2024 Ford Mustang: Η τελευταία των.... ΜΕΚ-ικανών (video-photos)


H 7η γενιά της Ford Mustang αποκαλύφθηκε και προκάλεσε θαυμασμό με τον τρόπο που έχει συνδυάσει το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο, σε ένα αυτοκίνητο που καθιέρωσε την κατηγορία των pony cars.

  • 15/9/2022

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά την πρώτη της εμφάνιση, η νέα Ford Mustang αποκτά 7η γενιά, η οποία αναμένεται να είναι και η τελευταία πριν το εμβληματικό μοντέλο που δημιούργησε την κατηγορία των pony cars περάσει στην εποχή των μηδενικών ρύπων. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο πλαίσιο της media day στο Auto Show του Detroit.

Το νέο μοντέλο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αμερικής το επόμενο καλοκαίρι και στον υπόλοιπο κόσμο από το 2024, διατηρεί τις αναλογίες και τη σχεδιαστική φιλοσοφία των προγόνων του, ωστόσο την ίδια στιγμή "ασπάζεται" πολλά από τα στοιχεία της σύγχρονης εποχής.

Αυτό γίνεται εμφανές από την πρώτη κιόλας ματιά στο εσωτερικό της. Το cockpit έχει γίνει πιο οδηγοκεντρικό ενώ την παράσταση κλέβει η τεράστια οθόνη στο πάνω μέρος του ταμπλό που ενσωματώνει δύο μικρότερες.

Η πρώτη είναι 12,4 ιντσών και λειτουργεί ως πίνακας οργάνων ενώ η άλλη είναι 13,2 ιντσών και ενσωματώνει το σύστημα πολυμέσων "Ford Sync 4" τα γραφικά του οποίου έχουν προέλθει από το δημοφιλές racing video game “Forza Motorsport”. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ο οδηγός να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά σεταρίσματα του πίνακα οργάνων όπου δίνονται αρκετές ρετρό επιλογές που μεταφέρθηκαν από προηγούμενα μοντέλα της σειράς.

Την ίδια στιγμή αρκετοί φυσικοί διακόπτες αφαιρέθηκαν και οι λειτουργίες τους ενσωματώθηκαν μέσα στην κεντρική οθόνη, με την Ford να τονίζει πως αυτή ήταν μια κίνηση για να προσεγγίσει περισσότερο τους νέους σε ηλικία αγοραστές.

Από εκεί και πέρα υπάρχει αρκετό δέρμα, μαλακά πλαστικά ενώ στις πιο ακριβές εκδόσεις οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν διαφορετικού χρώματος ραφές σύμφωνα με τα γούστα τους. Νέο είναι και το flat-bottom τιμόνι με μικρότερη διάμετρο αλλά και πιο λεπτή λαβή.

Ο σχεδιασμός της 7ης γενιάς έχει διατηρήσεις τις αναλογίες και τη φιλοσοφία του παρελθόντος ωστόσο την ίδια στιγμή έχει ενσωματώσει μια γραμμή πιο κοντά στο "σήμερα". Το μακρύ καπό και το κοντό πίσω μέρος αποτέλεσαν τη βάση των σχεδιαστών της Ford, τα κλασικά φωτιστικά σώματα χωρισμένα σε τρεις τομείς διατηρήθηκαν, τα πλαϊνά φτερά "φούσκωσαν" και η οροφή στο πίσω μέρος φέρει ένα πιο... γλυκό κόψιμο.

 

Η νέα Ford Mustang θα είναι διαθέσιμη τόσο σε coupe έκδοση όσο και σε convertible. Αμφότερες μπορούν να συνδυαστούν είτε με τον υπετροφοδοτούμενο EcoBoost των 4 κυλίνδρων, με χωρητικότητα 2,3 lt, είτε με τον Coyote V-8 των 5.0 lt. Παρόλο που η Ford κράτησε προς το παρόν κρυφούς τους αριθμούς της “δύναμης” των δύο συνόλων θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τη μεγαλύτερη γρίλια και τις μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα στο μπροστά μέρος.

Στην περίπτωση του EcoBoost η Ford έριξε αρκετή δουλειά στον τομέα της κατανάλωσης καυσίμου και θα συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 10 σχέσεων. Από την άλλη στον V8 το βάρος έπεσε στις επιδόσεις με τον κατασκευαστή να τονίζει πως έχουμε να κάνουμε με "την πιο δυνατή Mustang στην ιστορία" και αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ιπποδύναμη μεγαλύτερη των 480 PS της τρέχουσας γενιάς. Στη βασική έκδοση ο V8 "παντρεύεται" με ένα χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων ενώ υπάρχει και η προαιρετική επιλογή για το αυτόματο 10άρι.

Μία από τις ενδιαφέρουσες λειτουργίες της νέας Ford Mustang είναι το Remote Rev που επιτρέπει στον οδηγό να εκτελεί απομακρυσμένες... γκαζιές μέσω του κλειδιού. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με μια σειρά προεγκατεστημένων ήχων που έχουν ως στόχος να προσφέρουν στιγμές “καζούρας” στα πιο νεαρά κοινά που θα επιλέξουν το αυτοκίνητο.

Αναβαθμίσεις έχουν γίνει τόσο στις αναρτήσεις όσο και στο σύστημα διεύθυνσης, την πέδηση έχει αναλάβει ένα σύστημα της Brembo, με εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και τετραπίστονες πίσω, ενώ το αυτοκίνητο να “πατάει” στη βασική έκδοση πάνω σε 19άρες ζάντες.

Ένα ακόμα ξεχωριστό στοιχεία είναι το σύστημα Drift Brake που ενεργοποιείται στο drift mode και μπλοκάρει τους πίσω τροχούς με 5 περίπου φορές μεγαλύτερη δύναμη από ότι θα έκανε ένα κανονικό χειρόφρενο. Η επιλογή προσφέρεται με το πακέτο Performance και στόχο έχει να απογειώσει την εμπειρία του οδηγού που θα θελήσει να “παίξει” με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η Ford δεν προχώρησε στην ανακοίνωση της τιμής της νέας Mustang ωστόσο αναμένεται να είναι λίγο πιο πάνω σε σχέση με τις τρέχουσες εκδόσεις. Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα η αρχική τιμή για την έκδοση Fastback GT, με το αυτόματο κιβώτιο των 10 σχέσεων, ορίζεται στις 65.004€ ενώ η κορυφαία έκδοση Mach-1 ξεκινά από τις 81.768€.

Δείτε το video...