2022 Nissan X-Trail e-Power (Hybrid): Καλώς το κι ας άργησε…


Κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες από την 4η γενιά του Nissan X-Trail που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη με υβριδικούς κινητήρες e-Power και τετρακίνηση.

  • 24/3/2022

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίσημη αποκάλυψη της νέας γενιάς του Nissan X-Trail που θα χαρακτηρίζεται από την εξηλεκτρισμένη και στιβαρή χαρακτήρα του. Πριν από λίγες ώρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που εμφανίζουν σχεδόν πλήρως (υπάρχουν κάποια σημεία με καμουφλάζ) το νέο SUV.

To Nissan Rogue όπως κυκλοφορεί στην αγορά της Αμερικής
To Nissan Rogue όπως κυκλοφορεί στην αγορά της Αμερικής

Θυμίζουμε πως η Nissan κυκλοφορεί ήδη την 4η γενιά του X-Trail στην Αμερική με την ονομασία Rogue από την άνοιξη του 2020 ενώ στην Κίνα είναι διαθέσιμο εδώ και έναν χρόνο. Η Ευρώπη μπήκε τελευταία στη λίστα αναμονής αφού οι Ιάπωνες θέλησαν να δουλέψουν περισσότερο πάνω σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να συμβαδίσει το αυτοκίνητο με τα κριτήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο μπροστά μέρος βλέπουμε τα λεπτά φωτιστικά σώματα που χωρίζονται σε δύο τομείς και αναπτύσσονται οριζόντια μέχρι τη γρίλια, η οποία όμως δεν αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της.

Αυτό λογικά είναι και το σχεδιαστικό σημείο μέσα από το οποίο θα έρθει η μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα μοντέλα που έχουμε δει στις άλλες αγορές. Παράλληλα, με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών υπάρχουν αναφορές για 7θέσιες εκδόσεις καθώς και για μοντέλα με τετρακίνηση.

Από το πλάι οι θόλοι διακρίνονται από το μεγάλο τους μέγεθος και καλύπτονται από μαύρα πλαστικά ενώ μια αλουμινιένια λωρίδα ξεκινά από την μπροστινή κολώνα και φτάνει μέχρι και το πίσω μέρος της οροφής. Αντίστοιχες σχεδιαστικές "τσαχπινιές" υπάρχουν και στο κάτω μέρος των θυρών.

Πίσω τα φωτιστικά σώματα μοιράζονται μεταξύ της πόρτας και φτερών ενώ το δικό του ρόλο στη συνολική εικόνα παίζει η διχρωμία του προφυλακτήρα. Συμπερασματικά προκύπτει πως οι σχεδιαστικές αλλαγές σε σχέση με την αμερικανική έκδοση υπάρχουν ωστόσο είναι μικρής έκτασης και δεν αλλάζουν τρομερά τη μεγάλη εικόνα.

Η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει «χτιστεί» το νέο Nissan X-Trail είναι η CMF-C που χρησιμοποιεί και το Qashqai. O νέος σκελετός επιτρέπει στο μοντέλο να κάνει ένα μικρό βήμα προς τον εξηλεκτρισμό με τη χρήση των υβριδικών συνόλων e-Power. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τολμηρό σύστημα μετάδοσης που έχει ρυθμιστεί στις ανάγκες των Ευρωπαίων και προσφέρει τη βέλτιστη απόδοση καυσίμου χάρη στον συνδυασμό μιας προηγμένης μπαταρίας και ενός καινοτόμου κινητήρα εσωτερικής καύσης με μεταβλητό λόγο συμπίεσης.

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον και αποδοτικό σύστημα έχει επιτρέψει στη Nissan να επιμείνει υβριδικά και να πραγματοποιεί πιο δειλά -τουλάχιστον σε σχέση με τους ανταγωνιστές της- βήματα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μοντέλων της.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι Ιάπωνες θέλουν να ποντάρουν πάνω στο κοινό που διστάζει ακόμα να αποχωριστεί πλήρως τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι αριθμοί θα δείξουν αν στο τέλος θα δικαιωθούν με αυτή την επιλογή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επίσημη αποκάλυψη του νέου Nissan X-Trail θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ η διάθεση των πρώτων οχημάτων στις κατά τόπους αντιπροσωπείες θα έρθει στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτό που επίσης θα έχει ενδιαφέρον είναι το τιμολογιακό πλασάρισμα του μοντέλου όπου θα είναι ένα σημαντικός παράγοντας σχετικά με τη θέση που θα βρει τελικά στην αγορά.