Δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου στο αυτοκίνητο


Λήξη συναγερμού. Είναι οριστικό και απόλυτα ξεκάθαρο. Όσο δεν το επιβάλουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι αρμόδιες αρχές, ΔΕΝ χρειάζεται να υπάρχουν αλυσίδες διαθέσιμες στο όχημά σας.

  • 30/9/2022

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για το Σάββατο (1/10) αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 32 ή ακόμα και τους 34 βαθμούς Κελσίου. «Επιβάλλεται», λοιπόν, να βγάλουμε από τις ντουλάπες το μαγιό μας (όσοι δεν το έχουν κρατήσει ακόμα… άμεσα διαθέσιμο) για τις τελευταίες βουτιές, αλλά… και τις αντιολισθητικές αλυσίδες από τις αποθήκες ή τα υπόγειά μας;

Όχι. Τίποτα από τα δύο δεν είναι υποχρεωτικό. Και αν για το πρώτο ουδείς, ουδέποτε, μας το επιβάλλει, το ίδιο ισχύει και για τις αλυσίδες. Και ας αλλάζει ο μήνας και ας μπαίνουμε στο διάστημα κάθε έτους, από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, που «επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά» (σ.σ. απόσπασμα από την υπ’ αριθμ. Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022 [ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022] υπουργική απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου).

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες - και με τα ΜΜΕ να αναπαράγουν την από 11ης Μαρτίου υπουργική απόφαση, η οποία προέκυψε μετά τις σκηνές χάους στην Αθήνα από τις έντονες χιονοπτώσεις - δημιουργήθηκε παρανόηση. Σχηματίστηκε η εντύπωση ότι από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει, σε οποιαδήποτε μετακίνηση, να υπάρχουν σε κάθε αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή οποιαδήποτε αντιολισθητικά μέσα «σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης», όπως αναφέρει η απόφαση.

Στα social media υπήρξαν αναρτήσεις οργισμένες, αλλά και… χιουμοριστικές («έξω έχει 30 βαθμούς και εγώ πάω να αγοράσω αλυσίδες»), ενώ και σε ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες δίνεται ο λόγος σε ακροατές, υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις. Έτσι, το Υπουργείο προχώρησε σε έκδοση σχετικής διευκρινιστικής ανακοίνωσης, πριν από 24 ώρες.

Είναι ξεκάθαρο, οριστικό και απόλυτο: Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες (ή οποιοδήποτε άλλο αντιολισθητικό μέσο) ΜΟΝΟ όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Αρα, στις περιπτώσεις που οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν, σε «φυσιολογικές», δηλαδή, καιρικές συνθήκες και από τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Τέλος. Λήξη συναγερμού. Μην τρέχετε σε... υπόγεια και αποθήκες, μην φορτώνετε το πορτμπαγκάζ με αλυσίδες, αυξάνοντας το βάρος και την κατανάλωση του οχήματός σας. Ωστόσο, ασφαλώς πρέπει να έχετε στην κατοχή σας το σετ αλυσίδων που ταιριάζει στο όχημά σας και να γνωρίζετε πώς τοποθετείται, ώστε σε περίπτωση που είτε οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν είτε προκύψει η σχετική απόφαση των αρμόδιων, να τις τοποθετήσετε αρχικά εντός του αυτοκινήτου σας και στη συνέχεια στα ελαστικά που προβλέπονται.