ACEA: Πτωτικά κινήθηκαν οι ταξινομήσεις το εννιάμηνο στην Ευρώπη - Άνοδος για την Ελλάδα


Ο ACEA τονίζει ότι η άνοδος του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να προκαλεί χαμόγελα, αφού η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ημιαγωγών. 

  • 18/10/2022

Στην καθιερωμένη καταγραφή των πεπραγμένων της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου εκ μέρους του ACEA, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, για τον Σεπτέμβριο του 2022 οι ταξινομήσεις εμφάνισαν ανοδική τάση για δεύτερο σερί μήνα καταγράφοντας αύξηση 9,6%.

Όπως παραδέχεται ο ACEA, το υψηλό ποσοστό δεν θα πρέπει να προκαλεί χαμόγελα αφού η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 όπου οι πωλήσεις είχαν "πατώσει" από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αυτοκινητοβιομηχανία με την τεράστια έλλειψη σε ημιαγωγούς.

Από εκεί και πέρα με μια πιο προσεκτική παρατήρηση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου για τις μεγάλες αγορέςφαίνεται ότι η Ισπανία και η Γερμανία σημείωσαν διψήφια άνοδο, 12,7% και 14,1% αντίστοιχα, ενώ Γαλλία και Ιταλία κινήθηκαν σε... ρηχά νερά βλέποντας τις ταξινομήσεις να αυξάνονται κατά 5,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς συνολικά στο πρώτο εννιάμηνο του 2022 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) παρατηρείται πτώση των ταξινομήσεων κατά 9,9% παρά τους θετικούς δείκτες των δύο τελευταίων μηνών.

Στις μεγάλες αγορές μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Ιταλία (-16,3%) και ακολούθησαν Γαλλία (-11,8%), Γερμανία (-7,4%) και Ισπανία (-7,4%). Τέλος, όσον αφορά τη χώρα μας, η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο τον Σεπτέμβριο κατά 30,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ συνολικά στο ενιάμηνο σημειώθηκε επίσης άνοδος κατά 1,4%.

Πηγή: ACEA