H Nissan επενδύει σχεδόν 16 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση (Video)


Ένας από τους πρωτοπόρους στην ηλεκτροκίνηση στη σύγχρονη εποχή, η Nissan, πρόκειται να επενδύσει περίπου 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία για να τη δημιουργία εξηλεκτρισμένων και αμιγώς ηλεκτρικών νέων μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/11/2021

Ο κ. Makoto Uchida, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, ανακοίνωσε το καινούργιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ιαπωνικής εταιρείας, έπειτα από την περιπέτεια που προκάλεσε η υπόθεση του κ. Carlos Ghosn τόσο σε αυτή όσο και στον Όμιλο Renault-Nissan-Mitsubishi, γενικότερα.

Καθώς, οι αναταράξεις από την «υπόθεση Ghosn» έχουν καταλαγιάσει σχετικά, η Nissan έχει πλέον τη δυνατότητα να οριοθετήσει και να ακολουθήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Έτσι, ο κ. Uchida ανακοίνωσε προς τους μετόχους έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος ονομάζεται «Nissan Ambition» και τον οποίο πρόκειται να ακολουθήσει τόσο αυτή όσο και Infiniti (η πολυτελής μάρκα της) ως το 2030.

Σε αυτό προβλέπεται ότι, εντός της επόμενης πενταετίας πρόκειται να επενδυθούν δύο τρισεκατομμύρια γεν (περίπου 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ) για την εξέλιξη και δημιουργία 23 καινούργιων μοντέλων τής Nissan και της Infiniti, εκ των οποίων τα 15 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά και τα υπόλοιπα οκτώ εξηλεκτρισμένες εκδόσεις ήδη υπαρχόντων οχημάτων.

Ο κ. Uchida παρουσίασε τρία καινούργια ηλεκτροκίνητα πρωτότυπα, το Max-Out (ένα διθέσιο roadster), το Hang-Out (ένα crossover/SUV) και το Surf-Out (ένα pickup όχημα) με σκοπό να δείξει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, εντός των επόμενων πέντε ετών θα παρουσιαστούν 20 νέα αμιγώς ηλεκτρικά και κυρίως εξηλεκτρισμένες εκδόσεις των υπαρχόντων μοντέλων τόσο αυτής όσο και της Infiniti, τα οποία θα διαθέτουν μια εξελιγμένη έκδοση του συστήματος «e-Power»

Το επόμενο στάδιο του επενδυτικού σχεδίου προβλέπει ότι στο τέλος της οικονομικής χρήσης τού 2027, το 75% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων τής Nissan στην Ευρώπη θα είναι εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτρικά. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό θα είναι περισσότερο από 55% και στην Κίνα περισσότερο από 40%. Τέλος, για την αμερικανική αγορά προβλέπεται μια πιο αργή ανάπτυξη και ο στόχος είναι να φτάσουν οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της στο 40% ως το τέλος της οικονομικής χρήσης του 2031. 

Ο κ. Uchida δήλωσε ότι για να επιτευχθούν οι προκαθορισμένοι στόχοι, θα χρειαστεί να γίνει επένδυση και στην παραγωγή μπαταριών. Έτσι, ανακοίνωσε ότι ως τα τέλη Μαρτίου 2025 (πέρας της συγκεκριμένης οικονομικής χρήσης) θα δημιουργηθεί ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στην Yokohama (Ιαπωνία) και ότι ως το τέλος αυτής του 2029 θα παρουσιάσει τις δικές της μπαταρίες στερεού τύπου ηλεκτρολύτη.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Οι μπαταρίες θα είναι το κλειδί στη μετάβαση (σημ.: προς την ηλεκτροκίνηση). Με το να γίνονται μικρότερες σε μέγεθος και πιο λεπτές, θα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην παραγωγή τους και να προσφέρουμε οχήματα με καλύτερες επιδόσεις και δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς και να επεκταθούμε σε μεγαλύτερες κατηγορίες, όπως είναι τα pickup οχήματα».