Ρεκόρ ταχύτητας για την Aston Martin Bulldog


Σαράντα ένα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, η Aston Martin Bulldog θα ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται και θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας που δεν πέτυχε όταν δημιουργήθηκε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΝΤΊΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/2/2020

Το 1979, η Aston Martin παρουσίασε ένα πρωτότυπο με σκοπό να ξεφύγει από τη συνηθισμένη εικόνα των αυτοκινήτων της αλλά και με έναν στόχο: να είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, όταν θα έμπαινε σε διαδικασία κατασκευής. Ονομάστηκε Bulldog και εξελίχθηκε υπό την κωδική ονομασία «K9 01», από το σκύλο-ρομπότ που εμφανιζόταν στην τηλεοπτική σειρά «Doctor Who» αλλά και από το μονοκινητήριο αεροσκάφος Scottish Aviation Bulldog το οποίο κατείχε ο κ. Alan Curtis, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Aston Martin.

Το πρωτότυπο Bulldog είχε τον V8 κινητήρα χωρητικότητας 5,3 λίτρων της Aston Martin Vantage «Oscar India», ο οποίος απέδιδε 480 PS. Όμως, στο πρωτότυπο είχε τοποθετηθεί διπλό turbo της Garett και η μέγιστη ισχύς του ξεπερνούσε τους 710 PS.

H Aston Martin Bulldog είχε αεροδυναμικό αμάξωμα, οι πόρτες της άνοιγαν προς τα επάνω, ενώ διέθετε φώτα LED, οθόνη ψηφιακής απεικόνισης στον πίνακα οργάνων και οθόνη αφής στην κονσόλα! Σκοπός των ανθρώπων της εταιρείας ήταν να κατασκευάσουν 25 μονάδες του αυτοκινήτου, το οποίο θα ήταν το ταχύτερο όχημα παραγωγής στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Aston Martin ανακοίνωνε ότι η τελική ταχύτητά του θα μπορούσε να φτάσει τα 381 km/h αλλά στις δοκιμές που έκανε δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 307 km/h.

Το υψηλό κόστος εξέλιξης του πρωτότυπου είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προσπάθεια δημιουργίας του και το 1984, η εταιρεία το πούλησε σε ιδιώτη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης της Aston Martin Bulldog αποφάσισε να την ανακατασκευάσει πλήρως και να τη φέρει στην αρχική μορφή της. Την εργασία θα αναλάβουν οι άνθρωποι της «Classic Motor Cars» και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες. Όπως έγινε γνωστό, όταν τελειώσει, θα γίνει ξανά προσπάθεια για να σπάσει το «φράγμα» των 200 mph (322 km/h).

ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK.