Αντιολισθητικές αλυσίδες: Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα


Δείτε σε ποια περίπτωση η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένη να παρέχει στον μισθωτή αντιολισθητικά μέσα. 

  • 30/1/2023

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε την Αττική και είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οχήματα να ακινητοποιηθούν στο οδικό δίκτυο, με τους οδηγούς να παραμένουν για ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Η περίπτωση που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή της Αττικής Οδού, με πολλούς οδηγούς να μην έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα τα ποσά της αποζημίωσης.

Αυτή η πρωτοφανής αναστάτωση έφερε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο να υπογράφει την απόφαση Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022 [ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022] με την οποία κάθε όχημα θα πρέπει να φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες όταν κινείται σε περιοχές όπου ετοιμάζεται να τις χτυπήσει χιονιάς.

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά ο τρόπος που διατυπώθηκε η σχετική απόφαση δημιούργησε απορίες και πολλοί ήταν οι οδηγοί που κατάλαβαν ότι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά αλυσίδες στο αυτοκίνητό τους καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και σε ηλιόλουστες ημέρες.

Ωστόσο με διευκρινιστική δήλωση το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ισχύει και πως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες (ή οποιοδήποτε άλλο αντιολισθητικό μέσο) ΜΟΝΟ όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Παράλληλα αποσαφηνίστηκε και το θέμα των αλυσίδων στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Με την διευκρινιστική δήλωση έγινε γνωστό ότι εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή του αυτοκινήτου κάποιο αντιολισθητικό μέσο, τότε η εταιρεία ενοικιάσεων είναι υποχρεωμένη να του το παρέχει στον κατάλληλο εξοπλισμό του αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αίτημα του μισθωτή θα πρέπει να αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο που θα υπογράψει. Σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων απαλλάσσεται από την υποχρέωση.