Ανανέωση για το ηλεκτρικό Hyundai Kona


Λίγους μήνες μετά την ανανέωση των συμβατικών εκδόσεων του Kona, με κινητήρες εσωτερικής καύσης, η Hyundai προχωρά στο αντίστοιχο φρεσκάρισμα για την ηλεκτρική εκδοχή του.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 11/11/2020

Είναι ίσως παράξενο να μιλάμε για την ανανέωση ενός μοντέλου που δεν κυκλοφορεί ούτε εξάμηνο στην Ελληνική αγορά, θα πρέπει όμως να κατανοήσει κανείς ότι το ηλεκτρικό Kona βρίσκεται σε παραγωγή από το 2018. Απλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχε λόγος για τον Έλληνα εισαγωγέα να φέρει στη χώρα μας τη συγκεκριμένη έκδοση. Τα πράγματα ωστόσο αλλάζουν. Τα EV μπαίνουν στη ζωή μας και εάν το υπάρχον Kona αποτελεί ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά οχήματα εκεί έξω, αναρωτιόμαστε πως θα είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή αυτού.

 Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά του κυκλώματα, δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Το μοντέλο της Hyundai χρησιμοποιεί ένα ισχυρό ηλεκτρικό μοτέρ που αποδίδει 204 ίππους ισχύος και 395 Nm ροπής. Ο συσσωρευτής του είναι 64 kWh, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία (κατά WLTP) 484 χιλιόμετρα.

Όσο για το ρυθμό φόρτισης, όταν συνδέεται σε γρήγορα δίκτυα DC μπορεί να φτάσει από το 10 στο 80% σε 64 λεπτά, σε παροχή 50 kW, ή ακόμα πιο γρήγορα σε 47 λεπτά, σε παροχή 100 kW. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν επίσης να επιλέξουν, με έξτρα κόστος, την τοποθέτηση ενός onboard τριφασικού φορτιστή 10,5 kW.

Οπτικά, οι αλλαγές επικεντρώνονται στα νέα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, στη μάσκα, στους προφυλακτήρες και στην τάπα της φόρτισης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το αναβαθμισμένο Kona θα είναι μακρύτερο κατά 25 mm σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά.

Αλλαγές υπάρχουν φυσικά και στο εσωτερικό, όπου διαθέτει ένα νέο σύστημα ambient φωτισμού και οθόνες 10,25 ιντσών για το infotainment και τον πίνακα οργάνων. Όσο για τον οδηγό, θα έχει στη διάθεσή του τη σουίτα SmartSense της Hyundai, που θα περιλαμβάνει μία σειρά συστημάτων ασφαλείας όπως τα Blind-Sport Collision-Avoidance Assist, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Leading Vehicle Departure Alert, Safe Exit Warning, Rear Seat Alert, Forward Collision-Avoidance Assist με αναγνώριση πεζών και ποδηλατών, Smart Cruise Control με Stop & Go, Lane Following Assist, Lane Keeping Assist, Intelligent Speed Limit Warning, και Driver Attention Warning.