Αγωγή της Nissan κατά του Carlos Ghosn


Η Nissan υπέβαλε δικαστική αγωγή εναντίον του Carlos Ghosn διεκδικώντας αποζημίωση περίπου 84.000.000 ευρώ για την οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, όπως υποστηρίζει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/2/2020

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Nissan κατέθεσαν στο περιφερειακό δικαστήριο της Yokohama αγωγή κατά του κ. Carlos Ghosn για την οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας των οικονομικών ατασθαλιών για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην ισχυρός άντρας του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται ότι «η οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία οφείλεται στην υπέρβαση των καθηκόντων του ως διευθυντής της εταιρείας και στην κατάχρηση οικονομικών πόρων και περιουσιακών στοιχείων της Nissan». 

Στην αγωγή της εναντίον του κ. Ghosn, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αξιώνει αποζημίωση περίπου 84.000.000 ευρώ από τη χρήση οικιών σε διάφορες χώρες που ανήκουν στην εταιρεία, από αυτόν και συγγενικά πρόσωπά του χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο, τη χρήση των ιδιωτικών αεροπλάνων, τη μισθοδοσία της αδερφής του κ. Ghosn και των δικηγόρων του από χρήματα της εταιρείας. Επίσης, ζητά αποζημίωση για το κόστος που προέκυψε για τον εσωτερικό έλεγχο σχετικά με την έρευνα για τις δραστηριότητες του κ. Ghosn καθώς και για τα χρήματα που δαπάνησε η εταιρεία ως πληρωμή νομικών υπηρεσιών σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ολλανδία και σε άλλες περιοχές. 

Εκπρόσωπος του κ. Ghosn ανακοίνωσε ότι οι δικηγόροι του θα απαντήσουν στις κατηγορίες που του αποδίδονται από τη Nissan και τόνισε: «(Η υποβολή της αγωγής) Είναι μέρος της εκστρατείας δολοφονίας χαρακτήρος που εφαρμόζει η εταιρεία εναντίον του πρώην στελέχους της. Η Nissan προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για να μειώσει τις συνέπειες από την επικείμενη ανακοίνωση των χειρότερων οικονομικών στοιχείων από το 2009».