Απίστευτο! «Ξήλωσαν» αστυνομικό επειδή δεν έκοβε πολλές κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα


Οι οδηγοί αντιδρούν και φωνάζουν ότι οι κλήσεις «κόβονται» για εισπρακτικούς λόγους και όχι για την οδική ασφάλεια.

  • 23/3/2023

Προφανώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη στην Ελλάδα αλλά σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, την Ισπανία. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία του ίδιου του δημοτικού αστυνομικού ο οποίος απευθυνόμενος στα media έκανε λόγο για αδικαιολόγητη πίεση που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον προϊστάμενό του.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.... Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώνονται στους δρόμους της Ισπανίας, σχεδόν το 80%, προέρχεται από τους ελέγχους που κάνουν οι δημοτικές αρχές

Οι περισσότερες από αυτές τις παραβάσεις αφορούν το όριο ταχύτητας και μετά την δημιουργία ζωνών των 30 km/h οι κλήσεις πέφτουν «βροχή» και αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει μεγάλη κουβέντα (γκρίνια για να είμαστε ακριβείς) αφού οι πολίτες θεωρούν ότι οι βεβαιώσεις των προστίμων γίνεται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους και όχι επειδή συμβάλει στο να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια.

Μάλιστα ο Δήμος του Vigo, για τον οποίο εργαζόταν ο αστυνομικός που πρωταγωνιστεί στη ιστορία μας, το 2022 κατάφερε να απογειώσει τα έσοδα του από κλήσεις, αγγίζοντας σχεδόν τα 8 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε τεθεί αρχικά σαν στόχος. 

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε η La Voz de Galicia ένας δημοτικός αστυνομικός μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία από τον προϊστάμενό του, επειδή δεν μπορούσε να φέρει πολλές κλήσεις! Συγκεκριμένα ο αστυνομικός αναφέρει ότι ο προϊστάμενός του, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα, τον κατηγόρησε ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικός.

Όπως ισχυρίζεται ο αστυνομικός, το έργο του στην υπηρεσία έχει αποδειχθεί από την πενταετή πορεία του και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα με την απόδοσή του μέχρι την έλευση του νέου αρχηγού, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το θέμα είναι προσωπικό. Μάλιστα παραθέτει στοιχεία, όπως συνομιλίες στο WhatsApp, όπου ο προϊστάμενος εμφανίζεται να του ασκεί αδικαιολόγητη πίεση και να του ζητάει να φέρνει 40-50 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα κάθε ημέρα. 

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο αστυνομικός παραδέχεται ότι ο τρόπος με τον οποίο «στήνει» μπλόκο με το ραντάρ ταχύτητας διαφέρει αρκετά από αυτόν που ακολουθούν πολλοί από τους συναδέλφους του. Έτσι ουσιαστικά τους «κατηγορεί» ότι προσπαθούν να κρύβονται με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πέφτουν ανυποψίαστοι στη «φάκα» που τους έχουν στήσει.

Ωστόσο ο ίδιος προτιμά να είναι πιο εμφανής αφού ακόμα και έτσι η «δουλειά» γίνεται, ο οδηγός συμμορφώνεται με τα όρια ταχύτητας και δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιο πρόστιμο.

Όπως και να έχει αυτή η καταγγελία έχει πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αντιδράσεων από μερίδα της ισπανικής κοινωνίας που θεωρεί ότι οι αρχές με τον τρόπο που λειτουργούν βάζουν στο στόχαστρο το πορτοφόλι των οδηγών και όχι την ασφάλεια στους δρόμους.