Αγωγή κατά του Elon Musk από επενδυτές του Twitter


Επενδυτές στο «Twitter» υπέβαλαν αγωγή κατά του κ. Elon Musk κατηγορώντας τον για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα ο ίδιος να γλυτώσει εκατομμύρια δολάρια στην πρόθεσή του να το αποκτήσει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/5/2022

Κάποιοι από τους επενδυτές του «Twitter» στράφηκαν νομικά εναντίον του κ. Elon Musk, υποβάλλοντας αγωγή επειδή αυτός δεν είχε αποκαλύψει αρχικά το ποσοστό των μετοχών που είχε αγοράσει από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας να περάσει μια περίοδος αβεβαιότητας για το αν θα το αποκτήσει ή όχι, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του.

Όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές, το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα αυτοί και να κερδίσει ο κ. Musk ο οποίος τις αγόρασε σε χαμηλότερη τιμή, πληρώνοντας λιγότερο ανά μετοχή. Όπως δηλώνουν, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX κατάφερε να εξοικονομήσει 156 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 145 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία) από το γεγονός ότι δεν διευκρίνιζε τι θα πράξει τελικά.

Στο θέμα παρενέβη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ («Securities and Exchange Commission») η οποία κάλεσε τον κ. Musk να εξηγήσει γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους για το ποσοστό των μετοχών του «Twitter» το οποίο είχε στην κατοχή του. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει εκεί, όποιος αποκτήσει περισσότερο από το 5% των μετοχών μιας εταιρείας πρέπει να το δηλώσει υποχρεωτικά στην Επιτροπή εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που αυτό θα συμβεί.

Σύμφωνα με τους επενδυτές που στρέφονται εναντίον του κ. Musk το συγκεκριμένο χρονικό όριο άρχισε στις 14 του περασμένου Μαρτίου αλλά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει το 9,2% των μετοχών του «Twitter» στις 4 Απριλίου, δηλαδή αφού είχε περάσει ο ορισμένος χρόνος. Όπως υποστηρίζουν στην αγωγή του, η καθυστέρηση στην ενημέρωση είχε ως αποτέλεσμα (ο κ. Musk) να χειραγωγήσει την αγορά, να μειωθεί τεχνητά η τιμή της μετοχής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και να επωφεληθεί ο ίδιος.