Αντίστροφη μέτρηση για το υδρογονοκίνητο Ineos Grenadier


Η βρετανική εταιρία, έχοντας στο πλευρό της τη Huyndai, ανακοίνωσε πως εργάζεται ήδη πάνω στο project ενός κινητήρα με κυψέλες καυσίμου για το off-road μοντέλο της.

  • 23/10/2021

Κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που η Ineos έκανε γνωστό ότι προτίθεται να κυκλοφορήσει το κορυφαίο και πιο ασυμβίβαστο 4Χ4 στην ιστορία της αυτοκίνησης, με την ονομασία Grenadier. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τον ιδρυτή της Sir Jim Ratcliffe το συγκεκριμένο όνομα επιλέχθηκε απ’ το αγαπημένο του bar στην Μπελγκράβια του Λονδίνου.

Το project μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η περάτωσή του βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, με «λοκαρισμένη» ημερομηνία τον Ιούλιο του 2022. Τo Grenadier αναμένεται να κυκλοφορήσει με δύο κινητήρες BMW 3 λίτρων της σειράς Ι6, με τον πρώτο να χρησιμοποιεί βενζίνη και τον δεύτερο πετρέλαιο.

Το νέο δεδομένο που ήρθε να προστεθεί είναι πως η Ineos, η οποία είναι η κορυφαία πολυεθνική εταιρία χημικών στον κόσμο, σε συνεργασία με την Hyundai δουλεύει παράλληλα μία έκδοση με τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEV). Μάλιστα, γνωστοποίησε πως οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη έκδοση θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2022. Η κατεύθυνσης της Ineos προς το υδρογόνο ήταν για πολλούς αναμενόμενη μιας και η θυγατρική της, Inovyn, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στην Ευρώπη, έχοντας τη δυνατότητα διάθεσης 400.000 τόνων υδρογόνου ετησίως που ισοδυναμεί με 2 δισεκατομμύρια λίτρα diesel!  

Στην κούρσα για την παραγωγή υδρογονοκίνητων off-road, όπως φαίνεται, η Ineos δεν θα τρέξει μόνη αφού η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε πως εργάζεται και αυτή πάνω σε μια έκδοση του Defender με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, ξεκινώντας δοκιμές έως το τέλος του έτους.