70 χρόνια Volkswagen Transporter (video)


Εάν νομίζατε ότι ο σκαραβαίος ήταν το πιο μακρόχρονο μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen, σκεφτείτε καλύτερα. Φέτος το Transporter κλείνει τα 70 χρόνια του και, από ό,τι φαίνεται, δεν βιάζεται να μας αφήσει σύντομα.

  • μιχαλης κατωποδης
  • 27/3/2020

Με το θρυλικό σκαραβαίο ξεκινήσανε σχεδόν μαζί. Το πρώτο Transporter άφησε τη γραμμή παραγωγής στις 8 Μαρτίου 1950, ως Τ1. Μάλιστα, στις αρχές της καριέρας του τα, δύο μοντέλα μοιράζονταν τον ίδιο κινητήρα. Τοποθετημένο πάντα πίσω, κατά την πολιτική της φίρμας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να το προμηθευτούν είτε ως van, είτε ως όχημα μεταφοράς προσωπικού, που μπορούσε να κουβαλήσει έως 8 επιβάτες. Στην πρώτη περίπτωση, η μεταφορική του ικανότητα άγγιζε τα 750 κιλά.

Το Τ1 παράχθηκε μέχρι το 1967, φτάνοντας μέσα σε 18 χρόνια τα 1,9 εκ. αντίτυπα. Στη συνέχεια, ήρθε το Τ2, ελαφρά μεγαλύτερο αλλά και ισχυρότερο, το οποίο παραγόταν  μέχρι το 1979 (ή μέχρι το 1994, στο Μεξικό). Η ειδοποιός διαφορά του από το πρώτο ήταν ότι διέθετε ενιαίο παρμπρίζ και όχι δύο ξεχωριστά κρύσταλλα. Το επόμενο, Τ3, κυκλοφόρησε από το 1979 έως το 1991, όντας πιο τετραγωνισμένο αλλά διατηρώντας τη γενική αισθητική και φιλοσοφία του μοντέλου.

Από το Τ4 και μετά (1990-2003), μιλάμε για μια οπτική μεταμόρφωση, που φτάνει -εξελιγμένη- ως και τις μέρες μας. Το Τ5 κυκλοφόρησε από το 2003 έως το 2015, ενώ πλέον βρισκόμαστε στο Τ6, την έκτη γενιά του πιο αειθαλούς van που κυκλοφορεί στους δρόμους αυτού του πλανήτη. Συνολικά, η Volkswagen έχει πουλήσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντίτυπα, όλων των εκδόσεων.

Εάν ψάχνετε για την παλαιότερη ονομασία μοντέλου που βρίσκεται ακόμα σε παραγωγή, αυτό πιθανά είναι το Chevrolet Suburban, που οι ρίζες του φτάνουν στο 1935. Εάν όμως αναζητάτε κάτι που άφησε το στίγμα του σε ολόκληρες γενιές, που ντύθηκε με τα σήματα της ειρήνης, κουβάλησε surf σε παραλίες, παρέες σε διακοπές και που ακόμα δείχνει υπέρμετρα cool όταν βρίσκεται σε καλά διατηρημένη κατάσταση, τότε δεν χρειάζεται να ψάχνετε άλλο. Χρόνια πολλά Transporter!