Aston Martin Bulldog: Κυνηγώντας ένα ρεκόρ ταχύτητας για 44 χρόνια (video)


Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 1979, το θρυλικό μοντέλο βγήκε ξανά στην πίστα και ολοκλήρωσε την αρχική του αποστολή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CLASSIC MOTOR CARS
  • 21/1/2024

Η Aston Martin Bulldog είναι ένα διαχρονικό δημιούργημα των Βρετανών, γνωστό για τις πολλαπλές προσπάθειες που έχει κάνει στο παρελθόν να σπάσει το φράγμα των 200 mph, ή 322 km/h. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1979, όταν το πρωτότυπο έθεσε τον πρώτο του στόχο: να γίνει το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στον κόσμο.

Βέβαια, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περίμενε η ίδια η Aston Martin, αφού η Bulldog δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 307 km/h, παρόλο που η εταιρεία την προόριζε για επιδόσεις που θα άγγιζαν έως και τα 381 km/h.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η βρετανική εταιρεία Classic Motor Cars ανέλαβε το restoration του οχήματος, το οποίο, σύμφωνα με το πλήρωμα μηχανικών της, θα κρατούσε 18 μήνες. Τότε, η Bulldog θα προσπαθούσε εκ νέου να «σπάσει» το ρεκόρ ταχύτητας, φτάνοντας τα 200 mph.

Κι το έκανε. Η Classic Motor Cars ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο, ότι το εμβληματικό μοντέλο των Βρετανών κατέκτησε το στόχο του. Πιο συγκεκριμένα, η Bulldog άγγιξε τα 205,4 mph (330,6 km/h) στην προσπάθεια που έκανε στην πρώην βάση του ΝΑΤΟ στη Σκωτία, στο Machrihanish. Πίσω από το τιμόνι της βρέθηκε, όπως είχε ήδη αποκαλυφθεί και προγραμματιστεί, ο Darren Turner, τρεις φορές νικητής του 24ωρου αγώνα στο Le Mans και εργοστασιακός οδηγός της Aston Martin.

«Είναι μία πραγματικά συγκινητική στιγμή, το να κλέινουμε το κεφάλαιο των 45 ετών της εκπληκτικής Aston Martin Bulldog. Η ομάδα που το δημιούργησε κι η ομάδα που το έφερε ξανά στη ζωή δικαίως γιορτάζουν τα κοσμοϊστορικά τους επιτεύγματα κι είναι πολύ συγκινητικό να βλέπουμε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς τους,» είπε ο Richard Gauntlett, τρέχων ιδιοκτήτης της Bulldog.

Η Classic Motor Cars αποκάλυψε ότι η διαδικασία restoring του οχήματος διήρκησε 7.000 εργατοώρες. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που σίγουρα άξιζε τόσο την προσπάθεια, όσο και την αναμονή των 40 και πλέον χρόνων.