Ανανέωση και επίσημα για το Ford Mondeo


Το οικογενειακό της Ford ανανεώθηκε στα σημεία και πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα του στην έκθεση αυτοκινήτου στις Βρυξέλλες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 18/1/2019

Αυτή την περίοδο η Ford βρίσκεται σε μία εποχή αναδιοργάνωσης και σημαντικών εξελίξεων για την πορεία της στην αγορά και ειδικότερα στην Ευρώπη. Έχουν ακουστεί ήδη πολλά για την περικοπή των MPV μοντέλων της μάρκας και την αντικατάσταση τους από νέα SUV, ενώ υπάρχουν φήμες και για τον τερματισμό παραδοσιακών μοντέλων, όπως είναι το Mondeo.

Για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτε από τα παραπάνω και το Mondeo περνά από ένα facelift αποκτώντας πιο δυναμική σχεδίαση (με επανασχεδιασμένους προβολείς, προφυλακτήρες κ.α.), νέες τεχνολογίες (συνδεσιμότητας, σύστημα Stop&Go, έξυπνο περιοριστή ταχύτητας κ.α.), αναβαθμισμένους κινητήρες και μία υβριδική έκδοση που αφορά για πρώτη φορά στο Wagon αμάξωμα (υπάρχει και στο Sedan).

To Wagon Hybrid εφοδιάζεται με δίλιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ σε κύκλο Atkinson που μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα (και μπαταρία 1,4 kWh) αποδίδει 187 PS στους μπροστινούς τροχούς μέσω κιβωτίου CVT. Υπάρχει ανάκτηση ενέργειας και με περαιτέρω βελτιώσεις για την μείωση απωλειών η μέση τυποποιημένη κατανάλωση είναι στα 4,4 lt/100 km. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ έχει μειωθεί στα 403 lt (από 525).

Σημαντική είναι η προσθήκη του νέου δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα EcoBlue σε τρεις εκδόσεις ισχύς, με 120 PS, 150 PS και 190 PS. Οι δύο τελευταίες εκδόσεις μπορούν να συνδυαστούν με τετρακίνηση ή αυτόματο κιβώτιο. Αξιοσημείωτο είναι πως στις αυτόματες εκδόσεις το κλασικό λεβιέ έχει αντικατασταθεί από πιεζοπεριστροφικό διακόπτη (όπως στο νέο Focus). Στην γκάμα συνεχίζουν οι 1.5 EcoBoost και 2.0 EcoBoost.