραλάμπους και ο Γρηγόρης Κωτσάκης μίλησαν για τους τεχνικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται τα μονοθέσια προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλή. Ανέδειξαν τη σημασία της εμπειρίας που αποκτούν συμμετέχοντας στο διεθνή διαγωνισμό και επεσήμαναν ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται αξιόλογες έρευνες, με τη συμβολή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έστω και αν δεν αφορούν πάντα αποκλειστικά τον τομέα της αυτοκίνησης, λόγω έλλειψης εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, μίλησαν για τη χρησιμότητα που θα είχε για την αξιολόγηση των μονοθεσίων που κατασκευάζουν η κατασκευή πίστας στη χώρα μας.

3η Θεματική Ενότητα: H επίδραση του Formula Student στην οδική ασφάλεια

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος - Ιαβέρης Junior, Οδηγός Αγώνων, Εκπαιδευτής Σχολή Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς «Ιαβέρης», ήταν ξεκάθαρος για το θέμα της οδικής ασφάλειας. «Δεν φταίει το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο είναι ένα όπλο που οπλίζει όταν μπει το ‘βλήμα’ μέσα. Αν θεωρείς ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι εύκολο ή απλό τότε είναι πολύ πιθανό να είσαι ο θύτης ή το θύμα». Οσο για τη συμβουλή του; «Μη δημιουργήσετε σε κανέναν αυτό που δε θέλετε να σας δημιουργήσουν. Για παράδειγμα μην περνάτε με κόκκινο φανάρι. Η συμπεριφορά μας παίζει το σημαντικότερο ρόλο και χρειάζεται αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς».

Για τη μικρή σημασία που αποδίδουν όλοι στην οδική ασφάλεια αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, εκπαιδευτής Ασφαλούς Οδήγησης και οδηγός Αγώνων, Νίκος Τσάδαρης. «Η οδική ασφάλεια δεν πουλάει εμπορικά και πολιτικά. Και δεν πουλάει γιατί δεν μας έμαθαν ότι είναι ένα πρωτεύουν ζήτημα στη ζωή μας. Έπρεπε να μας το μάθουν στο νηπιαγωγείο και στη συνέχεια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν υπάρχει βούληση τόσο των πολιτικών όσο και αυτούς που επιλέγουν τους πολιτικούς».

Για τις αιτίες των περισσότερων ατυχημάτων, ανέδειξε την υπερβολική ταχύτητα. «Γιατί γλιστράει ένα αυτοκίνητο; Οι 11 στους 10 που θα ρωτήσετε, θα σας πουν για τα ελαστικά, τις αναρτήσεις, τον κακό δρόμο. Κανείς δε θα σας πει ότι γλιστράει επειδή τρέχει. Αν δεν έτρεχε, δε θα γλιστρούσε».

Ο Γιάννης Γανωτής, μηχανικός ανάπτυξης και εξέλιξης στην ομάδα X-raid, τη γερμανική ιδιωτική ομάδα ράλλυ που συμμετέχει και στο ράλι Dakar, μίλησε για τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας που ζητά η FIA, όπως για παράδειγμα «οι αναρτήσεις στο πίσω μέρος του καθίσματος, επειδή σε πολλές συγκρούσεις οδηγός και συνοδηγός τραυματίζονται στη σπονδυλική στήλη».

Για το θέμα νοοτροπίας και τήρησης του νόμου, μετέφερε την εμπειρία του από την Γερμανία, όπου μένει μόνιμα. «Ο Γερμανός δεν είναι απαραίτητο ότι θέλει να τηρεί το νόμο, αλλά φοβάται το νόμο γιατί ξέρει ότι θα επιβληθεί η τιμωρία».

Ο Δημήτρης Τσομπανίδης, αρχηγός της Aristotle Racing Team, περιέγραψε ορισμένους από τους κανόνες ασφαλείας που πληροί το μονοθέσιο της ομάδας και επεσήμανε ότι πολλές από τις συγκεκριμένες προδιαγραφές εφαρμόζονται και στα συμβατικά οχήματα, με διαφορετική χρήση υλικών. «Εμείς εστιάζουμε στην απόδοση, με αποτέλεσμα να μας ενδιαφέρει να έχουμε υλικά που είναι κατάλληλα, αλλά και ελαφριά».

4η Θεματική Ενότητα: Οι προοπτικές των αποφοίτων σε ένα απαιτητικό τεχνολογικό περιβάλλον

Με την εμπειρία του στην X-raid, ο Γιάννης Γανωτής ανέδειξε τις δυσκολίες του motorsport, τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν στο τεχνολογικό - και όχι μόνο - κομμάτι, αλλά ξεκαθάρισε ότι «όποιος το θέλει πραγματικά και δουλέψει πολύ, μπορεί να τα καταφέρει».

Ο κ. Γανωτής, που στο παρελθόν ήταν μέλος στην ομάδα Formula Student του Μονάχου, παρουσίασε πρωτότυπα και αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει η X-raid και επεσήμανε ότι «οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κάνει το βήμα από το Πανεπιστήμιο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παγκοσμίως, έχουν περάσει κάποια στιγμή από το Formula Student». Όσο για τη συμβουλή του προς τους φοιτητές; «Προσπαθήστε όσο μπορείτε, αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία, πουλήστε τρέλα».

Η Θωμαϊς Διαμάντη, υπεύθυνη business και marketing της Poseidon Eco-Racing Team, μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες του τμήματος αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εξεύρεση πόρων. «Το marketing σε μια ομάδα Formula Student λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε και σε μια μεγάλη εταιρεία. Έστω και αν λόγω έλλειψης προσωπικού, μπορεί να περνά σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής του μονοθεσίου της ομάδας φτάνει συνολικά τις 50.000 ευρώ - με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να χρηματοδοτεί περίπου με 15.000 ευρώ - την ώρα που υπάρχουν ομάδες στο εξωτερικό που έχουν υπερδιπλάσιο budget και τόνισε ότι «περνάμε από τη θεωρία στην πράξη πολύ γρήγορα, χωρίς να έχουμε την ανάλογη εμπειρία».

Δείτε όλες τις δηλώσεις της 2ης ημέρας του 1ου Formula Student Festival στο παρακάτω video: