Aston Martin Valkyrie AMR Pro: Hypercar-αριστούργημα με πλευρική επιτάχυνση 3G!


Επιδόσεις αγωνιστικού της κορυφαίας κατηγορίας «LMP1» που τρέχουν στον διάσημο 24ωρο αγώνα Le Mans για την εκπληκτική Aston Martin με το υβριδικό σύστημα και τον V12 των 6,5 λίτρων. Δείτε τι χρόνο κάνει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/6/2021

Η πρόσφατη, εκ παραδρομής αποκάλυψη ενός απόρρητου σχεδίου για τη δημιουργία μίας πιο σπορ έκδοσης της Aston Martin Valkyrie, ανάγκασε τους ανθρώπους της βρετανικής εταιρείας να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι, δημοσίευσαν φωτογραφίες και κάποια στοιχεία που αφορούν στην Valkyrie AMR Pro, μία ακόμα πιο σπορ έκδοση του hypercar μοντέλου της.

Όπως έγινε γνωστό πλέον, η Valkyrie AMR Pro είναι ένα αυτοκίνητο που προορίζεται αποκλειστικά για οδήγηση σε πίστα και θα κατασκευαστεί μόνο σε 40 μονάδες για ισάριθμους πελάτες τής Aston Martin, ενώ θα υπάρξουν και δύο πρωτότυπα με τα οποία θα γίνονται οι δοκιμές εξέλιξης. Τα αυτοκίνητα θα αρχίσουν να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους προς το τέλος της χρονιάς.

Η Valkyrie AMR Pro δεν θα διαθέτει το υβριδικής διάταξης σύστημα του μοντέλου παραγωγής (Valkyrie), για να μειωθεί το βάρος της. Έτσι, θα έχει μόνο τον ατμοσφαιρικό V12 χωρητικότητας 6,5 λίτρων ο οποίος αποδίδει 1.014 PS/11.000 rpm και ο οποίος περιγράφεται από τους Βρετανούς ως «το αριστούργημα των κινητήρων εσωτερικής καύσης».

Εκτός από την απουσία τού υβριδικού συστήματος, η προσπάθεια για τη μείωση του βάρους στη Valkyrie AMR Pro αφορά επίσης στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων στο αμάξωμα και στην ανάρτηση και στη αντικατάσταση των κρυστάλλων στα πλαϊνά παράθυρα και στο πίσω με «Perspex».

Εφόσον πρόκειται για ένα όχημα που θα οδηγείται στη πίστα, το αμάξωμά της έχει προσεχθεί ιδιαίτερα αναφορικά με την αεροδυναμική του. Όπως ανακοίνωσε η Aston Martin, χάρη στις νέες αεροδυναμικές πτέρυγες η κάθετη δύναμη είναι διπλάσια από αυτή του μοντέλου παραγωγής και το αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει πλευρική επιτάχυνση μεγαλύτερη από 3g.

Σε σύγκριση με τη Valkyrie, το αμάξωμα της Valkyrie AMR Pro είναι κατά 380 mm πιο μακρύ και κατά 266 mm ευρύτερο. Επίσης, το εμπρός μετατρόχιο είναι κατά mm πιο πλατύ και το πίσω κατά 115 mm, συγκριτικά.

Τέλος, σύμφωνα με τηνεταιρεία, το αυτοκίνητο είναι ικανό να συμπληρώσει έναν γύρο στην μήκους 13.626 μέτρων πίστα «Circuit de la Sarthe» όπου διεξάγεται ο θρυλικός αγώνας αντοχής «24 Ώρες του Le Mans», σε 3’:20’’. Ο χρόνος αυτός είναι αντίστοιχος ενός αγωνιστικού της κορυφαίας κατηγορίας «LMP1». Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το ρεκόρ γύρου αγώνα είναι 3’:17’’.297, από το 2018.