50 Χρόνια Ford Capri (Video)


Εφέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την παρουσίαση του Carpi, ενός από τα σημαντικότερα μοντέλα στην ιστορία της Ford.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/8/2019

Θεωρήθηκε το alter ego της Ford Mustang επί ευρωπαϊκού εδάφους, άλλωστε οι δημιουργοί του είχαν και αυτόν τον σκοπό όταν αποφάσισαν να το εξελίξουν και να το κατασκευάσουν. Το Carpi ήταν ένα «fastback coupé», όπως ονομαζόταν λόγω σχήματος του αμαξώματός του, το οποίο προοριζόταν για όσους ήθελαν ένα σχετικά προσιτό σπορ όχημα, το οποίο, ταυτόχρονα, να έχει χώρους για τέσσερις επιβάτες.

Σχεδιάστηκε από τον Philip T. Clark, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και της Mustang. Το Capri θεωρήθηκε από τους ανθρώπους της Ford ως ένα GT όχημα το οποίο προοριζόταν για την ευρωπαϊκή αγορά. Για τον λόγο αυτό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Νοέμβριο του 1968 στη Βρετανία και από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στη Γερμανία (Κολωνία). Παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 1969.

Διέθετε μηχανικά μέρη από το Ford Cortina αλλά οι κινητήρες με τους οποίους εφοδιαζόταν διέφεραν, αναλόγως του εργοστασίου που κατασκευαζόταν. Τα αυτοκίνητα που έβγαιναν από το βρετανικό εργοστάσιο είχαν τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας 1.3 l και 1.6 l, ενώ αυτά που παράγονταν στη Γερμανία είχαν V4 κινητήρα χωρητικότητας 1.3 I, 1.5 l και 1.7 l, αντίστοιχα. Εκτός αυτών, το Capri διατίθετο και με μεγαλύτερους κινητήρες, έναν δίλιτρο V4 και έναν δίλιτρο V6.

To Capri έμεινε στην παραγωγή ως το 1986 και συνολικά κατασκευάστηκαν 1.886.647 μονάδες, βάσει των στοιχείων που ανακοινώνει η Ford. Υπήρξαν τρεις γενιές του, η MkI (1969–1974), η MkII (1974–1978) και η MkIII (1978–1986), όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται. Η τελευταία γενιά του εφοδιάστηκε και με turbo κινητήρες. Στις 19 Δεκεμβρίου 1986 το τελευταίο Capri βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στη Γερμανία, οριοθετώντας το τέλος ενός μοντέλου που χαρακτήρισε μια εποχή.

Ας δούμε ένα σύντομο αλλά χαρακτηριστικό βίντεο από την παρουσίαση αλλά και την εμπορική προώθηση «του αυτοκινήτου που έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας», όπως ήταν το διαφημιστικό σλόγκαν της εποχής.